EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 7 dak.

Başbakan net konuşmayınca ekonomistler ürktü

Başbakan net konuşmayınca ekonomistler ürktü

Başbakanın dün basın toplantısında açıkladığı "ekonomide kriz ve radikal değişiklikler olabilir" söylemi ve masada farklı para birimine geçmek ile kuru sabitlemek gibi düşüncelerin de değerlendirildiğini ifade etmesi ekonomistleri tedirgin etti.

Yayın Tarihi: 23/05/18 07:30
okuma süresi: 7 dak.
Başbakan net konuşmayınca ekonomistler ürktü
A- A A+
  • Konuyla ilgili Ekonomist Göksel Saydam Başbakanın söyleminin ürkütücü ve belirsiz olduğunu, pek çok kişiyi de tedirgin ettiğini ifade ederek Başbakanın konuya ilişkin muğlak ifadeleri nedeniyle eleştirdi.
  • "Nasıl yani, mevduatlar mı tıraşlanacak, radikal değişiklik nedir, bu hiç mi açıklanmaz?" diye soran Saydam, 90'lardaki gibi Mücahit Lirası'nın mı basılacağını dile getirerek, farklı para birimini Türkiye tanısa bile değerinin zaten TL'den düşük olacağını kaydederek bu formülün masal olduğunu dile getirdi.
  • Ekonomist Okan Veli Şafaklı ise farklı para birimi ile kur sabitleme konularının ütopik ve imkansız olduğunu ifade etti. İyi niyetli bakış açısıyla bakıldığında ise mevcut hükümetin her türlü alternatifi düşündüğünü gösteren bir açıklama olduğunu söyleyen Ekonomist Şafaklı, Türk Lirası'ndan Euro'ya geçmenin kolay olmadığını, Euro kullanmak için Avrupa'nın mali disiplininin sağlanması gerektiğini anlattı.
  • Doç. Dr. Ekonomist Hüda Hüdaverdi ise kendi para birimi olmayan bir ülkenin, başka para birimine geçmesinin mümkün olmadığını dile getirdi. Kur sabitleme uygulamasının ise başka bir para birimine endeksleme veya belli bir değere endeksleme şeklinde yapılmasının mümkün olabileceğini kaydeden Hüdaverdi, Türk Lirası'nın diğer para birimleri karşısında değer kaybetmeye devam edeceğinin öngörüldüğüne dikkat çekti.

Vatan Mehmet / Cansu Yarışan / Rahmican Çalışkan

Başbakan Tufan Erhürman'ın dün basın toplantısında açıkladığı "ekonomide kriz ve radikal değişiklikler olabilir" söylemi ve masada farklı para birimine geçmek ile kuru sabitlemek gibi düşüncelerin de değerlendirildiğini ifade etmesi ekonomistleri tedirgin etti. Kur sabitleme ve farklı para birimi gibi seçeneklerin ise ütopik olduğu değerlendiriliyor.

GÖKSEL SAYDAM SORDU: "90'LARDAKİ GİBİ MÜCAHİT LİRASI MI?"

Konuyla ilgili Ekonomist Göksel Saydam Başbakanın söyleminin ürkütücü ve belirsiz olduğunu, pek çok kişiyi de tedirgin ettiğini ifade ederek Başbakanın konuya ilişkin muğlak ifadeleri nedeniyle eleştirdi.

"Nasıl yani, mevduatlar mı tıraşlanacak, radikal değişiklik nedir, bu hiç mi açıklanmaz?" diye soran Saydam, farklı para birimi ve kur sabitleme gibi ütopik olsa da masada olduğu ifade edilen tedbirlere ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. 90'lardaki gibi Mücahit Lirası'nın mı basılacağını soran Göksel Saydam, farklı para birimini Türkiye tanısa bile değerinin zaten TL'den düşük olacağını kaydederek bu formülün masal olduğunu dile getirdi.

Kur Sabitleme kavramının da esasen muğlak olduğunu dile getiren Göksel Saydam, bunun da hangi alanda yapılacağının belirtilmesi gerektiğini kaydetti.

"Kur nerede sabitlenecek. Kredi faizlerinin TL'de düzenlenmesi midir nedir! İthalatta ya da vergide dense anlaşılır. Ancak bu da belirtilmiyor. Kurun bu anlamda vergilerde, harçlarda yapılması gerek. Devletin feragat etmesi gerek. KDV'de ise sağlık, temizlik gibi temel tüketimde de bir süre bu yapılmalı…"

ŞAFAKLI: "AÇIKLAMALAR ÜTOPİK VE İMKANSIZ … İYİ NİYETLİ BAKIŞ AÇISIYLA BAKILDIĞINDA İSE HER TÜRLÜ ALTERNATİFİN DÜŞÜNÜLDÜĞÜ SONUCU ÇIKABİLİR"

Ekonomist Okan Veli Şafaklı ise farklı para birimi ile kur sabitleme konularının ütopik ve imkansız olduğunu ifade etti. İyi niyetli bakış açısıyla bakıldığında ise mevcut hükümetin her türlü alternatifi düşündüğünü gösteren bir açıklama olduğunu söyleyen Ekonomist Şafaklı, Türk Lirası'ndan Euro'ya geçmenin kolay olmadığını, Euro kullanmak için Avrupa'nın mali disiplininin sağlanması gerektiğini anlattı.

Döviz artışının yapısal bozukluk devam ettiği müddetçe süreceğini dile getiren Şafaklı, döviz artışına önlem alabilmek için kaynak yaratmanın mecburi önem taşıdığını ve özellikle lüks tüketim için devletin tasarruf tedbirleri alması gerektiğinin altını çizdi.

Dar gelirli olanlara yönelik yapılacak olan katkının doğrudan tüketime gittiğini ve bu nedenle ekonomiye 'olumlu' katkısı olduğunu ifade eden Okan Veli Şafaklı, sosyal devlet olmanın en önemli koşullarından birisini "Zenginden alıp fakire veren bir devlet" olarak nitelendirdi.

HÜDA HÜDAVERDİ: "KENDİ PARA BİRİMİ OLMAYAN BİR ÜLKE KAYNAĞI NEREDEN BULACAK?"

Kıbrıs Postası'na konuşan Doç. Dr. Ekonomist Hüda Hüdaverdi, kendi para birimi olmayan bir ülkenin, başka para birimine geçmesinin mümkün olmadığını dile getirdi. KKTC'nin kendi para birimi olmadığını ve Türkiye'nin yan ekonomisi gibi faaliyet gösterdiğini belirten Hüdaverdi, "Kendi para birimi olmayan bir ülke kaynağı nereden bulacak? Şu anda kaynak Türkiye Cumhuriyeti ve para birimi ise TL. Eğer kaynak AB olsa euro, İngiltere olsa sterlin kullanılabilirdi. Bu durumda tanınmadan ve Merkez Bankası olmadan başka para birimine geçme olanağı yok" dedi.

"DÖVİZİN YÜKSELİŞİNİ DURDURMAK MÜMKÜN DEĞİL"

Kur sabitleme uygulamasının ise başka bir para birimine endeksleme veya belli bir değere endeksleme şeklinde yapılmasının mümkün olabileceğini belirten Hüdaverdi, "Türk Lirası'nı daha istikrarlı bir para birimine veya belirli bir sayıya bağlayabiliriz. Örneğin daha istikrarlı bir para birimi seçip karşılığında ödemeleri TL olarak yapılabilir. Veya dövizi belli bir sayıya endeksleyip o fiyat üzerinden işleme sokulur" şeklinde konuştu.

Türk Lirası'nın diğer para birimleri karşısında değer kaybetmeye devam edeceğini belirten Hüdaverdi, kredi notu değerlendirme kurumlarının Türkiye'nin kredi notunu düşürmesinin TL'nin değer kaybını tetiklediğini ifade ederek, şu anda dövizin yükselmesini durdurmanın mümkün olmadığını söyledi.

"TL'DE YAŞANAN DEĞER KAYBININ DURDURULMASI MÜMKÜN DEĞİL"

KKTC'de alınan bir takım tedbirlerle TL'nin değer kaybından halkın olumsuz etkilenmesini azaltmak adına adım atıldığını belirten Hüdaverdi, "Bankaların kredi ödemelerini rahatlatmak adına aldığı bazı önlemler, TL kiralara daha uygun vergilendirme sistemi, bankaların kazanılan para birimine göre borçlandırması gibi tedbirler alındı. Bu ülkede dövizin yükselmesine bağlı birçok kez ekonomik kriz yaşandı. Şu anda alınan bu gibi tedbirler geç kalınmış uygulamalar. Ancak hükümetin şu anda aldığı bu tedbirleri de doğru adımlar. Fakat TL'de yaşanan değer kaybının durdurulması mümkün değil" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.