KARPAZ
okuma süresi: 8 dak.

Dipkarpaz seçim değil, geçim derdinde...

Dipkarpaz seçim değil, geçim derdinde...

Yerel seçimlere 1 ay kala gerek belediye başkan adayları, gerekse muhtar adayları çalışmalarına hız verirken, vatandaş seçimden çok geçim telaşında. Dipkarpaz halkı bölgede işsizliğin hat safhada olduğundan yakınırken, yere yönetimlerin bölgede işsizlik sorununa çözüm olacak projeler üretmesini istedi.

Yayın Tarihi: 27/05/18 09:10
okuma süresi: 8 dak.
Dipkarpaz seçim değil, geçim derdinde...
A- A A+

• Yerel Seçimlere sayılı günler kaldı ancak vatandaşın seçim derdine düşecek hali yok…Özellikle ülkemizin en doğusunda yer alan Dipkarpaz halkı seçim değil, geçim derdinde…

• Belediyelere imkânları el verdiği şekilde büyük işler düştüğünü belirten Dipkarpaz halkı, belediyelerin tek işinin kaldırım yapmak ve çöp toplamak olmadığını dile getirdi. Belediye başkanlarının bölge halkının ihtiyaçlarını tespit ederek o yönde projeler yaratması gerektiğini söyleyen bölge halkı, maddi olanağın olmaması halinde ise finansal destek için gerekli girişimlerde bulunulması gerektiğine dikkat çektiler.

Kıbrıs Postası - Nadire Bahadi

Yerel seçimlere 1 ay kala gerek belediye başkan adayları, gerekse muhtar adayları çalışmalarına hız verirken, vatandaş seçimden çok geçim telaşında. Dipkarpaz halkı bölgede işsizliğin hat safhada olduğundan yakınırken, yere yönetimlerin bölgede işsizlik sorununa çözüm olacak projeler üretmesini istedi. Kıbrıs Postası'na konuşan vatandaşlar sorunlarını dile getirirken, bazı vatandaşlar ise konuşmanın da artık fayda sağlamadığını söyleyerek yıllardan beri süre gelen sorunların çözümsüzlüğü nedeni ile umutsuzluğa düştüklerini kaydetti.

"Tek şansımız turizm"

Dipkarpaz'da ne market, ne kasap ne de öteki esnaflar eskisi gibi iş yapabiliyor. İş azlığı olmasına rağmen iş olanağı sağlamak adına benzer sektörlerdeki dükkân sayıları artarken, daha çok dilime bölünen pastadan hiçbir esnaf umduğu kadar fayda sağlayamıyor. 11 marketin faaliyet gösterdiği Dipkarpaz'da aynı sokak üzerinde çok sayıda berber ekmek parası kazanmaya çalışıyor. Bölgede hayvancılık ve tarımın da yüksek gider maliyetleri nedeni ile öldürüldüğünü söyleyen köylü, tek şansları olarak turizmi görüyor. Son yıllarda yabancı ülkelerden gelen turistlerin yanı sıra şehir temposundan sıkılarak sakin ve doğal yaşamda huzur arayan vatandaşların da tatil bölgesi olarak tercih ettiği Karpaz bölgesinde köy esnafı bungalovların yıkılmasından oldukça zarar gördüklerini anlattı. Bölgede turizm ve eko turizmin geliştirilerek işsiz gençlere istihdam olanağı sağlanabileceğini belirten Dipkarpaz halkı, en azından yerel yönetimlerin bu yönde projeler üretmesini istedi.

"Belediyecilik sadece kaldırım yapmak çöp toplamak değil"

Belediyelere imkânları el verdiği şekilde büyük işler düştüğünü belirten Dipkarpaz halkı, belediyelerin tek işinin kaldırım yapmak ve çöp toplamak olmadığını dile getirdi. Belediye başkanlarının bölge halkının ihtiyaçlarını tespit ederek o yönde projeler yaratması gerektiğini söyleyen bölge halkı, maddi olanağın olmaması halinde ise finansal destek için gerekli girişimlerde bulunulması gerektiğin dikkat çektiler. Bölgede çok sayıda sporcu gencin olduğu vurgulanırken, gençlerin ne okullarda ne de köyde spor yapabildiklerini söyledi. Merkez ilçelere uzaklığı nedeni ile gençlerin zor şartlar altında kendilerini geliştirmeye çalıştığını söyleyen köy halkı, Dipkarpaz'a spor tesisinin gerekli olduğunu vurguladı.

Vatandaş ne dedi?

Ergün Sönmez:Dipkarpaz gençleri için birçok kez ve birçok yerde siyasiler vaatlerde bulunuyor. Önümüzde yine bir seçim var bu kez yerel seçimler olacak ancak vatandaşın sorunu bölge sıkıntılarının yanında daha çok genel. Eğer gençler için bir şey yapılmak isteniyorsa, gençlere kırsal kesim arsası verileceği yerde sosyal konut projeleri yapılmalı. 40 yıldır eşek sorunu ile anılmaktan usandık. Dipkarpaz'da eşek sorunundan çok daha önemli olan işsizlik sorunu var, sağlık sorunu var, eğitim sorunu var. Köyde 50 üniversite, 150 lise mezunu var. Çoğu işsiz iş bulanlar okudukları işi yapmıyorlar. Bu köyün birincil sorunu işsizlik acil çözüm ise istihdam.Siyasiler halkı sadece oy zamanı görüyor, sonra bir kere daha ne geliyor, ne görünüyor. Dipkarpaz'ın kurtuluşu eko turizm modelidir. Eko turizmin gelişmesi gerekiyor.
Kerem Sönmez: Ülke de genel olarak sıkıntı var ve bu yüzden kimsenin yerel yönetim seçimlerini düşünecek hali yok. Ülkenin genelinde tertip, düzen olsa, yerel yönetimler ancak o zaman iyi olur. Bölgede turizm bizim şansımız, bölgede refahımızın artırılması için bir şeyler yapılması şart. Yerel yönetimlerin ise devletin kısıtlamaları ile eli kolu bağlanıyor. Düşünün ki hastanede yatıyorsunuz oksijene ihtiyacınız var, hastanede oksijen var ancak size takılamıyor çünkü hemşire benim buna yetkim yok diyor. Ülkemizde yerel yönetimlerin durumunu en iyi bu örnek özetliyor. Belediyeler bu nedenle çöp, kaldırım su hizmetlerinin ötesine gidemiyor. Geçmiş yıllarda 10 bin Rum'un yaşadığı bölge de 3 bin Türk hayatını sürdüremiyor. Köyde 100 sporcu var bir spor tesisi bile yapılamıyor.
Nurullah Kırboğa: Ben Dipkarpaz'da yıllardır market işletiyorum 5-6 yıldan bu yanı işlerimiz her geçen gün kötüye giderken özellikle bu son dönemlerde Dipkarpaz'da yaşam sürdürmek oldukça güç hale geldi. Bölge en büyük sorun işsizlik olarak baş gösteriyor ve çok fazla göç yaşanıyor. Bölgede tarım ve hayvancılık öldü işsizlik başını aldı gitti, sokaklar hiç olmadığı kadar sessiz. Bölgede gelen turisti tutabilecek hiçbir imkân kalmadı. Bölgede vatandaşın iş yapabileceği projeler yapılmalı.
İsrafil Yur: Dipkarpaz'a öncelikli olarak acilen iş sahası açılmalı. Özellikle genç nüfus işsiz. Fakir olan daha fakir, zengin olan daha çok zenginleşti. Bölgede hayvancılık, tarım öldü. Döviz her geçen saniye yükseliyor insanlar borç içinde, bunalımda. Devletin kalkınma ve refah yaşamak için politikası yok ki yerel yönetimler bunun için bir şey yapabilsin. Dipkarpaz halkının elindeki tek imkân artık turizm. Küçük işletmeler açılabilmesi için kalkındırma projeleri yapılması gerekirken mevcut imkânlar yerle bir edildi, turisti bölgede tutabilecek tüm imkânlar yok edildi. Eko turizm geliştirilmeli, belediyenin görevleri sadece çöp, kaldırım olmamalı.
Yolcu Pekri:Dipkarpaz'da işsizlik hat safhada. Gençler için iş sahaları oluşturulması adına projeler geliştirilmeli, gençlerin köyden göç etmesini önleyecek adımlar işler yapılmalı. Belediye Başkanı olmak bölgenin eksikliklerini gidermeyi, teşvikler için gerekli yardımları yapmayı gerektiriyor. Biz de her seçilen ne yazık ki ya kendisine ya da ailesine çalışıyor. Bu tür usulsüzlüklere dur diyecek bir seçim olmasını diliyorum.

Yeter Tugay:Belediyecilik sadece çöp, kaldırım değil. Şehirlere uzak olmamıza rağmen bölgede hiçbir yatırım yok. Bölgedeki gençler çareyi okuyup göç etmekte buluyor. Bundan 10 yıl sonra sadece yaşlıların yaşadığı her şeyden uzak bir köy haline geleceğiz. Köye gazete bile gelmiyor. Bölgedeki insanların en büyük sorunu işsizlik bunun için tek çare olan turizm olanakları yok ediliyor. Karpaz ciddi projeler ile yönetilmeli. Civarındaki diğer köyleri bile olumlu etkileyecek projeler üretilmeli ancak sağlıkta sıkıntı yaşıyoruz, eğitimde sıkıntı yaşıyoruz. Bölgede öğlden sonra doktor olmadığında rahatsızlanıyorsak ya Erenköy'e ya da Mağusa'ya gitmek zorunda kalıyoruz. 2018 yılında biz Dipkarpaz'da hala mahrumiyet yaşıyoruz.


#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.