İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

GAÜ, nesli tükenmekte olan orkinos balığının korunmasına yardımcı oluyor

GAÜ, nesli tükenmekte olan orkinos balığının korunmasına yardımcı oluyor

Girne Amerikan Üniversitesi Denizcilik Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Uzakyol Kaptanı Orhan Babaoğlu, Kıbrıs ile Türkiye kıyıları arasında kalan bölgede yapılan orkinos balığı avında incelemelerde bulundu.

Yayın Tarihi: 11/07/18 13:58
okuma süresi: 3 dak.
GAÜ, nesli tükenmekte olan orkinos balığının korunmasına yardımcı oluyor
A- A A+

Birleşmiş Milletler adına Haziran ayında Kıbrıs ile Türkiye kıyıları arasında kalan bölgede yapılan orkinos balığı avına katılan Babaoğlu, gözlemlerini aktardı.

Babaoğlu yaptığı açıklamada şunları söyledi;

"Meksika Körfezinden Suriye kıyılarına kadar olan çok geniş bir coğrafyada gezgin olarak yaşayan orkinos, en çok Japonlar tarafından tüketiliyor ve suşi yapımında kullanılmakta. Son derece çevik ve zeki olan orkinosun avlanması oldukça zor. Ancak, gelişen teknolojinin yardımı ile 1960'lı yıllardan itibaren lezzetli bir besin deposu olan orkinos, büyük miktarlarda avlanmaya başlanmış ve kısa sürede nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalmış. Orkinos (Blue Fin Tuna) bu nedenle, 1969 yılından itibaren BM tarafından koruma altına alınmış ve avda kota uygulaması başlamış. Kotalara uyulup uyulmadığı da, bu maksatla özel olarak eğitilen, konusunda uzman ve küçük balıkçı teknelerindeki ağır şartlara dayanabilecek eski denizciler tarafından denetleniyor. Az sayıdaki gözlemcilerden biri olarak bu noktada devreye giriyor ve aslında son derece kritik bir görev yapıyoruz" dedi.

Kaptan Babaoğlu açıklamasının devamında ise, Bu yıl orkinos avının 25 Mayıs ile 24 Haziran arasında Kıbrıs, Türkiye ve Suriye üçgeninde yapıldığını; ava Türkiye, Libya, Fas ve Mısır'dan çok sayıda tekne katıldığını söyledi. Orkinos avının zaman ve miktar olarak kısıtlı yapıldığını ve bu kısıtlamaların teftişinin Birleşmiş Milletler ve Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından sıkı sıkıya kontrol edildiğini belirtti. Babaoğlu, Ankara'nın izni olmadan tek bir balığın bile kafese konması mümkün olmadığını, yakalanan her balık mutlaka Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Ankara'daki ilgili birimine bildirildiğini söyledi.

Babaoğlu, "Japonya'ya Tek İhraç Kalemiz Orkinos Balığı"

Babaoğlu, "Orkinos avının en önemli özelliği ise balığın canlı olarak yakalanması ve balıkçı ağından, bu iş için özel olarak tasarlanmış 70 m çapında ve 100 metre derinliğinde özel kafeslere aktarılması. Daha sonra, içinde 100-120 ton canlı balık bulunduran bu kafesler çekilerek Çeşme'deki balık çiftliklerine götürülüyor. Orada beslenip yağlandırıldıktan sonra da Japonya'ya ihraç ediliyor. Japonya'ya tek ihraç kalemimiz orkinos balığı bu nedenle orkinos avlayan balıkçılar, Türkiye'ye döviz kazandırdıkları için yaptıkları işle gurur duymaktadırlar "dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.