İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Dev-İş: "Devlet borçlarını Kıb-Tek'e acilen ödeyin"

Dev-İş: "Devlet borçlarını Kıb-Tek'e acilen ödeyin"

DEV-İŞ Genel Sekreteri Koral Aşam, yaptığı basın açıklamasıyla son elektrik zammını eleştirdi.

Yayın Tarihi: 11/07/18 14:08
okuma süresi: 3 dak.
Dev-İş: "Devlet borçlarını Kıb-Tek'e acilen ödeyin"
A- A A+

KKTC'nin De Facto pozisyonundan kaynaklı, ekonomi de genel anlamda dezavantajlı iradesi, gün geçtikçe yaşanan zamlara bağlı olarak sade vatandaşın ve emekçinin yaşam standartlarını açlık sınırının da altına itmektedir.

Yönetenler ve KKTC'de yaşanan de facto durumdan beslenenler ise hamasi nutuklarla tüm faturayı sade vatandaş ve emekçilere çıkarma kolaycılığındadır.

Özellikle özel sektörde var olmaya çalışan emekçilerin gelirleri, alım gücü açısından radikal bir şekilde erirken, yönetenler tüm sorumluluğu dövize yüklemektedir.

Ekonomide yaşanan zamların, yönetenler açısından fiyat ayarlamalarının temel sebebinin enerji maliyetleri olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçektir.

Peki başta elektrik olmak üzere, yönetenler bu maliyetleri düşürmek için ne yapıyor sorusuna verilebilecek en net cevap ise hamasettir.

Geçtiğimiz günlerde elektriğe %30'a varan zam yapılmıştır. Temel gerekçe ise dövizdeki artış olarak gösterilmiştir. Elektrik santrallerimizin temel olarak diesel yakıt kullanıldığından ötürü bir yere kadar bu gerekçe anlaşılırken, faturaların bu denli şişmesinin diğer gerekçelerini anlamak mümkün değildir.

Devlet kurumlarının KIB-TEK'e olan borçlarından kaynaklı faiz maliyetlerinin faturalara yani vatandaş ve emekçilere yansıtılmasını mesela!

Bütçede turizm, sanayi gibi teşviklendirme kalemleri olmasına rağmen, elektriğin otellere ve sanayicilere neden maliyetinin altında satılıp aradaki farkın vatandaş ve emekçilere ödettirildiğini mesela!

Yine KKTC bütçesinde en hatrı sayılır rakamın savunmaya ayrılmasına rağmen, savunma tarifelerinin maliyetinin altında satılması gibi mesela!

Devlet kurum ve kuruluşlarının bütçeden ayrı ayrı pay alıyor olmalarına rağmen niye maliyetinin altında elektrik tükettiklerini ve yine aradaki maliyet farkının neden vatandaş ve emekçiler tarafından ödendiğini mesela!

Mesela toplam elektrik faturası üstünden alınan KDV'nin, döviz artışına doğru orantılı olarak artırıldığını!

Örneklerden de görüleceği üzere, elektrik maliyetlerinin bu denli şişmesinin temel sebebi döviz artışı değil yönetenlerin kolaycılığıdır.

DEV-İŞ olarak yönetenlere iki çağrımız vardır.

Elektrik konusunda yapılan teşvikleri vatandaşa ve emekçilere ödetmekten vazgeçmeleri, KDV adı altında döviz'e orantılı KDV artırımından vazgeçmeleri ve maliyetleri doğrudan etkileyen devlet borçlarının KIB-TEK'e derhal ödenmesi .

Ekonomide KKTC'nin De Facto durumundan kaynaklı dez avantajlı durumu ortadan kaldırmak için De Facto durumdan De jure duruma geçmek yani birleşik Federal Kıbrıs için elden gelen maksimum çabayı ortaya koymalarıdır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.