İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Yolsuzluk raporunu yorumlayan Sözen: "Halk, siyasiden, yargıdan çok sosyal medyaya güveniyor"

Yolsuzluk raporunu yorumlayan Sözen: "Halk, siyasiden, yargıdan çok sosyal medyaya güveniyor"

'Kuzey Kıbrıs Yolsuzluk Algısı Raporu'nu yorumlayan Akademisyen Sözen, yapılan araştırma sonucunda, halkın en güvendiği kurumun sosyal medya olduğunu ifade ederek, "Halk, siyasiden, yargıdan çok, sosyal medyaya güveniyor. Geleneksel medya önemini yitirmeye başlıyor. Hepimiz potansiyel muhabir olduk…" ifadelerinde bulundu.

Yayın Tarihi: 11/07/18 15:01
okuma süresi: 3 dak.
Yolsuzluk raporunu yorumlayan Sözen: "Halk, siyasiden, yargıdan çok sosyal medyaya güveniyor"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ertuğrul Senova

Akademisyen Ahmet Sözen, Kıbrıs Postası TV'de Ulaş Barış'ın konuğu oldu. Sözen, çarpıcı bir raporu kamuoyu ile paylaştı.

Akademisyen Ömer Gökçekuş ve Doç. Dr. Sertaç Sonan'ın hazırladığı 'Kuzey Kıbrıs Yolsuzluk Algısı Raporu'na değinen Sözen, raporun, 350 civarında iş insanı ve yönetici ile yapılan bir anket üzerine dayandığını ifade etti.

Sözen, yapılan araştırmanın 2018 versiyonunun da Eylül ve Ekim aylarında gerçekleştirileceğini belirterek, mevcut raporla karşılaştırma yapılacağını kaydetti.

Araştırmaya katılan 350 civarındaki iş insanının yüzde 90'ının, Kuzey Kıbrıs'ta yolsuzluk 'var' dediğini belirten Sözen, "Siz yapıyor musunuz?" sorusuna ise, çok düşük seviyede evet cevabı geldiğini ifade etti. Sözen, rüşvet verenle alanın "yapmadık" cevabını vermesine karşın, "Çevrenizde rüşvet alan veya veren var mı" sorusuna da büyük bir çoğunluğun 'evet' dediğine dikkat çekti.

Raporu oluşturan isimlerin, belirli bir not sistemi geliştirdiğini belirten Sözen, böylece Kuzey Kıbrıs'taki yolsuzluk durumunun, diğer dünya ülkeleriyle karşılaştırıldığını kaydetti. Dünya'da kullanılan soruların dışında, Kıbrıs'a özgü soruların da çalışmada yer aldığını belirten Sözen, şöyle devam etti:

"Mesela arazi tahsisi… Kuzeyde en büyük yolsuzluk algısı toprak arazi tahsisi konusunda gerçekleşiyor. Özellikle AB ve bize benzeyen Türkiye gibi ya da Malta gibi ülkelerle kıyasladığınız zaman çıkan sonuç; Biz 80'inci sıradayız. Yunanistan, Gana veya Türkiye ile daha yakınız bu konularda. AB ortalamasının bayağı altındayız. Kıbrıs Cumhuriyeti'nde ise durum çok daha iyi."

Araştırmada enteresan bulgulara da rastlanıldığına dikkat çeken Sözen, kurumlara olan güvenin azaldığı yönünde bir görüşün rövanşta olduğunun altını çizdi. Sayıştaylık, mahkemeler ve siyasilere olan güvenin de azaldığını vurgulayan Sözen, çok çarpıcı bir bulgunun da ortaya çıktığına işaret etti; "En çok güvenilen kurum sosyal medya."

Sosyal medyanın güvenli bölge olarak nitelendirilmesinin, daha derinden araştırılması gerektiğini vurgulayan Sözen, bu durumun sosyolojik olarak ne derece sağlıklı olduğunu bilmediğini kaydetti.

Sözen şöyle devam etti:

"Halk, siyasiden, yargıdan çok, sosyal medyaya güveniyor. Geleneksel medya önemini yitirmeye başlıyor. Hepimiz potansiyel muhabir olduk…"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.