EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 3 dak.

Piyasa değerini en hızlı artıran ikinci borsa Güney Kıbrıs

Piyasa değerini en hızlı artıran ikinci borsa Güney Kıbrıs

Dünya borsaları arasında ocak sonundan mayıs bitimine kadar geçen sürede piyasa değeri en hızlı artan ikinci borsa yüzde 26,3'le Güney Kıbrıs oldu.

Yayın Tarihi: 12/07/18 13:27
okuma süresi: 3 dak.
Piyasa değerini en hızlı artıran ikinci borsa Güney Kıbrıs
A- A A+
Finansal piyasalarda, ABD'de başkanlık koltuğuna oturan Donald Trump'ın kararları, ABD ve Kuzey Kore arasındaki siyasi gerilim ve Brexit sürecinin resmen başlaması gibi önemli zorlukların yaşandığı 2017'nin ardından, yatırımcılar ilk yarıda "çetin" bir yıla işaret eden gelişmelerle karşı karşıya kaldı.

Yeni yıla girilmesinin ardından ABD ile Çin arasında gümrük vergileri yoluyla fitili çekilen "ticaret savaşı"na ilişin gelişmeler, tahvil faizlerinde yaşanan hızlı yükseliş ve gündemden düşmeyen jeopolitik riskler piyasalarda oynaklığın artmasını beraberinde getirirken, tüm bunlar sonucunda borsaların piyasa değerinde de düşüşler yaşandı.

Dünya Borsalar Federasyonu (WFE) verilerine göre, ocak sonunda 89 trilyon 831 milyar 194 milyon dolar olan dünya borsalarının değeri, mayısta 85 trilyon 583 milyar 232 milyon dolara geriledi.

Söz konusu süreçte dünya borsalarının değeri yüzde 4,7 azalırken, bu da 4 trilyon 247 milyar 962 milyon dolarlık erimeye işaret etti.

Piyasa değerini en hızlı artıran ikinci borsa Güney Kıbrıs Dünya borsaları arasında ocak sonundan mayıs bitimine kadar geçen sürede piyasa değeri en hızlı artan borsa Bermuda oldu. Bermuda borsasının piyasa değeri yüzde 41,3 artarak 2 milyar 719 milyon dolardan, 3 milyar 842 milyon dolara ulaştı. Piyasa değeri artışında Bermuda'yı, yüzde 26,3'le Güney Kıbrıs, yüzde 12,1'le Panama borsaları izledi.

Söz konusu dönemde piyasa değeri en hızlı düşen borsa ise yüzde 40,4'le Arjantin'in Bolsa de Comercio de Buenos Aires borsası oldu. Arjantin ocak sonunda 112,6 milyar dolar düzeyinde bulunan piyasa değeri, mayıs bitiminde 67,1 milyar dolara düştü.

ABD borsaları değerine değer kattı Dünya borsaları arasında ocak sonundan mayıs bitimine kadar geçen süreçte, miktar bazında piyasa değeri en çok düşen borsa, Çin'de Şanghay oldu. Bu dönemde Şanghay borsasının değeri 5 trilyon 569 milyar 909 milyon dolar düzeyinden 5 trilyon 5 milyar 477 milyon dolara geriledi.

Çin'in yılın en çok tartışılan gündemi "ticaret savaşı"nın baş aktörlerinden olması, Şanghay borsasının 563 milyar 432 milyon dolar değer kaybetmesinde en önemli faktör olarak öne çıktı. Yüzdesel olarak bu kaybın karşılığı ise yüzde 10,1 düzeyinde hesaplandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.