KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 4 dak.

Şimşek: "Önceleri dans edince bizi kovan esnaf, şimdilerde niye dans etmiyorsunuz diye soruyor"

Şimşek: "Önceleri dans edince bizi kovan esnaf, şimdilerde niye dans etmiyorsunuz diye soruyor"

Stüdyo 21'in yaklaşık yedi yıl önce, Surlariçi'ne ektiği tohumlardan biri olan Bekir Şimşek, Stüdyo aracılığıyla keşfettiği dans ruhu sayesinde, GAÜ Performans Sanatları Bölümü'nü tam bursla bitirerek mezun oldu. Bekir şimdi, yeni tohumlar ekmek için kolları sıvadı…

Yayın Tarihi: 29/07/18 09:10
okuma süresi: 4 dak.
Şimşek: "Önceleri dans edince bizi kovan esnaf, şimdilerde niye dans etmiyorsunuz diye soruyor"
A- A A+

Kıbrıs Postası - Ertuğrul SENOVA

Pek çok insan onları gerçekleştirdikleri farkındalık nitelikli projeler ve düzenledikleri festivallerle tanıyor ama bu, buz dağının sadece görünen yüzü…

Dünya'nın bölünmüş tek başkenti Lefkoşa'nın Surlariçi bölgesinde, koordinatörlüğünü Derviş G. Zeybek'in üstlendiği Stüdyo 21, yaklaşık yedi yıl önce ektiği sanat yüklü tohumların, yeşerip meyvelerini vermesinin ve hatta bu meyvelerin yeni tohumlar ekmesinin mutluluğunu yaşıyor.

21'in ilk öğrencilerinden Bekir Şimşek, Stüdyo aracılığıyla keşfettiği dans ruhu sayesinde, Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Performans Sanatları Bölümü'nü tam bursla bitirerek mezun oldu. Bekir şimdi, Stüdyo 21'in performans bölümünde baş koreograf olarak görev aldı ve Eylül ayında yapılacak Yuka Blend Street Festival 2018 için iki farklı gurubu hazırlamakta.

Şimşek: "Müzik ve dans iç içe…"

Bekir, yedi yıllık Stüdyo 21 serüvenini Kıbrıs Postası'na aktarmaya şöyle başlıyor:

"Bence insanın ruhu var olduğundan bu yana müzik ve dans iç içe. Şimdi devir değişiyor diye bundan uzaklaşıyoruz ama eskiden akşam yemeğinden önce dans ediliyordu. İnsanlar konuşmadan önce ses çıkarıp dans ederek iletişim kuruyordu.. Şimdi yaşadığımız devirde dans ile iletişim geri kalmış durumda, bunu öne çıkarmak istiyoruz…"

"Müzik ve dansa başlamadan önce yoktum…"

Yedi yıl önce, Stüdyo ve dansla tanışmadan önceki haliyle, şimdiki hali arasında bir mukayese yapan Bekir şöyle devam ediyor:

"Ben müzik ve dansa başlamadan önce yoktum… İlk başta sürekli yargılıyorlardı, şimdi herkes dans etmemizi istiyor. Dans ederken ilerledikçe, sadece dans konusunda ilerlemek imkansız. Öğrenmek hiç bitmiyor ve devam ediyor. Kişisel olarak çok fazla şey kattı…"

Esnafın dansla imtihanı…

Stüdyo 21'in özellikle Surlariçi halkına kattığı deneyimlerden de söz eden Bekir şöyle bit örnek veriyor:

"Yedi sene önce sokakta dans etmeye geliyorduk esnaf bizi kovuyordu, şimdi dans etmeden geçince niye dans etmezsiniz diye soruyorlar…"

Zeybek: "Bekir, yurt dışına kaçmıyor… Ülkesine emek vermek için burada"

Bekir'in başarısını, bir de 21'in koordinatörü Zeybek'in dilinden dinleyen Kıbrıs Postası muhabiri, şu yanıtları alıyor:

"Algılar değişiyor… Hepimizin bir olduğu surların içi ya da dışından olması önemli değil aslında çocukların ama çıkış noktası evet; göçmen bir ailenin çocuğudur Bekir ama buraya emek verir. Kendi yaşadığı ülkeye emek vermek için burada. Yurt dışına kaçmıyor. Bunu sanatla yapmak istiyor, müzikle, sesle, titreşimle…"

"Amaç, çocuklara; sevdikleri işle hayatlarını kazanmaya yardımcı olmaktı"

Stüdyo'nun oluşumunu müziğe ve pozitif vibe (titreşim)'e bağlayan Zeybek, bu enerjiyi yedi yıl önce Surlariçi'nde yaymaya başladıklarını ifade ederek şöyle devam ediyor:

" Çeşitli toplantılar yaptık, insanları müzik eşliğinde bir araya getirdik. Bandabulya sokağına can verdik… Bunu; müziğin, sanatın, doğanın gücünü kullanarak yaptık. Çiçek ektik, mahallemizi temizledik… Kısacası; artık projenin olgunlaştığı noktaya geldik. Projemizin temek amacı, çocukları; sevdikleri işle hayatlarını kazanmaya yardımcı olmaktı… Kıbrıs'taki sanata katkı sağlamalarının önünü açmaktı…"

"10 öğrenci, GAÜ'de tam burslu öğrenim şansı elde etti"

Bu yıl iki Stüdyo 21 öğrencisinin daha tam burslu olarak GAÜ'de öğrenim hakkı kazandığını belirten Zeybek, son 5 yılda 10 öğrencinin, GAÜ'de tam burslu olarak öğrenim görme hakkı kazandığını ifade ediyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.