BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 2 dak.

Bilim insanlarından korkutucu tahmin: Dünya bir 'seraya' dönüşebilir

Bilim insanlarından korkutucu tahmin: Dünya bir ‘seraya’ dönüşebilir

Bilim insanları, Paris İklim Anlaşması'nın şartları tamamıyla yerine getirilse de Dünya'daki ortalama hava ısısının 4-5 derece daha artabileceği öngörüsünde bulundu.

Yayın Tarihi: 08/08/18 08:42
okuma süresi: 2 dak.
Bilim insanlarından korkutucu tahmin: Dünya bir ‘seraya’ dönüşebilir
A- A A+
PNAS dergisinin uluslararası bir bilimci grubunun çalışmalarına yer verdiği makalede, Dünya'daki hava ısısının şu anda sanayi öncesi dönem olarak kabul edilen 19. yüzyılın ortalarına göre 1 derece daha yüksek olduğu ve her 10 yılda bir 0.17 derece arttığı belirtildi.

Grubun önderliğini üstlenen Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden Will Steffen, hava ısısının ortalamada 1.5-2 derece artacağını öngören Paris İklim Anlaşması'nın tüm maddeleri yerine getirilse de Dünya'nın bir 'seraya' dönüşme olasılığının bulunduğuna dikkat çekti.

Steffen, "Dünya'nın hava ısısı, sadece insanoğlunun faaliyetleri sonucunda atmosfere atılan sera gazlarıyla belirlenmiyor. Bizim araştırmamız, 2 derecelik antropojenik (insan kökenli) ısınmanın sıklıkla 'ters bağlantı' olarak adlandırılan farklı süreçleri başlatabileceğini öngörüyor. Bu süreçler, biz atmosfere sera gazlarını atmayı tamamen bıraksak bile ısınmayı hızlandırabilir" açıklamasında bulundu.

'DÜNYA'NIN 'STRES EŞİĞİNİN' GEÇİLMESİ HALİNDE GERİ DÖNÜLMEZ BİR HAL ALACAK'

Araştırmacılar, Arktik bölgedeki buzulların çözülmesi, okyanus tabanı metan hidratlarının dağılması, tropik ormanların ve kuzey yarımküredeki ormanların yok olması, ayrıca bu bölgedeki kar örtüsünün incelmesi gibi süreçlerin etkili olabileceğini vurguladı.

Söz konusu süreçlerin Dünya'nın 'stres eşiğinin' geçilmesi halinde geri dönülemez bir hal alacaklarını ileri süren uzmanlar, aynı zamanda iklim dengesi noktasının tam olarak nerde bulunacağı sorusuna henüz net yanıt vermeye hazır olmadıklarını ifade etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.