EĞİTİM
okuma süresi: 3 dak.

UKÜ'lü akademisyenlerden, Güzelyurt bölgesindeki tarım arazilerinde sulama suyu projesi

UKÜ'lü akademisyenlerden, Güzelyurt bölgesindeki tarım arazilerinde sulama suyu projesi

UKÜ'lü Akademisyenlerden, Güzelyurt Bölgesindeki Tarım Arazilerinde Sulama Suyu, Toprak ve Bitkilerdeki Ağır Metal Kirliliği ve Tarıma Uygunluk Parametreleri Açısından Değerlendirilmesine İlişkin Proje

Yayın Tarihi: 15/08/18 12:06
okuma süresi: 3 dak.
UKÜ'lü akademisyenlerden, Güzelyurt bölgesindeki tarım arazilerinde sulama suyu projesi
A- A A+
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertan Akün ve Öğretim Görevlisi Beste Arslan tarafından yürütülen "Güzelyurt Bölgesindeki Tarım Arazilerinde Sulama Suyu, Toprak ve Bitkilerin Ağır Metal Kirliliği ve Tarıma Uygunluk Parametreleri Açısından Değerlendirilmesi" adlıprojeçalışmasıbaşlatıldı.Söz konusu proje, Kanser Araştırma Vakfı ile UKÜ-Biyoteknoloji Araştırma Merkezi işbirliğinde gerçekleştirildi.

Proje danışmanı Akün, ağır metallerindoğada çözünmediğini, toprak ve suda bulundukları taktirde bitki kökleri tarafından kolayca absorbe edildiğini ve besin döngüsü yoluyla insanlara ulaşarak insan sağlığı açısından başta kanser olmak üzere, çeşitli tehlikelere sebebiyet verebileceğini ifade etti.

Proje Koordinatörü Arslan ise K.K.T.C Tarım Dairesi'nin de desteği ile gerçekleştirilen çalışmada Güzelyurt, Zümrütköy, Aydınköy, Güneşköy, Bostancı, Taşpınar, Doğancı, Gaziveren Cengizköy,Yeşilyurt, Yedidalga,Yeşilırmak ve Lefkebölgelerindentarımsal amaçlı sulama suyu, toprak veyine bu topraklarda yetişen bitkilerin ağır metal kirliliğiyle beraber su ile toprakların tarıma uygunluğununincelendiğini açıkladı.

Arslan, sulama sularında limit üstü herhangi bir ağır metal kirliliğinin görülmediğini,toprakta ve toplanan sebzelerde kadmiyum değerlerinin yüksek olduğunu belirtti.Kadmiyum'un göğüs kanserine neden olduğunu kaydeden Beste Arslan, ülkemizdeki göğüs kanseri ile bu konuda ilişki olabileceğine dikkat çekti.

Ağır metallerin kullanılan zirai ilaçlardan, yada kayaçların doğal yapılarından kaynaklanabileceğini aktaran Arslan, bu yüzden kirliliğin kökeninide araştırdıklarını dile getirerek, savaş döneminde kullanılan çeşitli silah ve benzeri ekipmanların da toprak kirliliğine katkısı olabileceğinin altını çizdi. Bu gibi projelerin çok büyük bütçelere ihtiyaç duyduğunu belirten Arslan, daha fazla nunume toplanarak, devlet katkısıyla ülke genelinde detaylı çalışmalar yapılmasının gerekliliğine vurgu yaparak, proje çalışmalarınınmakale yayın aşamasında olduğunusözlerine ekledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.