İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

İngiliz Yüksek Komiseri Lille: "Bizim sadece A planımız vardır, o da federasyondur"

İngiliz Yüksek Komiseri Lille: “Bizim sadece A planımız vardır, o da federasyondur”

İngiliz Yüksek Komiseri Stephen Lille, Kıbrıs Haber Ajansı'na (KHA) konuşarak, İngiltere'nin Kıbrıs adası için sadece herhangi bir 'B planı' olmadığını açıkladı.

Yayın Tarihi: 17/08/18 13:36
okuma süresi: 4 dak.
İngiliz Yüksek Komiseri Lille: “Bizim sadece A planımız vardır, o da federasyondur”
A- A A+
Lille "bizim için A planı vardır ve bu da iki bölgeli, iki toplumlu federasyondur. Ancak A planının başarıya ulaşması için, hem tarafların hem de kamuoyunun çok iyi hazırlanması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

"İNGİLTERE'NİN B PLANI YOKTUR"

İngiltere'nin B planı olmadığının altını çizen Lille, "önemli olan şey, Crans Montana'da ortaya çıkan momentumun, sonsuza kadar yok olmadan taraflarca değerlendirilemsidir çünkü şu anki statüko kabul edilemezdir, sürdürülemezdir" şeklinde konuştu.

Son aylarda adanın kuzeyini kasıp kavuran ekonomik krizle ilgili de konuşan Lille, "Kıbrıslı Türklerin, türbülansta olan Türkiye ekonomisine olan bağımlılığı bir kez daha açıkça görüldü. Bu, tedbir alınması gereken bir şeydir ve eğer Kıbrıs sorunu çözülmezse, bu bağımlılık daha da artarak sürecektir" dedi.

"ZAMAN GEÇTİKÇE BÖLÜNME KALICILAŞIYOR"

1974'ten beri 44 yıldır süren bölünmenin, zaman geçtikçe daha da kalıcılaştığını ve geçen zamanın çözümün şartlarını daha da zorlaştırdığını dile getiren Lille, "çözüm, kazan-kazan durumudur çünkü, çözüm halinde, AB üyesi, birleşmiş bir Kıbrıs'ı bölgede daha büyük bir oyuncu haline getirir" diye konuştu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in atadığı özel temsilci Jane Holl-Lute'un yakında Londra'ya gideceğini söyleyen Lille "Bayan Lute'u ağırlamayı dört gözle bekliyoruz. Kendisi ile hem Dışişleri Bakanımız hem de AB Bakanımız görüşecektir. Ondan sonra da Genel Sekretere sunacağı raporu bekleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

"MÜZAKERELERİN BAŞLAMASINDAN ÇOK, BUNA İYİ HAZIRLANILMASI ÖNEMLİ"

Müzakerelerin yeniden başlaması ile ilgili ne kadar umutlu olduğu sorulan Lille, "Crans Montana'daki başarısızlık üzücü idi. Ancak ondan sonra süreç bir şekilde devam etti. Müzakerelerin yeniden başlamasından çok, buna ne kadar iyi hazırlanılıcağı önemlidir. Eğer iyi hazırlanılırsa, liderler bir anlaşmaya varabilir ve bunun sonunda da plan referanduma gider" dedi.

Adanın garantörlerinden olan İngiltere'nin yeni bir garanti ve güvenlik konusu ile ilgili görüşü hakkında ise Lille "İngiltere'nin bu konudaki tutumu bilinmektedir. Biz tüm tarafların üzerinde anlaşacağı yeni bir sistemi kabul ederiz. Bir tarafın güvenliğinin diğer tarafı tehdit etmemesi önemlidir. Yeni kurulacak düzenin güvenli olması önemlidir" diye konuştu.

"İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM YA DA KONFEDERASYONU DESTEKLEMİYORUZ"

İngiltere'nin, özellikle son aylarda adanın kuzeyinde dillendirilen 'konfederasyon' modeli ile ilgili tutumu da sorulan Lille "bizim tutumumuz federasyondan yanadır ve bunun çeşitli spekülasyonlara hedef olmasını doğru bulmuyoruz. Belki en ideal çözüm değildir ama en pratik çözüm federasyondur. Kaldı ki BM parametreleri açıktır ve İngiltere, konfederasyonu ya da iki devletli çözümü destekler bir duruşa sahip değildir" ifadelerini kullandı.

"KIBRIS CUMHURİYETİ'NİN GAZ ÜZERİNDEKİ HAKLARINI DESTEKLİYORUZ"

Gaz meselesi ile ilgili de açıklamalar yapan Lille, İngiltere'nin Kıbrıs Cumhuriyeti'nin meşru haklarını tamamen desteklediğini kaydederek "umarız bu zenginlik, tüm ada halkları tarafından paylaşılır. Herhangi bir tarafın (Türkiye) provokasyonlarını destekler tutumumuz yoktur. Bu bağlamda tüm tarafları, Kıbrıs müzakerelerinin salahiyeti açısında soğukkanlılığa davet ediyoruz" dedi.

Kaynak: Girne Postası

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.