BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 2 dak.

Aziz Sancar: "İnsanları rahat bırakacaksın, bilim özgürlük ister"

Aziz Sancar: "İnsanları rahat bırakacaksın, bilim özgürlük ister"

Nobel Kimya Ödülü sahibi Aziz Sancar, bilim insanlarının her türlü baskıdan uzak, özgür ortam ve destek istediğini söyledi. Sancar, "İnsanları araştırmalarında rahat bırakacaksın, herkes özgürce çalışacak, sıkboğaz etmeyeceksin, hadi hadi demeyeceksin. Bilim her türlü baskıdan uzaklık ister" dedi.

Yayın Tarihi: 28/08/18 08:15
okuma süresi: 2 dak.
Aziz Sancar: "İnsanları rahat bırakacaksın, bilim özgürlük ister"
A- A A+
Cumhuriyet yazarı Orhan Bursalı'ya açıklamalarda bulunan Sancar, bilimin bu dünyaya ilişkin bir olay olduğunu söyledi. "Ve bilimsel düşünce ve bilimsel yöntemlerle bu dünyada olan biteni anlayabiliriz. Biliyorsun başım evrim konusuyla derde girmişti" hatırlatmasında bulunan Sancar, şöyle devam etti:

"Azerbaycan'da bir öğrenci merakından sormuştu. Ona şunu söylemek istiyordum: Bak ben Müslümanım, aynı zamanda moleküler biyoloji ve biyokimya yapıyorum, bu araştırmalarımda dini düşünmüyorum. Bilimsel konular dini inançlarla çözülecek konular değil. Benim bu çocuklarla toplantım saat 16'da olacaktı, program sarktı, saat akşam 8'e gelmiş. Manevi kızım Rose çok acıkmış bir an önce gidelim diyor, ben de çok yorulmuşum. Acele ile bir şeyler söylemek ve kısa kesmek istedim. Demek istediğim şuydu, bilim yaparken Allahım inşallah bu deney çalışır, derim. Ama Allahım bu deneyi çalıştır demem. O hengâmede öyle çıktı ağzımdan, millet zaten ortalığı karıştırmak için bir neden arıyor. Ayrıca sözlerimin sadece bir kısmı alınmış. Aziz Sancar evrime karşı diye yaymışlar."

Genetikte büyük bir devrim yaratan, genlerle istendiği gibi hızla ve güvenirlikle sonuç alınmasını sağlayan buluşlardan CRISPR-Cas0 teknolojisini anımsatan Sancar, bu teknolojiyi biri Amerikalı, diğeri Fransız iki bilim adamının ve Litvanyalı biyokimyacı Virginius Siksynys'in keşfettiğini vurguladı.

Sancar, ayrıca şunları söyledi:

"Bu Litvanyalı bilimciye kim bilir ne kadar az para desteği vardı! Bu Türkiye'den de çıkabilirdi, insanları araştırmalarında rahat bırakacaksın, herkes özgürce çalışacak, sıkboğaz etmeyeceksin, hadi hadi demeyeceksin. Bilim her türlü baskıdan uzaklık ister."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.