SAĞLIK
okuma süresi: 7 dak.

Endometrium Kanseri (Rahim İçi) Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Endometrium Kanseri Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Endometrium kanseri rahim içinde başlayan bir kanser türüdür. Rahim, fetal gelişimin gerçekleştiği kadınlarda içi boş, armut şeklindeki pelvik organdır.<br /><br />Rahmin astarı (endometrium) uterusunda endometrial karsinom(kanser hücresi). Endometrial (Rahim içi kanseri) kanser bazen rahim kanseri olarak da adlandırılır.<br /><br />Uterus sarkomu da dahil olmak üzere diğer kanser türleri de oluşabilir, ancak bunlar Endometrium Kanseriden çok daha az yaygındır.

Yayın Tarihi: 30/08/18 11:52
okuma süresi: 7 dak.
Endometrium Kanseri Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
A- A A+

Endometrium Kanseri (Rahim İçi Kanseri) Nedir?

Endometrium Kanseri
Endometrium kanseri rahim içinde başlayan bir kanser türüdür. Rahim, fetal gelişimin gerçekleştiği kadınlarda içi boş, armut şeklindeki pelvik organdır. Rahmin astarı (endometrium) uterusunda endometrial karsinom(kanser hücresi). Endometrium (Rahim içi kanseri) kanseri bazen rahim kanseri olarak da adlandırılır. Uterus sarkomu da dahil olmak üzere diğer kanser türleri de oluşabilir, ancak bunlar Endometrium kanserinden çok daha az yaygındır.

Endometrium kanseri sıklıkla erken evrede görülür, çünkü anormal vajinal kanama üretir ve bu da kadınları doktorları görmeye yönlendirir. Endometrium kanseri erken evrede bulunursa, cerrahi operasyon ile sıklıkla endometrium kanseri tedavi edilebilir.

Endometrium Kanseri (Rahim İçi Kanseri) Belirtileri

Endometrium kanseri belirtileri ve semptomları:
  • Menopoz sonrası vajinal kanama
  • Dönemler arasında kanama
  • Vajinanızdan anormal, sulu veya kanlı bir akıntı
  • Pelvik ağrısı

Ne Zaman Doktora Görünmeli?
Pelvik ağrı ya da cinsel ilişki sırasında ağrınız varsa veya belirtilerden her hangi birini yaşıyorsanız, geç kalmadan doktordan randevu almalısınız.

Endometrium Kanseri (Rahim İçi Kanseri) Nedenleri
Doktorlar endometrium kanserine neyin neden olduğunu henüz bilmiyorlar. Bilinen şey, endometrium hücreleri içinde bir genetik mutasyona neden olmasıdır - rahmin iç kısmı. Genetik mutasyon normal, sağlıklı hücreleri anormal hücrelere dönüştürür. Sağlıklı hücreler, belirli bir zamanda ölmek üzere belirli bir oranda büyür ve çoğalırlar. Anormal hücreler büyür ve kontrolden çıkarak çoğalırlar ve belirli bir zamanda ölmezler. Biriken anormal hücreler bir kitle (tümör) oluşturur. Kanser hücreleri yakın dokuları istila eder ve vücuttaki başka bir yere yayılmak üzere bir başlangıç ??tümöründen ayrılabilir (metastaz).

Endometrium Kanseri (Rahim İçi Kanseri) Risk Faktörleri

Endometrium (Rahim İçi kanseri) kanseri riskini artıran faktörler:

Vücuttaki Kadın Hormonlarının Dengesindeki Değişiklikler
Yumurtalıklarınız iki ana kadın hormonu üretir - östrojen ve progesteron. Bu hormonların dengesindeki dalgalanmalar, endometriumda değişikliklere neden olur. Östrojen miktarını artıran ancak progesteronun seviyesini yükseltmeyen bir hastalık veya durum, endometrium kanseri riskinizi artırabilir. Örnekler arasında polikistik over sendromu, obezite ve diyabet gibi düzensiz ovülasyon modelleri yer alır. Menopozdan sonra, östrojen ve progesteron içeren hormon ilaçları kullanmak, endometrium (rahim içi kanseri) kanseri riskini artırır. Östrojeni salgılayan nadir görülen bir yumurtalık tümörü türü de endometrium kanseri riskini artırabilir.

Erken Yaşta Başlayan Menstruasyon
Erken yaşta başlayan menstruasyon - 12 yaşından önce - veya erken menopoz başlangıcı, endometrium kanseri riskini artırır. Daha fazla menstruasyon periyotu geçirmeniz endometriyumun daha fazla östrojene maruz kalması anlamına gelir.

Hiç Hamile Kalmamak
Hiç hamile kalmayan kadınlar, en az bir hamilelik geçiren kadınlara göre daha yüksek endometrium kanseri riskine sahiptir.

Yaşlılık
Yaşlandıkça, endometrium kanseri riskiniz artar. En sık menopoz geçiren kadınlarda endometria karsinom görünür.

Obezite
Obez olmak, endometrium (rahim içi kanseri) kanseri riskinizi arttırır. Fazla vücut yağı vücudunuzun hormon dengesini değiştirir.

Meme Kanseri İçin Hormon Tedavisi
Hormon terapisi olarak, Tamoksifen ilacını kullanan meme kanseri kadınların endometrium kanseri geliştirme riski artmıştır. Tamoksifen alıyorsanız, bu riski doktorunuzla konuşun. Çoğu kadın için, tamoksifenin faydaları endometrium kanseri riskinden ağır basmaktadır.

Kalıtsal Bir Kolon Kanseri Sendromu
Kalıtsal nonpolipoz kolorektal kanser (HNPCC), kolon kanseri ve endometrium kanseri dahil olmak üzere diğer kanserlerin riskini artıran bir sendromdur. HNPCC, ebeveynlerden çocuklara geçen bir mutasyon nedeniyle ortaya çıkar. Bir aile üyesine HNPCC teşhisi konulduysa, genetik sendrom riskinizi doktorunuzla konuşmalısınız. HNPCC teşhisi konulduysa, doktorunuza hangi kanser taraması testlerinden geçmeniz gerektiğini danışın.

Endometrium Kanseri (Rahim İçi Kanseri) Önleme

Endometrium kanseri riskini azaltmak için şunları yapabilirsiniz:

Menopoz Sonrası Hormon tedavisi Risklerini Doktorunu ile Konuşun
Menopoz semptomlarını kontrol etmeye yardımcı olmak için hormon replasman tedavisi görüyorsanız, doktorunuzla riskler ve faydalar hakkında konuşun. Bir histerektomi geçirmediyseniz, menopozdan sonra östrojenin yerini değiştirmek endometrium (rahim içi kanseri) kanseri riskinizi artırabilir. Östrojen ve progestin kombinasyonunun kullanılması bu riski azaltabilir. Hormon tedavisi, meme kanseri riskinide arttırabilir, muhtemel riskler için doktorunuza danışın.

Doğum Kontrol Hapları Kullanmayı Düşünün
Oral kontraseptiflerin en az bir yıl kullanılması endometrium kanseri riskini azaltabilir. Oral kontraseptif kullanmayı bıraktıktan sonra etkisinin birkaç yıl sürdüğü düşünülmektedir. Ancak, oral kontraseptiflerin yan etkileri vardır, bu nedenle doktorunuzla faydaları ve riskleri hakkında konuşun.

Sağlıklı Kilo Verin
Obezite endometrium kanseri riskini artırır, bu nedenle sağlıklı bir kilo elde etmek ve korumak için çalışın. Kilo vermeniz gerekiyorsa, fiziksel aktivitenizi artırın ve her gün yediğiniz kalori miktarına dikkat edin.

Haftanın Çoğu Günü Egzersiz Yapın
Egzersiz endometrium kanseri riskini azaltabilir. Günlük rutininize fiziksel aktivite ekleyin ve yavaşça egzersizlerinizi arttırın. Haftanın 30 dakikasında egzersiz yapmaya çalışın. Daha fazla egzersiz yapabiliyorsanız, bu sizin için daha da iyidir.

Kaynak: Endometrium Kanseri (Rahim İçi) Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.