BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 8 dak.

Çelik: "Gözlerinizi teknolojiye dikin, ülkenizi şahlandırın"

Çelik: "Gözlerinizi teknolojiye dikin, ülkenizi şahlandırın"

Askeri Elektronik Sanayii (ASELSAN) Genel Müdür Yardımcısı ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) eski Başkanı Mehmet Çelik, ASELSAN'ın Kuzey Kıbrıs'ta, Güzelyurt bölgesindeki Kalkanlı Teknoloji Vadisi'nde (KALTEV) Araştırma ve geliştirme (AR-GE) ve test merkezi kuracağını söyledi

Yayın Tarihi: 09/09/18 09:05
okuma süresi: 8 dak.
Çelik: "Gözlerinizi teknolojiye dikin, ülkenizi şahlandırın"
A- A A+

• Kıbrıs Postası'na konuşan ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı ve TÜBİTAK eski Başkanı Mehmet Çelik, ASELSAN'ın Kuzey Kıbrıs'ta, AR-GE ve Test Merkezi kuracağını açıkladı ve hedeflerini anlattı.

• Kuzey Kıbrıs'ın kalkınmasının ancak teknolojiyle olacağını vurgulayan Çelik, "Kıbrıslı Türkler gözünü teknolojiye dikerse KKTC şahlanır. ASELSAN KKTC'yi dünya firmalarına açacak" dedi.

• Açacakları ofis için KKTC Bakanlar Kurulu'na dilekçe sunacaklarını dile getiren Mehmet Çelik, Kuzey Kıbrıs hükümetinin bu konuda desteğinin gerekli olduğunu vurguladı.

• ASELSAN'ın kuruluşunda Kıbrıs Barış Harekâtı'nın etkili olduğunu hatırlatan Çelik, KKTC'nin artık kendi ürününü de piyasaya sunabileceğine dikkat çekti ve "Amacımız; Kuzey Kıbrıs'ın ekonomisine katkı sağlamak. Kuzey Kıbrıs'a vefa borcumuz var. Kıbrıs Barış Harekâtı'nda bazı ülkeler Türkiye'ye ambargo uygulamıştı ve bu dönemde yerli savunma ve silah sanayiini geliştirmek üzere kurulan ASELSAN, KKTC'de kuracağı üs ile vefa borcunu ödeyecek" ifadelerini kullandı.

• AR-GE ofisinin istihdam kapısı olacağını vurgulayan Çelik, Kıbrıslı gençlere ASELSAN güvencesi altında dünyaya açılma imkânı sunacaklarını da söyledi.

• Tayvan modelini örnek gösteren Mehmet Çelik, "Tayvan sadece teknolojisiyle kendi ayaklarının üzerinde duruyor, bazen Türkiye'nin bile Tayvan'a ihtiyacı olduğu noktalar oluyor, KKTC de neden Tayvan gibi bir ülke olmasın? Mümkündür" diye konuştu.

Kıbrıs Postası - Rahmican ÇALIŞKAN

Kıbrıs Postası'na konuşan Askeri Elektronik Sanayii (ASELSAN) Genel Müdür Yardımcısı ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) eski Başkanı Mehmet Çelik, dünyanın en büyük savunma sanayi şirketleri arasında 55'inci sıraya yükselen Türk savunma devi ASELSAN'ın büyümeye devam ettiğini anlattı.

"Kıbrıslı Türkler gözünü teknolojiye dikerse KKTC şahlanır"

ASELSAN'ın Kuzey Kıbrıs'ta, Güzelyurt bölgesindeki Kalkanlı Teknoloji Vadisi'nde (KALTEV) Araştırma ve geliştirme (AR-GE) ve test merkezi kuracağını söyleyen Çelik, Kuzey Kıbrıs'ın kalkınmasının ancak teknolojiyle olacağını vurguladı. "Kıbrıslı Türkler gözünü teknolojiye dikerse KKTC şahlanır" diyen Mehmet Çelik, ASELSAN'ın Kuzey Kıbrıs'a ofis açmayı planladığını, bu doğrultuda KKTC Bakanlar Kurulu'na dilekçe sunacaklarını belirtti.

"Kuzey Kıbrıslı gençler ASELSAN güvencesi altında işe başlayabilecek"

"Kuzey Kıbrıs'ı başka teknoloji firmalarına da tavsiye ederim" ifadelerini kullanan ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı ve TÜBİTAK eski Başkanı Çelik, Kuzey Kıbrıslı gençlerin ASELSAN güvencesi altında işe başlayabileceklerini de sözlerine ekledi.

"Kıbrıs'a vefa borcumuz var, KKTC hükümetinin desteği gerek"

ASELSAN'ın kuruluşunda Kıbrıs Barış Harekatı'nın etkili olduğunu hatırlatan Çelik, KKTC'nin artık kendi ürününü de piyasaya sunabileceğine dikkat çekti. "Amacımız; Kuzey Kıbrıs'ın ekonomisine katkı sağlamak. Kuzey Kıbrıs'a vefa borcumuz var. Kıbrıs Barış Harekatı'nda bazı ülkeler Türkiye'ye ambargo uygulamıştı ve bu dönemde yerli savunma ve silah sanayiini geliştirmek üzere kurulan ASELSAN, KKTC'de kuracağı üs ile vefa borcunu ödeyecek" diyen Mehmet Çelik, KKTC hükümetinin bu konuda desteğinin gerekli olduğunu kaydetti.

"Kuzey Kıbrıslılara moral olur"

ASELSAN'ın açacağı AR-GE ofisinin istihdam kapısı olacağını vurgulayan Çelik, Kıbrıslı gençlere dünyaya açılma imkânı sunacaklarını söyleyerek, "Kuzey Kıbrıslılara moral de olur" diye konuştu.

"KKTC de neden Tayvan gibi bir ülke olmasın? Mümkündür"

Tayvan modelini örnek gösteren Mehmet Çelik, "Tayvan sadece teknolojisiyle kendi ayaklarının üzerinde duruyor, bazen Türkiye'nin bile Tayvan'a ihtiyacı olduğu noktalar oluyor, KKTC de neden Tayvan gibi bir ülke olmasın? Mümkündür" ifadelerini kullandı. ASELSAN'ın 13-16 Ekim arasında ODTÜ'de çalıştay düzenleyeceğini dile getiren Çelik, yapılacak olan çalıştayın ASELSAN Akademi olarak, AR-GE'yi geliştirmek adına olacağını anlattı.

ASELSAN Kıbrıs'ın akademik gücünden faydalanacak…

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü içerisinde bulunan KALTEV'de ASELSAN için ofis ve laboratuvar alanları ayrıldı, ayrıca ürünlerin test edilebilmesi için de arazi tahsis edildi. ASELSAN, burada gerçekleştireceği çalışmalarda Kıbrıs'ın akademik gücünden faydalanacak, yeni projeleri için ihtiyaç duyduğu bazı testleri de yapma imkânı bulacak.

İstanbul ve Konya'ya teknoloji merkezleri

Öte yandan, ASELSAN, KKTC haricinde İstanbul ve Konya'ya kuracağı tesislerle de büyümesini sürdürüyor. İstanbul Teknopark'ta ASELSAN'a tahsis edilen alana 13 bin 450 metrekare kapalı alana sahip bir bina yapılacak. ASELSAN, Konya'da inşa edeceği 35 bin metrekare kapalı alana sahip fabrika ile de bölgenin silah üretim kabiliyetini kendi AR-GE kültürü ile birleştirecek.

İlk 100'de 4 Türk devi

Son yıllarda büyük atılım gösteren Türk savunma sanayii firmaları dünyada adını her geçen gün daha çok duyuruyor. Dünyanın en büyük 100 savunma sanayii şirketi arasında 4 Türk devi yer alıyor. Bir önceki yıl dünyanın en büyük 57'nci savunma sanayi şirketi olan ASELSAN, gelirini yüzde 19 artırarak, 1.4 milyar dolarla geçen yıl 55'inci sıraya yükseldi. TAI, 1 milyar doları aşan geliriyle listede 64'üncü sırada yer alıyor. İlk 100 yer alan diğer iki Türk firması ise 96'ncı sıradaki ROKETSAN ile 97'nci sıradaki STM Savunma Teknolojileri A.Ş.

Aselsan nasıl bir kuruluştur?

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin haberleşme ihtiyaçlarının milli imkanlarla karşılanması için 1975 yılında kurulan ASELSAN; Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'na (TSKGV) bağlı bir anonim şirkettir. Türkiye'nin en büyük savunma elektroniği kuruluşu olan ASELSAN; başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere yurtiçi ve yurtdışı ihtiyaç makamlarının, haberleşme ve bilgi teknolojileri, radar ve elektronik harp, elektro-optik, aviyonik, insansız sistemler, kara, deniz ve silah sistemleri, hava savunma ve füze sistemleri, komuta kontrol sistemleri, ulaştırma, güvenlik, trafik, otomasyon ve sağlık teknolojilerine yönelik ihtiyaçlarını karşılayabilecek çok geniş bir ürün yelpazesine sahip bulunmaktadır. ASELSAN bugün, özgün ürünlerini ihraç eden, dünyanın ilk 100 savunma sanayi şirketi (Defense News Top 100) listesinde yer alan, yerel kuruluşlar ile işbirliği modelleri kurgulayarak uluslararası pazarlarda ortaklıklar kuran, yatırım yapan bir marka haline gelmiştir. ASELSAN, vizyonundaki teknoloji vurgusu ile "Küresel pazarda yarattığı değerler ile sürdürülebilir büyümesini koruyan, rekabet gücü ile tercih edilen, stratejik bir ortak gibi güven duyulan, çevreye ve insana duyarlı bir milli teknoloji firması olmak" hedefini benimsemiştir. Bu başarının kilit faktörlerinden olan 5000'i aşkın çalışanı bünyesinde yer alan nitelikli mühendislik kadrosu ile ASELSAN, yıllık cirosunun ortalama %6'sını, kendi öz kaynakları ile finanse edilen AR-GE faaliyetlerine ayırmaktadır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.