DÜNYA
okuma süresi: 2 dak.

Mısır, 4000 yıllık anıt mezarı ilk kez ziyarete açıyor

Mısır, 4000 yıllık anıt mezarı ilk kez ziyarete açıyor

Mısır'ın Gize kentinde Saqqara Nekropolu içerisinde yer alan 4000 yıllık anıt mezar ziyarete açılıyor.

Yayın Tarihi: 10/09/18 11:44
okuma süresi: 2 dak.
Mısır, 4000 yıllık anıt mezarı ilk kez ziyarete açıyor
A- A A+
Mısır, 6. Hanedanlığın ilk kralı olan Kral Titi döneminde Vezirlik dahil olmak üzere birçok görevde bulunan Mehu'ya ait anıt mezarı ziyarete açıyor.

Antik Mısır uzmanı Zaki Saad tarafından 1940 yılında keşfedilen anıt mezarın, iki odası olduğu ve mezar içerisindeki yazıtların, Antik Mısır'a özgü avlanma ve akrobatik dans benzeri ritüelleri tasvir ettiği belirtildi.

Anıt mezar hakkında açıklamalarda bulunan Antik Mısır bilimcisi Zahi Hawass, "4200 yıllık bir mezar ilk defa ziyaretçiler ile buluşuyor. Anıt Mezar, Mehu isimli oldukça önemli bir şahsa ait. Vezir Mehu, 6. Hanedanın ilk kralı olan Kral Titi'nin sarayının idaresinden sorumluydu ve baş yargıç olarak hizmet vermekteydi" açıklamasında bulundu.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Antik Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Mostafa Al-Waziri, "Kral Pepi döneminden kalma 4500 yıllık anıt mezar, bir aile mezarlığı olup, Mehu, Mehu'nun oğlu Meren Ra ve Mehu'nun torunu Heteb Kha'nın naaşına ev sahipliği yapmaktadır. Mehu 48 adet unvana sahiptir"

Anıt mezarın medyaya Mısır'ın güvende olduğunu göstermek için önemli bir rol oynadığını vurgulayan Mısır Eski Eserler Bakanı Halid el Anany, " 1940 yılında keşfedilen güzel bir anıt mezar. Turistler için sürekli yeni kültürel içerikler sunmayı amaçlıyoruz. Geçtiğimiz 2, 3 yıl süreç içerisinde 30 yıllık bir çalışma sonucu açtığımız Sohag Müzesi dahil olmak üzere birçok müze açtık. Anıt mezarı da bu çerçevede ziyarete açıyoruz" yorumunda bulundu.

Mısır, anıt mezarın ziyarete açılmasının ülkenin yurtdışındaki imajını parlatacağına inanıyor. Anıt mezarın, bir zamanlar firavun tapınaklarına ve piramitlerine akın eden ancak 2011 siyasi ayaklanmasından bu yana ülkeyi terk eden gezginler arasındaki ilgiyi yeniden canlandıracağına inanılıyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.