GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 4 dak.

Almanya Dışişleri Bakanı Maas: "Türkiye'nin Avrupa süreci Kıbrıs sorunun çözümü ile bağlantılıdır"

Almanya Dışişleri Bakanı Maas: "Türkiye’nin Avrupa süreci Kıbrıs sorunun çözümü ile bağlantılıdır"

Pazartesi günü Berlin'de Kıbrıs Dışişleri Bakanı Nikos Hristodoulidis ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Kıbrıs sorunun çözümünün Türkiye'nin Avrupa süreci ile bağlantılı olduğunu söyledi.

Yayın Tarihi: 11/09/18 08:01
okuma süresi: 4 dak.
Almanya Dışişleri Bakanı Maas: "Türkiye’nin Avrupa süreci Kıbrıs sorunun çözümü ile bağlantılıdır"
A- A A+
Hristodoulidis ise kendi açıklamasında "ülkelerimizin pek çok alandaki hedefleri ve çıkarları aynı yöndedir" dedi.

Maas, Berlin'de Kıbrıslı meslektaşını "Almanya'nın büyük bir dostu ve Almanya'nın ikili ve Avrupa konularında önemli bir ortağı olan ülkenin Dışişleri Bakanı" olarak kabul etti.

Kıbrıslı meslektaşıyla ele aldıkları konularla ilgili olarak Almanya Dışişleri Bakanı Kıbrıs konusunda, "Almanya'nın Kıbrıs sorununa kalıcı ve yaşayabilir bir siyasi çözüm bulunması sürecini ve her iki tarafta da güven artırıcı ilişkilerin kurulmasını desteklediğini" söyledi ve "her iki taraftan ve özellikle de Türk tarafından üretici bir pozisyon sergilemelerini bekliyoruz. Bir çözüm bulunması sadece iki taraf için değil, tüm bölge için çok önemlidir" dedi.

Alman Bakan ayrıca, Kıbrıs hükümetinin bölge ülkeleri ile güvenlik ilişkileri konusunda üstlendiği inisiyatifleri çok önemli olarak nitelendirdi ve ayrıca Brexit konusunun da ele alındığını ve Almanya'nın Kıbrıs ile Britanya arasındaki ilişkileri çok iyi bildiğini söyledi.

Kıbrıs Dışişleri Bakanı ise kendi açıklamasında görüşmeleri çok verimli olarak niteleyerek pek çok alanda iki ülkenin hedefleri ve çıkarlarının aynı yönde olduğunu vurguladı.

Kıbrıs konusunda Maas'ı bilgilendirdiğini açıklayan Kıbrıslı Bakan "bir çözüm bulunabilir" dedi.

Bunun yanı sıra iki bakan, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın Almanya'ya gerçekleştireceği ziyareti de görüştü.

Soruları yanıtlayan Alman Bakan, Kıbrıs sorunun çözümünün Türkiye'nin Avrupa süreci ile bağlantılı olduğunu vurguladı ve "Kıbrıs sorununun çözümü Türkiye'nin Avrupa sürecinde bulunuyor. AB ile ilişkilerinin nasıl gelişeceği Türkiye'yi ilgilendirir. İlişkilerin iyileşmesi herkesin yararına olacak" dedi.

Almanya'nın amacının da Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi olduğunu, geçen hafta Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyarette mevcut sorunlara değindiğini ve Ankara ile bir diyalog başlatılması gerektiği konusunda ısrarlı olduğunu belirtti.

Aynı soruyu yanıtlayan Hristodoulidis, Kıbrıs konusunu geçen hafta Fransa Dışişleri Bakanı ile de görüştüğünü dile getirerek, "AB'ye yakın olan ve Birlik ilkelerine saygı gösteren bir komşu istiyoruz. Türkiye'den AB ve Kıbrıs karşısındaki yükümlülüklerini yerine getirmesini ve Kıbrıs sorunun çözümünde bir rol üstlenmesini bekliyoruz. AB'ne yaklaşıp yaklaşmayacağı Türkiye'nin tutumuna bağlıdır" dedi.

Kıbrıslı Bakan pazartesi günü öğleden sonra Avrupa konularından sorumlu Almanya Dışişleri Bakanı Vekili Mikael Roth daha sonra Alman parlamentosu Bundestag'ın Dışişleri Komisyonu ve Avrupa İşleri Başkanları ile görüşecek, Almanya Şansölyesi ve Alman yetkililerle bir araya gelecek ve akşam Almanya parlamentosu Kıbrıs dostları heyetiyle yemeğe katılacak.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.