DÜNYA
okuma süresi: 3 dak.

İsviçre'de Ulusal Temel Gelir deneyine katılacaklara aylık 16 bin 600 lira

İsviçre'de Ulusal Temel Gelir deneyine katılacaklara aylık 16 bin 600 lira

Evrensel Temel Gelir (UBI) projesini konu edinecek olan deney kapsamında deneye katılıma gönüllü olan İsviçre'nin Rheinau kasabası sakinlerine,12 ay boyunca aylık 2 bin 500 İsviçre frangı (16 bin 600 lira) verilecek.

Yayın Tarihi: 11/09/18 14:22
okuma süresi: 3 dak.
İsviçre'de Ulusal Temel Gelir deneyine katılacaklara aylık 16 bin 600 lira
A- A A+
İsviçre'nin Almanya sınırını yakınlarında bulunan Rheinau kasabası sakinlerinden Evrensel Temel Gelir (UBI) deneyine katılım gösterecek olan 588 kişiye deney kapsamında 12 ay boyunca aylık 2 bin 500 İsviçre frangı verilecek.

Panian, bu deneyi hayata geçirmeye karar vermesinde, İsviçre'de 2016 yılında yapılan ve UBI'ın oylandığı referandumdan ilham aldığını aktardı. UBI'nın sadece bir fikir olarak kalmaması gerektiğine inanan Panian, bu projenin derinlemesine bir şekilde pratiğe dökülen bir deneye ihtiyacı olduğu görüşünde.

Deneyi yönetecek olan İsviçreli film yapımcısı Rebecca Panian, deneyin finansmanını sağlayabildiği takdirde 12 ay sürecek deneyin sonuçlarını, bir sosyolog, bir ekonomist ve bir dilbilimciden oluşan bir ekip eşliğinde filme çekmeyi planladığını aktardı.

Gönüllülerin, sosyal yardım alıyor veya çalışıyor durumda olmalarının katılım için herhangi bir engel teşkil etmediği deney için katılım süreci 17 Eylül'de son buluyor.

Deneye katılım şartları arasında 2 bin 500 İsviçre frangından daha fazla kazanan katılımcıların deney sonunda paraya oluşturulacak olan fona geri ödemeleri ve Rheina kasabasına 5 Haziran 2018'den önce yerleşmiş olması aranıyor.

UBI projesi için gerekli olan paranın, kitlesel fonlardan ya da kurumlardan yapılan bağışlardan elde edileceği ve deneyin toplam maliyeti üç ila beş milyon İsviçre frangı olacağı tahmin ediliyor.

2016 YILINDA UBI'IN ÜLKE GENELİNDE UYGULANMASININ ÖNÜNÜ AÇACAK REFANDUM REDDEDİLMİŞTİ

İsviçre halkının büyük çoğunluğu, UBI'ın ülkenin mevcut sosyal refah sistemini tehlikeye atabileceği yönündeki endişilerini sonucunda referandumda hayır oyu kullanmıştı.
Uzmanlar ise UBI'ın ekonomiye yıllık maliyetinin 25 milyar frank olacağını, maaşların finansmanı için kamu harcamalarında ciddi kesintiler yapılması ya da vergilerin önemli oranda artırılması gerekeceğinin altını çizmişti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.