KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 5 dak.

Bale eğitmeni Sökmen: "Bale kesinlikle erkek çocuklar için de gerekli bir sanat dalı"

Bale eğitmeni Sökmen: "Bale kesinlikle erkek çocuklar için de gerekli bir sanat dalı"

Bale sanatıyla 5 yaşında tanışan ve son 8 yıldır Kıbrıs Sanat, Müzik ve Bale Okulu'nda bale eğitmenliği görevini üstlenen Ceren Sökmen, bu sanatın ülkemizdeki durumunu Kıbrıs Postası'na anlattı. Sökmen ailelere seslenerek, balenin kesinlikle erkek çocuklar için de gerekli bir sanat dalı olduğuna dikkat çekti.

Yayın Tarihi: 06/10/18 10:12
okuma süresi: 5 dak.
Bale eğitmeni Sökmen: "Bale kesinlikle erkek çocuklar için de gerekli bir sanat dalı"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ertuğrul Senova

Henüz 5 yaşındayken bale sanatıyla tanışan Ceren Sökmen, bu sanatın kendisine kattığı güzellikleri yeni kuşaklara da aktarmak adına son 8 yıldır, Kıbrıs'ta sanat denince akla ilk gelen; Kıbrıs Sanat, Müzik ve Bale Okulu'nda bale eğitmenliği görevini üstlenmiş durumda.

Bale sanatının çocuklar üzerindeki etkisi, bale kursları konusunda dikkat edilmesi gereken noktalar ve bu sanatın incelikleriyle ilgili detayları Kıbrıs Postası muhabirine anlatan Sökmen, ilk olarak kendi kariyerinden bahsetti.

5 yaşından beridir baleyle uğraştığını belirten Sökmen şöyle konuştu:

"5 yaşındayken özel bir bale okulunda ders almaya başladım. Daha sonra eğitmenimin tavsiyesiyle konservatuar sınavlarına girdim. Ortaokul, lise ve üniversite eğitimlerimi Hacettepe Üniversitesi, Ankara Devlet Konservatuarı'nda tamamladım. Daha sonra da Ankara Devlet Opera Balesi'nde 7 sezon kadar aktif olarak dans ettim. Sonra Kıbrıs'a geldim ve burada eğitmenlik hayatıma başladım. 8 yıldır Kıbrıs Sanat, Müzik ve Bale Okulu'nda bale eğitmenliği yapıyorum."

Kıbrıs Sanat, Müzik ve Bale Okulu'nun tarihinden de söz eden Sökmen, okulun 14 yıl önce kurulduğunu, Girne, Lefkoşa ve Lapta olmak üzere 3 şubesinin bulunduğunu ve burada verilen müzik, resim, bale dersleriyle, sanatın her dalına ulaşılmaya çalışıldığını kaydetti.

"EN BÜYÜK SIKINTI, ADIM BAŞI AÇILAN BALE OKULLARI"

Bale kursları konusunda velilerin dikkat etmesi gereken noktalara değinen Sökmen, en büyük sıkıntılarının; adım başı açılan bale okulları ve yeterince eğitim almadan eğitim vermeye çalışan bale öğretmenleri olduğuna dikkat çekti. Sökmen şöyle devam etti:

"Örneğin 2-3 aylık bir kursla, herhangi bir sertifika alıp burada bale öğretmeniyim diyen insanlar ortalıkta geziyor. Bu çok büyük bir problem aslında. Velilerin çok dikkatli olması lazım. Bir bale okulu seçerken, inanın yerde kullanılan zeminin bile büyük önemi var. Çünkü burada çeşitli hareketler yapılıyor ve zıplama hareketlerinde çocuk sert zeminde zıpladığında, ileride sıkıntısını yaşayacağı menisküsten bel rahatsızlıklarına kadar büyük sakatlıklar geçirebiliyor."

"İNGİLİZCE ÖĞRETMENLERİNİN BALE DERSİ VERDİĞİNİ DUYUYORUZ"

Eğitmenlerin gerçekten eğitimli olduğuna, diplomasına, konservatuar eğitimi olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Sökmen, "Yani bugün; İngilizce öğretmenlerinin, psikoloji öğretmenlerinin bale dersi verdiğini duyuyoruz. Durum bu kadar vahim…" şeklinde konuştu.

"ÖĞRENCİLER, MİNİMUM BİR YIL EĞİTİME DEVAM ETMELİ"

Öğrenciler için ideal eğitim süresine de değinen Sökmen, "Minimum bir yıl devam etmesi lazım. Şimdi ailelerde genel olarak, bir iki ay götüreyim, birkaç figür kapsa yeter gibi yanlış bir zihniyet var. Bunun üstüne düşmemiz lazım. Çünkü elimizde sihirli bir değnek yok. Minimum bir yılı tamamladıktan sonra sorgulamaya başlayabiliriz bu çocuk hangi seviyeye geldi, ne öğrendi... Çabuk pes etmemek lazım" ifadelerinde bulundu.

KIBRIS SANAT, ETKİNLİKLERLE DOLU…

Kıbrıs Sanat, Müzik ve Bale Okulu'nun etkinliklerinden söz eden Sökmen, okulun her yılsonunda mutlaka kapanış gösterileri yaptığını belirterek şöyle devam etti:

"İlk yarıda daha küçük yaş gruplarının, kendi yaş seviyesine uygun danslar oluyor. Ama ikinci yarıda çocuk balelerinin yapıldığı gibi büyük gerçek baleler; kuğu gölü, Donkişot gibi büyük baleleri sergiliyoruz. Sıradan bir kurs müsameresinden çok daha başka bir boyuttayız. Müzik bölümü konserleri de ayni şekilde. Yurtdışı turnelerimiz de oluyor. Bunun dışında Avrupa'da kardeş okullarımız var. Zaman zaman biz onlarla yurtdışına gidip etkinlikler yapıyoruz, bazen onları burada ağırlıyoruz. Bu tip etkinliklerimiz her geçen gün çoğalarak devam ediyor."

"BALE, KESİNLİKLE ERKEK ÇOCUKLAR İÇİN DE GEREKLİ BİR SANAT DALI"

Son olarak erkek çocukların bale yapma hakkı konusuna da değinen Sökmen, "Babalara seslenmek istiyorum. Kesinlikle bale, erkek çocuklar için de gayet gerekli ve yapılabilir bir sanat dalı. Bir kere vücudun düzgün gelişimi için gerekli. Birincisi sağlık ikincisi de ruhunu besleyebilmesi için erkek çocukları da baleye yönlendirmemiz gerek diye düşünüyorum" diyerek sözlerini sonlandırdı.


#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.