GAZİMAĞUSA
okuma süresi: 7 dak.

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter ODTÜ Ankara Şehir Bölge Planlama Bölümü öğrencilerini kabul etti

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter ODTÜ Ankara Şehir Bölge Planlama Bölümü öğrencilerini kabul etti

KKTC'de teknik gezi için bulunan ODTÜ Ankara Şehir Bölge Planlama Bölümü öğrencileri Gazimağusa Belediyesi'ni de ziyaret ederek Başkan İsmail Arter ile bir araya geldi.

Yayın Tarihi: 11/10/18 17:21
okuma süresi: 7 dak.
Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter ODTÜ Ankara Şehir Bölge Planlama Bölümü öğrencilerini kabul etti
A- A A+

Doç. Dr. Deniz İşçioğlu'nun eşlik ettiği kafilede Prof. Dr. Çağatay Keskinok, Prof Dr. Ela Babalık ve 66 öğrenci bulunuyor. Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter'in kente ilgili bilgi verdiği öğrenciler sorular da sorarak Gazimağusa'yı öğrenmeye çalıştı.

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter konuşmasında, akademisyen ve şehir plancısı olma yolunda olan gençlerle bir araya gelmekten mutlu olduğunu ifade ederek, ODTÜ Şehir Bölge Planlama öğrencilerinin teknik gezisinde Gazimağusa'da kale içine mimar ve şehir plancısı gözüyle baktıklarında etkileneceklerini söyledi. 85 kilometre karelik belediye hududuyla bir ilçe olan Gazimağusa'nın yanı başında kapalı Maraş olduğunu, şehir planlanırken teknik olarak burasının görmezden gelinemeyeceğini ama işin içine de çok katılamayacağını ifade etti. Başkan Arter, uzun yıllardan beridir imar planı yapılması gerektiğinin hep söylendiğini, 2014 yılında göreve geldikten sonra bu konuda hareketlenerek acilen imar planı çalışmasına başladıklarını söyledi. Başkan İsmail Arter, 18-19 Ekimde imar planıyla ilgili çalıştay düzenleyeceklerini, görüşlerin harmanlanmasından sonra öngörülen tarihin 2019 yılı içinde Gazimağusa, Yeniboğaziçi ve İskele Bölgelerini kapsayacak imar planının tamamlanması olduğunu söyledi.

Başkan İsmail ArterGazimağusa ile ilgili bilgi de vererek, 16 mahalleden oluşan Gazimağusa'nın hem liman hem tarihi eserleri ve plajlarıyla turizmde etkin bir rol oynadığını, DAÜ'nün açılmasından sonra İTÜ, Adakent ve Batı kent üniversitesinin de kente gelmesinden sonra artık üniversite kenti olma yolunda olduklarını ifade etti. Maraş konusuna tekrar değinen Başkan Arter, Gazimağusa'dan tellerle ayrılan kapalı Maraş'ın 1974'te kentin en turistik bölgesi olduğunu, bölgenin siyasi bir anlaşmayla hayat bulabileceğini, iskana açık Maraş bölgesi'nde tarım faaliyetleri yapıldığını, seracılık yapılan bölgede, ülkenin seracılık faaliyetinin yüzde 70'inin Maraş'ta yapıldığını söyledi. Maraş'ı bir evin kullanılmayan ve atıl olan bir odasına benzeten başkan Arter, bunun büyük sıkıntı olduğunu ifade ederek şunları kaydetti: "her ne kadar açık olan tarafı güzelleştirsek de yanınızda ölü bir şehirle yaşamak yerel yöneticiler için çok zordur. İşin siyasi tarafını bir tarafa bırakıyorum. Kıbrıs müzakere sürecinde Maraş konusu yıllardır konuşulur ama ele tutulur bir çözüm bulunamadı. İşin teknik tarafından konuya bakmak isterim. Bu şehrin yaşayan bir şehir olması hayalimizdir. Gazimağusa Belediyesi bu yaşayan şehri şimdi yaşadığımız şehirle birleştirerek altyapı çalışmalarını yapabilecek güçtedir. Geçmiş yılarda kapalı Maraş'ın temizlik işini yapabileceğimizi ilgili makamlara bildirdik. Şehrin bu tarafına sinek ve böcekler geldiği için ilaçlama yapmak istedik, yangın tehlikesine kaşı ot temizliği yapmak istedik ancak siyasi irade bize bu izni vermedi. Mimari olarak binaların büyük kısmı ömrünü tamamladı. Yollarında sıkıntı yoktur hatta imrenilecek noktadadır. Bütün şehirlerimizde üzülerek söylerim yağış fazla olduğunda altyapı sorun olur su birikir ama Maraş'ta hiç su biriktiğini görmedik. " Yıllar önce yapılmışMaraş'ın istenen düzeyde bir tasarım olduğunun görüldüğünü ifade eden Başkan Arter, kentte göreve geldiklerinde birçok yerde drenaj projesi yaptıklarını ancak yağmur yağdıktan sonra birikmenin olduğunu, insanımızın drenajlara inşaat atıkları ve moloz dökmesinin kanaları tıkadığı için de sıkıntı olduğuna dikkat çekti.

Başkan İsmail Arter, Suriçin turistik bölge olduğunu, hergün 50'ye yakın otobüsün turist getirdiğini, otel sayısı az olduğu için gelen turistlerin konaklamalarının düşük olduğunu, tarihi eserlerin olduğu suriçine günübirlik ziyaretler yapıldığını ifade etti. Başkan Arter 2014 yılında göreve gediğinde yaptıkları çalışmalarla suriçinde canlanmanın ortaya çıktığını, turistik plaj sayısını artırarak 4'e çıkardıklarını en güzel plajların Gazimağusa'da olduğunu söyledi. Gazimağusa'nın en büyük sorunlarından birinin atık suyun nasıl bertaraf edileceği konusu olduğunu, 2009 yılında kanalizasyon projesinin Ab finansmanıyla yapıldığını ancak başarılı olmadığını ifade ederek, inşasında sorun olan projenin tamiratının gündemde olduğunu yeni yapılacakmış gibi bir tamirat çalışmasının gerektiğini söyledi. Başkan Arter, 50 bin nüfuslu kentte 20 bin öğrenci sayısıyla ülkenin en büyük üniversitesinin nüfusu yukarılara çıkardığını, kanalizasyonun kentin yüzde 40'ını kapsadığını, 4 bin ton günlükarıtma kapasitesi olan kanalizasyon tesisinde6 bin ton atık suyun arıtıldığını, kentin büyüme hızının geçmişte öngörülemediğini söyledi.

Öğrencileri ziyaret vesilesiyle geldiği Gazimağusa'da daha çok görmek ve birlikte çalışmak istediğini ifade eden Başkan Arter, Gazimağusa'yı inceleme çalışmasıyapacak öğrencilerden hem faydalanmak hem de belediye olarak öğrencilere fayda sağlamak istediğini ifade etti.

Prof Dr. Ela Babalık, 1 Ekim'de açılan yeni dönemle ilgili analiz çalışması yaptıklarını, hem Kıbrıs'ın bütününü hem de kuzey Kıbrıs'ı ülke olarak planlama sistemi, nüfusu, ekonomisi, doğal çevresi, altyapısı, ulaşımı gibi pekçok konuda hep beraber inceleme yapacaklarını söyledi. Babalık, ağırlıklı olarak Güzelyurt, Kalkallıve Lefke koridoruna yoğunlaştıklarını, bölge ölçeğinde bazı stratejiler ve kararlar üreteceklerini söyledi. Babalık, ülke geneli için de öngörüler ve öneriler yapacaklarını, 2. Dönemin başlayacağı Mart 2019'da adaya tekrar geleceklerini ifade etti.

Prof. Dr. Çağatay, çalışma için yer seçerken nüfus büyüklüğüne yoğunlaştıklarını, Gazimağusa'nın Girne Güzelyurt'tan başlayıp Akdeniz'e doğru temel yerleşme eksinden tarihsel bir liman kenti olduğunu, siyasi açıdan da çok önemli olduğunu, Gazimağusa'nın incelenmesi tüm Kuzey için özel önemi olduğunu söyledi. Kuzey Kıbrıs'taki yerleşkelerinde Şehir ve Bölge Planlama Bölümü açılmasının kararının alındığını, önümüzdeki yıldan itibaren öğrenci almaya başlayacaklarını ve Ankara ve Kuzey Kıbrıs'taki bölümü birlikte geliştireceklerini söyledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.