LEFKE
okuma süresi: 2 dak.

Yerli muz önümüzdeki ay piyasada

Yerli muz önümüzdeki ay piyasada

Yeşilırmak Bölgesi'nde 15 yıl aradan sonra yeniden muz ekimine başlandı. Ekimi gerçekleştiren Ziraat Mühendisi Salahi Atalar, önümüzdeki ay başından itibaren ilk ürünü piyasaya süreceklerini söyledi.

Yayın Tarihi: 19/10/18 09:30
okuma süresi: 2 dak.
Yerli muz önümüzdeki ay piyasada
A- A A+
Kıbrıs Postası - Şüküfe HANSEL

Yeşilırmak denince akla gelen ilk meyve çilek. Ancak Salahi Atalar, çok yakında Yeşilırmak'ın tıpkı eskiden olduğu gibi muzuyla da gündemde olacağını belirtti.

Atalar, 15 yıl öncesine kadar bölgede muz üretimi olduğunu ancak Ekvator'dan gelen muzun ucuz olması ve KKTC yönetimlerinin geçmişte uyguladığı yüzde 15'lik fonu kaldırmasıyla üreticinin kar marjının önemli derecede düştüğünü ve üretimin durdurulduğunu dile getirdi.

Salahi Atalar 15 yıl önce bazı hatalı politikalar nedeniyle muz üretiminden vazgeçildiğini söyledi.

Yakın geçmişte Türkiye Cumhuriyeti'nin Anamur Bölgesi'ni ziyaret ettiğini ifade eden Ziraat Mühendisi Salahi Atalar, tekrar muz üretme fikrinin buradan ortaya çıktığını belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti'nin devlet politikasında yerli üreticiyi ve üretimi koruma maksatlı yurt dışından gelen ürünlere uyguladığı yüzde 145.8'lik kotanın çok önemli bir uygulama olduğuna işaret eden atalar, KKTC'de bu yükseklikte olmasa da, yerli üreticiyi koruyacak bir kotanın şart olduğunu vurguladı.

Atalar, şu anda 26 dönümü açık arazide, 4 bin 320 metrekare ise örtü altında, yani serada muz üretimi yaptıklarını anlattı.

Örtü altındaki hasatı Kasım ayında, açık arazideki muzu ise Aralık ortalarına doğru alacaklarını ve vatandaşın meyve sepetine girecek şekilde hazır olacağını belirtti.

Atalar çok yakında KKTC'nin kendi muzuna kavuşacağını ve Yeşilırmak'ın bundan böyle sadece çilekle değil muzuyla da dillerde olacağının haberini verdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.