EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 7 dak.

Türk mali piyasaları diplomasi alanındaki normalleşmeyi kutluyor

Türk mali piyasaları diplomasi alanındaki normalleşmeyi kutluyor

Türk mali piyasalarında iyimser hava korunmaya devam ediyor. Daha da dikkat çekici bir giriş cümlesi kullanmak gerekirse, Türk mali piyasalarının diplomaside normalleşmeyi kutlamaya devam ettiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Yayın Tarihi: 06/11/18 10:47
okuma süresi: 7 dak.
Türk mali piyasaları diplomasi alanındaki normalleşmeyi kutluyor
A- A A+

İktisat Bankası Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu'nun yaptığı değerlendirmede Türk Lirası günün ikinci yarısında ivme kazanan alımların eşliğinde % 2'nin üzerinde değer kazandığı ortaya konuyor.

Hatta, aşağıda detayları görülebileceği üzere, Türkiye'de manşet enflasyonun 15 senenin zirvesine çıktığı bir günde, piyasalar en kötünün geride kaldığına inanarak veriyi görmezden geldi.

  • Dün ayrıca KKTC Devlet Planlama Örgütü enflasyon verilerini açıkladı. KKTC'de Ekim ayında maşet enflasyon % 38,13 ile son 16 yılın zirvesine yükseldi (bakınız grafik)

  • Hatırlanacağı üzere, Eylül başında kaleme aldığımız pek çok raporda, TCMB'nin agresif faiz artırımı ile başlayacak sürecin daha ılımlı bir büyüme politikası ile devam edeceği, ABD ile ilişkileri geren Papaz Brunson'un serbest bırakılması ile başlayacak demokrasi anlamında normalleşme sürecinin ise devam edeceğini belirtmiştik

  • Nitekim, Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Trump arasında telefon konuşma ilekaldırılan bakanlar düzeyinde karşılıklı yaptırımların devamında, Türkiye'nin petrol ithalatında İran'a yönelik yaptırımlarda muafiyet almasının eklenmesi ve bunların neticesinde Halkbank üzerinde sallanan Demokles'in kılıcı gibi ceza sürecine yönelik yeşeren olumlu beklentiler (sindirilebilecek boyutta bir ceza rakamı ile sürecin artık sonlanması) TL ve TL cinsi varlıkları adeta şaha kaldırdı

  • USD/TRY kuru günün ilk yarısında gelen olumsuz enflasyon verileri ardından 5,47 seviyesini test etmesi ardından yönünü aşağıya çevirmiş, gece geç saatlerde ise 5,30 seviyesine varan bir gerileme kaydetti. BİST100 endeksi bankalarda yoğunlaşan alımlar ile günü % 2 yükselişle tamamlarken, 10 yıllık tahvilin bileşik faizi ise 1 tam puan daha gerileyerek % 16,15 seviyesine geldi (Ağustos ayında % 22,70 test edilmişti)

  • Bugüne döndüğümüzde ise gözler ABD'de düzenlenecek ara seçimlere çevrildi. Anket sonuçlarına bakılırsa, genel beklenti Temsilciler Meclisi'nin Demokratlara geçeceği ancak Senato'nun Cumhuriyetçilerde kalacağı yönünde şekilleniyor. ABD'de 3 ana erk bulunuyor (Senato, Temsilciler Meclisi ve Başkan). Şu anda tümü Cumhuriyetçilerin kontrolünde. Bu bağlamda, Temsilciler Meclisinin Demokratlara geçmesi, Trump'ın gücünü kısıtlayacak bir tabloya işaret ederek tabloyu da olumlu kılıyor. Sonuçları yarın sabah saatlerinden itibaren göreceğiz

  • Veri gündeminin göreceli olarak sakin olduğunu görüyoruz. Türkiye'de TCMB'nin enflasyon değerlendirme raporu ve reel efektif kur endeksi sabah saatlerinde takip edilebilir
    USD/TRY (haftalık grafik – geniş açıdan bakış)

Türk mali piyasaları yukarda anlatmaya çalıştığımız üzere ABD-Türkiye ilişkilerinde yaşanan normalleşmenin bir sonucu olarak değer kazanmaya devam ediyor. Teknik bir bakış açısı ile dün gece geç saatlerde test edilen 5,3050 seviyesinin önemli bir seviye olduğunu görüyoruz.

Basit ama teknik bir yaklaşımla, 2018 yılın en düşük seviyesi olan 3,7161'den, en yüksek seviye olan 7,24 ele alınırsa, düşüş eğilimli seyrin 5,47 seviyesinin altında (Fibonacci düzeltme seviyeleri) bir sonraki durağı 5,06'lı seviyeler olarak ön plana çıkıyor.

Öte yandan, mor çizgiye bakacak olursak, 1 ve 2 numaralı bölgeler (en yüksekler) 3 numaranın 5,28 - 5,32 aralığına önemli bir destek seviyesi üstlenebileceğini görüyoruz. Mor çizginin kırılması, düşüş yönünde eğilimin/isteğin devamı olarak okunabilir.

Her ne kadar yavaş stokastik (alt grafik) aşırı satım bölgesine geçse de, RSI henüz aşağıda gidecek yolu olduğunu gösteriyor.

TÜİK ENFLASYON – TEMMUZ 2003'DEN BU YANA EN YÜKSEK SEVİYE

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜFE piyasa beklentisi üzerinde % 2,67 artış kaydetti (beklenti % 2,0 idi). Bu sonuçla birlikte yıllık TÜFE enflasyonu % 25,24 ile Eylül ayı enflasyonu olan % 24,52'nin üzerine yükselerek son 15 yılın zirvesine yükseldi.

Üretici cephesine yansıyan enflasyon ise aylık bazda % 0,91 artarken yıllık karşılığı % 45,01 oldu (Eylül 2018 % 46,15)

Bakan Albayrak'ın enflasyonla mücadele kapsamında başlatmış olduğu topyekûn mücadele programı ve TÜİK başkan yardımcısının görevden alınması sonrasında piyasalarda Ekim ayı enflasyon rakamlarının oldukça düşük hatta negatif gelebileceği beklentisi oluşmaya başlamıştı. Bizler ise, geçen hafta açıklanan İTO enflasyon verisi sonrasında (İTO ile TÜİK arasında Ekim ayı özelinde ciddi bir korelasyon var) % 2 civarında aylık bir enflasyon gelebileceğini öngörüyorduk

Bu bağlamda, TÜFE enflasyonun aylık % 2,67 arttığı ayda 12 ana harcama grubunun 11'inde (alt kalemler) artış görülüyor. Giyim ve ayakkabı grubunda mevsimsel olarak % 12,74 ; konutta elektrik ve doğalgaz zamları nedeniyle % 4,15 ; ev eşyasında kurun gecikmeli yansıması nedeniyle % 3,44 ; gıda fiyatlarında ise süregelen artışlar nedeniyle % 3,22 artış kaydedildi. Aylık düşüş gösteren tek grup ise ulaştırma oldu

Çekirdek göstergeler olarak takip edilen özel tanımlı "C" enflasyonu, Ekin ayında da yükselişini sürdürdü. Aylık bazda artış % 2,61 olurken, yıllık bazda ise yükselişi % 24,34 oldu (Eylül 2018 % 24,05)

Üretici fiyatlarına yansıyan enflasyon ise (yurtiçi ÜFE) döviz kurunun düşüş kaydetmesi ile uzun sürenin ardından ilk kez makul bir oranda artış kaydetti. Aylık ÜFE enflasyon % 0,91 olurken yıllık rakam önceki aya göre çok az gerileyerek % 45,01 oldu (Eylül % 46,15)

TÜFE ile ÜFE arasındaki makas Ekim ayında % 19,77 oldu (geçen ay % 21,63 idi). Orta bir noktada, yakın gelecekte buluşma ihtimallerini kuvvetle muhtemel görüyoruz.

Enflasyonda en kötünün geride kaldığı fikrine şimdilik sarılamıyoruz.

PETROL FİYATLARI GERİLİYOR

ABD'nin İran petrol ihracatına yönelik muafiyetler getirmesi petrol fiyatlarında düşüşe neden oldu. Brent cinsi petrolün varil fiyatı 86 dolar seviyesinden 72 dolara geriledi. Net enerji ithalatçısı olan Türkiye açısından gerileyen emtia fiyatları hem cari açık hem de enflasyonla mücadele yönünden önemli.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.