İNGİLTERE
okuma süresi: 5 dak.

May'den Brexit yanıtı: "Anlaşma parlamentodan geçmezse ülke daha fazla kutuplaşacak"

May'den Brexit yanıtı: "Anlaşma parlamentodan geçmezse ülke daha fazla kutuplaşacak"

Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin büyükelçileri, İngiltere ile varılan Brexit anlaşmasına son şeklini vermek için bugün Brüksel'de toplandı.

Yayın Tarihi: 23/11/18 19:01
okuma süresi: 5 dak.
May'den Brexit yanıtı: "Anlaşma parlamentodan geçmezse ülke daha fazla kutuplaşacak"
A- A A+

İngiltere Başbakanı Theresa May ise BBC Radyosu'nda halkın Brexit ile ilgili sorularını yanıtladı. May, "AB ile anlaşma İngiltere Parlamentosu'ndan geçmezse ülke daha fazla kutuplaşacak" dedi.

Theresa May önceliğinin, "İngiltere için en iyi anlaşma" olduğunu düşündüğü anlaşmayı, parlamentodan geçirmek olduğunu söyledi.

May, Brexit anlaşmasının parlamentodan geçmemesi halinde, İngiltere'nin AB'den daha iyi bir anlaşmayla dönemeyeceğini belirtti.

İngiltere Başbakanı ayrıca bu durumda ülkenin belirsizliğe sürükleneceğini ve daha fazla kutuplaşacağını kaydetti.

May, Brexit planının parlamentodan geçmemesi halinde B planının ne olduğuna ilişkin soruya, "Anlaşmanın parlamentodan geçmemesinin karşılığı, Brexit'in olmaması değil" şeklinde yanıt verdi.

İspanya itiraz ediyor

May, hem İngiltere Parlamentosu'ndan hem İspanya'dan gelen yoğun itirazlarla karşı karşıya.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Cebelitarık'ın statüsü nedeniyle anlaşmanın şu anki haline muhalefet ediyor.

Üye ülkelerden birinin anlaşmayı kendi başına veto etme hakkı yok.

Ancak AB yetkilileri, anlaşmanın Pazar günü yapılacak liderler zirvesinde oybirliğiyle onaylanmasını umuyor.

AB Büyükelçileri bugünkü toplantıda hem İngiltere'nin AB üyeliğinden ayrılmasına yönelik bağlayıcı anlaşmayı, hem de Brexit sonrası İngiltere-AB ilişkilerinin geleceğine yönelik bağlayıcı olmayan siyasi bildiri metnini görüşecek.

İngiltere ile AB'nin ticaret, güvenlik ve dış politika konularında yakın bir işbirliği yapacağı belirtilen metin, detay içermediği gerekçesiyle milletvekilleri tarafından eleştirilmişti.

26 sayfalık taslak metinde AB'nin kişilerin, sermayenin, malların ve hizmetlerin serbest dolaşımını içeren dört özgürlüğünün bölünmez bir bütün olduğu vurgulanıyor.

Taslak metinde ayrıca şu taahhütler yer alıyor:

İngiltere'de serbest dolaşımın sona ereceğine dair belirgin bir atıf

Teknolojik imkanların, Kuzey İrlanda'da fiziki sınırın oluşmasını engellemeyi amaçlayan garantilerin devreye sokulmasına ihtiyaç duyulmayacak şekilde kullanılması

AB hukukunun yorumu konusunda Avrupa Adalet Divanı'nın rolünün sürmesi

İspanya'dan Cebelitarık tehdidi

İspanya'nın çok hassas olduğu Cebelitarık'ın statüsü ise çetrefilli bir konu.

Stratejik olarak önemli konumdaki yarımadada İngiltere'nin 300 yıldır devam eden egemenliğine İspanya uzun süredir karşı çıkıyor.

BBC Avrupa Muhabiri Damian Grammaticas, AB'nin Birlik'te çatlak yaratmamak için İspanya'nın onayını almadan anlaşmayı geçirmek istemediğini bildirdi.

Grammaticas'a göre İspanya, İngiltere ve AB arasında gelecekte yapılacak herhangi bir anlaşmanın, örneğin bir ticaret anlaşmasının, Cebelitarık bölgesine Madrid'in onayı olmadan uygulanmamasını istiyor."

Sanchez, Perşembe akşamı attığı tweet'te, "Theresa May ile görüştükten sonra, pozisyonlarımızın birbirinden çok uzakta olduğunu söyleyebilirim. Değişiklik olmazsa, Brexit'i veto edeceğiz" dedi.

Cebelitarık Başbakanı Fabien Picardo, gelecekteki ticari anlaşmalarında Madrid ile doğrudan bağlantılı olma konusunu memnuniyetle karşılayacaklarını, ancak mevcut anlaşma "iyi niyetle" tamamlanmışken, bunu veto etmeyeceklerini söyledi.

Ancak AB'de bu tip kararlar oybirliği ile değil nitelikli çoğunlukla alınabiliyor.

Nitelikli çoğunluk sağlanması için AB üyesi ülkelerin yüzde 55'inin ve AB nüfusunun yüzde 65'ini temsil eden sayıda devletin "Evet" oyu gerekiyor.

Londra ve Brüksel, 29 Mart 2019'da İngiltere'nin AB'den ayrılma koşullarına yönelik taslak metin üzerinde halihazırda anlaşma sağlamıştı.

Ayrılma anlaşması ve siyasi beyannamenin Pazar günü yapılacak olan AB Zirvesi'nde onaylanması halinde Theresa May de dikkatini anlaşmanın İngiltere Parlamentosu'nda kabul edilmesine yönelik çabalara yoğunlaştıracak.

İngiltere'de şu ana kadar bu konuda görüş bildiren milletvekillerinin çoğu ise anlaşmaya karşı çıkıyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.