İÇ HABERLER
okuma süresi: 9 dak.

Sanki "Katrina Kasırgası" vurdu

Sanki “Katrina Kasırgası” vurdu

Günlerdir yurdu esir alan, Girne-Lefkoşa bağlantısını koparan, insanları evlerinde mahsur bırakan 'yağmur felaketi' akıllara 2005 yılında yaşanan ABD'nin en yıkıcı ve en ölümcül kasırgası olan 'Katrina'yı getirdi.Hayatı durma noktasına getiren, son yılların şiddetli yağışı,ülkenin adeta sular altında kalmasına sebep oldu. Bugün okulların tatil olduğu açıklandı.

Yayın Tarihi: 06/12/18 07:27
okuma süresi: 9 dak.
Sanki “Katrina Kasırgası” vurdu
A- A A+
Kıbrıs Postası - Rahmican ÇALIŞKAN

Tüm yurtta hissedilen şiddetli yağış, akıllara 2005 yılında yaşanan ABD'nin en yıkıcı ve en ölümcül kasırgası olan 'Katrina'yı getirdi.

Ülkeyi etkisi altına alan ve hayatı durma noktasına getiren yoğun yağmur, vatandaşı evlerinde mahsur bıraktı, birçok yolu trafiğe kapadı.

Acil durum masası oluşturuldu, vatandaşa tedbir almaları konusunda uyarılarda bulunuldu.

Yoğun yağışlar sebebiyle görüş mesafesi azaldı, sürücülerin dikkatli olması istendi. Yollar içerisinde biriken yağmur suları sürüş güvenliğini tehlikeye düşürdü.

Meteoroloji Dairesi, sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların yarın öğle saatlerine kadar şiddetli olmasının beklendiğini duyurdu.

VATANDAŞ TEDBİR ALMALARI KONUSUNDA UYARILDI…

KKTC Afet ve Acil Durum Yönetimi Komitesi 05 Aralık 2018'de saat 16.00'da yaptığı toplantıda aşağıdaki kararları aldı. KKTC Afet ve Acil Durum Yönetimi Komitesi, ilçelerdeki afet ve acil durum yönetimi merkezlerini aktif hale geçirerek ilçelerde olması muhtemel sel-su baskınlarına karşı oluşabilecek riskleri, alınacak önlemleri etüt ederek tüm birimlerin hazır halde tutulması emrini verdi. Komite bunun yanında, yarına kadar artması beklenen yoğun yağışlar nedeniyle özellikle daha önce su baskınına maruz kalmış bölgelerdeki halka yönelik şu uyarılarda bulundu:

"1-Halkımızın araçlarını daha güvenli bölgelere park etmeleri,

2-Muhtemel sel-su baskınına karşı evlerindeki değerli eşya ve evraklarının selden etkilenmemesi için gerekli önlemleri almaları,

3-Ev ve bahçelerine su girişlerini engelleyici tedbirler almaları,

4-Bahçe ve arazilerinde bulunan ve sel-su baskınından etkilenebilecek, sürüklenebilecek evcil hayvan ile su deposu, gaz tüpü gibi eşyaların güvenli bölgelere taşımaları veya sabitlemeleri,

5-Sel-su baskını olması halinde evlerinde elektrikli cihaz kullanmamaları, elektrik şalterlerini derhal kapatmaları,

6-Zorunlu olmadıkça evlerinden ayrılmamaları, gerekmedikçe trafiğe çıkmamaları, trafiğe çıkmaları halinde araçları ile risk teşkil edebilecek su veya çamur birikintilerine girmemeleri,

7-Dışarıda devrilmiş enerji nakil hatlarında elektrik varmış gibi hareket etmeleri,

8-Acil yardımlar için ALO 155 İtfaiye, 101 Sivil Savunma ve 112 Sağlık numaralarını derhal aramalarını,

9-Sel-su baskını ile ilgili acil yardım ekiplerinin uyarı, yönlendirme ve talimatlarına uymaları, gerektiğinde işbirliği yapmalarının büyük önem arzettiği değerlendirilmektedir"

OKULLAR BUGÜN TATİL EDİLDİ

Kıbrıs Postası'na konuşan Milli Eğitim Bakanı Cemal Özyiğit hükümetin Meteoroloji Dairesi ile yaptığı istişare sonucunda okulları bugün tam gün tatil etme kararı aldıklarını açıkladı.

Yağan yağmurlar nedeniyle toprağın suya doyduğunu ve bu nedenle sel ve toprak kayması gibi olasılıkların yüksek olduğunu ifade eden Bakan Özyiğit, Meteoroloji Dairesi'nin yağmur anında fırtına ve yıldırım gibi olumsuzlukların da yaşanmasının olası olduğunun bilgilerine getirildiğini bu nedenle bugün okullarda tatil ilan ettiklerini ve gelişmelere göre de Cuma günü için yeni değerlendirme yapacaklarını ifade etti.

DİKMENLİLER MAHSUR KALDI

Yoğun yağışlar nedeniyle Dikmen'de su baskınları yaşanırken, YDÜ çemberinden itibaren yol bir süreliğine trafiğe kapatıldı.

Dikmen sakinlerinin bulundukları yerlerde mahsur kaldıkları bildirildi.

GÖRÜŞ MESAFESİ AZALDI

Yoğun yağışlar sebebiyle görüş mesafesi azaldı, sürücülerin dikkatli olması istendi.Dörtyol-Geçitkale- Serdarlı bölgelerinde etkili olan şiddetli yağış nedeniyle görüş mesafesi azaldı.

Bafra'da sel suları yolları kapadı, halk mağdur oldu

Ülkede yaşanan yoğun yağış Bafra bölgesini de olumsuz etkiledi.Neredeyse bir doğal afete dönüşen yoğun yağış sonucu Bafra bölgesinde de zor anlar yaşandı.Köprü menfezlerinin yeterli gelmemesi nedeniyle sel suları yolları kapladı.Bölge halkı yaşananlardan dolayı son derece mağdur olduklarını ifade etti.

POLİSTEN 'YAVAŞ VE DİKKATLİ SÜRÜŞ' UYARISI…

Polis Basın Subaylığı'ndan yapılan açıklamada, Tuzluca-Çayırova arasındaki güzergahta şiddetli yağış nedeniyle görüş mesafesinin azaldığı, ayrıca yol içerisinde biriken yağmur sularının sürüş güvenliğini tehlikeye düşürdüğü belirtilerek, bu güzergahı kullanan sürücülerin yavaş ve dikkatli seyretmeleri istendi.

SAĞANAK YAĞIŞ YARINA KADAR DEVAM EDECEK

Meteoroloji Dairesi, sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışların yarın öğle saatlerine kadar şiddetli olmasının beklendiğini duyurdu.

Meteoroloji Dairesi'nden yapılan açıklamada, birçok bölgede toprağın suya doymuş olduğu ve derelerin akışta olduğu gerçeğinden yola çıkarak oluşabilecek olumsuzluklara karşı yetkililerin ve vatandaşların tedbirli olmasını istedi.

BUGÜN SON YILLARIN EN YOĞUN VE ŞİDDETLİ YAĞIŞI BEKLENİYOR

Öte yandan, 6 Aralık Perşembe günü özellikle 12.00-14.00 arası ve sonrasında beklenen fırtına ve şiddetli yağış uyarısı nedeniyle Lefkoşa Türk Belediyesi acil müdahale ekipleri çalışma başlattı.

LTB açıklamasında, Meteoroloji Dairesi'nin verilerine göre, bugün öngörülen yağışın son yılların en yoğun ve şiddetlilerinden olmasının beklendiği ifade edilerek, belediyenin, şehrin ve yurttaşların güvenliği için her türlü önlemi almaya çalıştığı, ancak, çatı uçması, ağaç ve direklerin devrilmesi gibi olumsuzlukların yaşanabileceği kaydedildi.

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı da acil müdahale ekiplerinin çalışmalarını incelerken, aynı zamanda beklenen yoğun yağışa ilişkin hükumet yetkililerine bilgi verdi.

Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı ve Lefkoşa Polis Genel Müdürlüğü ile görüşen Başkan Harmancı, olası acil durumlarda koordinasyon içerisinde olunmasını görüştü. Konu ile ilgili olarak Güney Lefkoşa Belediye Başkanı ile de görüşen Harmancı olası acil durumlarda iletişim içerisinde olunması konusunda fikir belirtti.

Yurttaşlar olası acil durumlarda 24 saat hizmet veren Alo 185 Çözüm hattına yada 22 85221 numaralı telefona ulaşabilecek.

ATASER: "GİRNE'NİN SORUNU ÇARPIK KENTLEŞME"

Alsancak Belediye Başkanı Fırat Ataser, etkili olan yağışlarla birlikte yaşanan sorunların nedenlerini Girne Postası'na değerlendirdi.

Alsancak Belediye Başkanı Fırat Ataser, sağanak yağışların etkili olmasıyla birlikte Girne'nin yetersiz olan altyapı sorununun bir kez daha gözler önüne serildiğine dikkat çekerek, altyapı sorununu tetikleyen en büyük etkenlerden birinin çarpık yapılaşma olduğunu söyledi.

Çarpık kentleşmenin gözden geçirilerek tedbirlerin alınması gerektiğini belirten Ataser, "Tedbirleri alırsak en azından sel baskını gibi olaylara erken müdahale edebiliriz" dedi.

"ALSANCAK İÇİN İMAR ÇALIŞMASI BAŞLATTIK"

Girne'de hem konut, hem nüfus, hem de araç sayısında artış olduğu dile getiren Ataser, "Sorunların çözümü için İmar Planı çok önemli. Girne için geç bile kalındı. Alsancak Belediyesi olarak İmar Çalışması başlattık. Her geçen gün çalışmamızın şekillenmesine göre hareket ediyoruz" diye konuştu.

Şiddetli yağışlar nedeniyle en büyük sıkıntıyı Hasan Uzun Petrol'ün bulunduğu bölgede yaşanan sel baskınında yaşadıklarını kaydeden Ataser, "Gerekli tedbirlerimizi aldık. Alsancak'ta önceki senelere nazaran büyük bir sıkıntımız olmadı" dedi.

"DÜZENSİZ ŞEKİLDE BÜYÜMENİN GETİRDİĞİ SORUNLARI YAŞIYORUZ"

Girne'nin merkezinde yaşanan su taşkınları ve kanalizasyon sularının yollara saçılmasıyla ilgili olarak ise Ataser şu sözleri kaydetti:"Girne merkezinin böyle olacağı belliydi. Yapılaşmanı artması, araba ve trafik yoğunluğunu altyapı kaldırmıyor. Sadece sağanak yağışlarda gelen sorunlar değil hayatın genel akışında olan sorunlar bunlar. Girne'nin sorunu her geçen gün büyüyecektir. Düzensiz şekilde büyümenin getirdiği sorunları yaşıyoruz."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.