LEFKE
okuma süresi: 5 dak.

Lefke Kaymakamı Güneş: "Dereler devlete aittir, dereyi eski haline getirteceğim"

Lefke Kaymakamı Güneş: “Dereler devlete aittir, dereyi eski haline getirteceğim”

Kıbrıs Postası'nın gündeme getirdiği; Doğancı Kooperatifi'nin köydeki dereye yasadışı müdahale ettiği yönündeki haberi değerlendiren Doğancı Kooperatif Kredi Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazım, "Köyümüzün deresine kesinlikle gayri yasal bir şekilde müdahale etmedik" açıklamasında bulunmuştu.

Yayın Tarihi: 20/12/18 08:45
okuma süresi: 5 dak.
Lefke Kaymakamı Güneş: “Dereler devlete aittir, dereyi eski haline getirteceğim”
A- A A+
Kıbrıs Postası - Rahmican ÇALIŞKAN

Gazetemizin geçtiğimiz gün yayınladığı, Doğancı Kooperatifi'nin köydeki dereye yasadışı müdahale ettiği yönündeki haberi yanıtlayan Doğancı Kooperatif Kredi Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazım, "Köyümüzün deresine kesinlikle gayri yasal bir şekilde müdahale etmedik" ifadelerini kullandı.

"TESİSİ YERİNDE GÖRDÜM"

Konuyla ilgili Kıbrıs Postası'na konuşan Lefke Kaymakamı Sadi Güneş, Ahmet Nazım'ın cevap nitelikli yazısında adını gördüğünü ve rahatsız olduğunu dile getirdi. 1 hafta önce akşam vaktinde kendisine bir telefon geldiğini ve Ahmet Nazım'ın oradaki tesisin önünde dozerle bir su kanalı açtığı yönünde bilgi verildiğini işaret eden Güneş, dolayısıyla polislerle oraya gidip tesisi yerinde gördüğünü belirtti.

"DERELERİN KKTC MALI OLDUĞU YASADA AÇIKÇA BELİRTİLMİŞTİR"

Tesisin önünde yaklaşık 100-150 metrelik bir kanal açıldığını gördüğünü açıklayan Kaymakam Sadi Güneş,"Değerler Yasası'nın fasıl 82'sine göre; derelere müdahale edilemeyeceği, derelerin KKTC malı olduğu açıkça belirtilmiştir" dedi. Dolayısıyla bununla ilgili yapılan işlemi durdurttuğunu vurgulayan Güneş,"Akabinde de yapılan işlemin geri alınmasını, yani açılan kanalın doldurulmasını talep ettim. Ancak maalesef o günden bugüne kadar gerekli işlem yapılmadı, bu süreçte de böyle bir yazı gördüm" ifadelerini kullandı.

"TAPU DAİRESİ GELİP DERENİN SINIRLARINI BELİRLEYECEK"

Hasan Karam'ın tesise yakın bir komşu olduğunu işaret eden Sadi Güneş, "Ahmet Nazım, Karam'ın işgalci olduğunu ve benim de buna göz yumduğumu ifade etti.Eğer ki, burada dolgu ile arazi büyültme gibi bir durum var ise, Tapu Dairesi'ne derenin sınırlarının belirlenmesi için yazı yazarız. Ben 11 Aralık'ta bu yazıyı yazdım. Tapu Dairesi gelip derenin sınırlarını belirleyecek. Eğer Hasan Karam'ın da bir ihlali varsa, bununla ilgili kendisine sınırlarını geri çekmesi adına yazı yazacağız ve süre tanıyacağız. Eğer o süre içerisinde sınırlarını geri çekmezse biz yasal işlem başlatacağız" diye konuştu.

"DOLDURMADIĞI TAKDİRDE YASAL İŞLEM BAŞLATILACAK"

Gereğini yapmadığı yönündeki iddiaları asla kabul etmediğinin altını çizen Güneş, "Ahmet Nazım'ın, açtığı kanalı hâlâ doldurmasını bekliyoruz. Konuyla ilgili polis ile de irtibata geçtim, doldurmadığı takdirde yasal işlem başlatılacak. Ahmet Nazım, o tesisisin kendilerine yasal olarak verildiğini söylüyor. Ben bu tesisle ilgili araştırma yaptım" dedi.

"KOOPERATİFE PİKNİK ALANI TESİS ETMEK ADINA BİR YAZI DÜZENLENMİŞ"

Söz konusu tesisin Doğancı Avcılık ve Atıcılık Birliği'nin kullanımına 2007 yılında o dönemin kaymakamı tarafından verildiğini açıklayan Kaymakam Güneş, "Verilen oran ise, olduğu gibi dere alanı. Doğancı Avcılık ve Atıcılık Birliği uzun yıllar orada küçük bir alanı poligon olarak kullanmış. Ancak yaklaşık 2 sene önce Doğancı Avcılık ve Atıcılık Birliği bir protokol yaparak 150 dönümlük arazinin 80 dönümünü Doğancı Kooperatifi'ne piknik alanı tesis etmek adına devrettiklerini yazan bir yazı düzenlenmiş" ifadelerini kullandı.

"BELEDİYE BAŞKANI BANA KESİNLİKLE İZİN ALINMADIĞINI SÖYLEDİ"

Söz konusu bu yazıda o alanda orman ve ağaçlandırma yapılacağı yazılı olduğunu, ancak orada bir betonlaşma olayı olduğunu dile getiren Güneş, "Sayın Ahmet Nazım bunları yapabilmek için belediyeden inşaat izni aldı mı? Varsa bunların belgesini lütfen bize sunsun. Belediye başkanını da aradım sordum ve belediye başkanı bana kesinlikle izin alınmadığını söyledi" diye konuştu.

"KAÇAK YAPILAŞMA SÖZ KONUSU, GEREĞİNİ YAPACAĞIM, DEREYİ ESKİ HALİNE GETİRTECEĞİM"

Söz konusu yerde kaçak yapılaşmanın söz konusu olduğunu işaret eden Kaymakam Güneş sözlerini şöyle sonlandırdı: "İnşaat ruhsatı olmayan bir yerde inşaat yapıldı ve hiçbir şekilde belediyenin ya da kaymakamlığın bilgisine getirilmeden bir yapılaşma var. Bu konuyu araştıracağız, İçişleri Bakanlığı'nın hukukçularına götüreceğiz. Bana göre yapılan doğru değil. Benim dönemimde yapılan kazı hâlâ duruyor, ben bunu geri aldıracağım. Dereler devlete aittir ve hiçbir şekilde müdahale edilemez. Bende kaymakam olarak o dereyi eski düzenine getireceğim. Gereğini yapacağım"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.