EĞİTİM
okuma süresi: 5 dak.

DAÜ'de Kamerun Anglofon krizinin çözümü üzerine panel düzenlendi

DAܒde Kamerun Anglofon krizinin çözümü üzerine panel düzenlendi

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Kıbrıs Politikalar Merkezi (KPM) ile Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nün iş birliğiyle "Kamerun Anglofon Krizi Çözüm Paneli" konulu panel gerçekleştirildi.

Yayın Tarihi: 03/01/19 15:16
okuma süresi: 5 dak.
DAܒde Kamerun Anglofon krizinin çözümü üzerine panel düzenlendi
A- A A+
Panele konuşmacı olarak "Stop the War in Cameroon Coalition" (Kamerun'da Savaşı Durdurun Koalisyonu) üyeleri Achiri Emmanuel, Tantoh Didimus, Nancy Achu, Asanga Fon ve Formella Collins katıldı.

Panelin başkanlığını yapan DAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı ve Kıbrıs Politikalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sözen gerçekleştirdiği açılış konuşmasında geniş katılımdan dolayı teşekkürlerini ileterek, Kamerun Anglophone Krizi çözüm süresince izlenebilecek olası politikaları değişik boyutlarıyla inceleyeceklerini bildirdi.

Nüfusu 22 milyon olan Kamerun'un sömürge döneminden kalma 'Frankofon-Anglofon' Problemi, kuzeybatı ve güneybatı Anglofon bölgelerinde yaşayan 5 milyon kişinin Frankofon yönetimine başkaldırarak ölümcül şiddet olaylarının ani ve hızlı bir artış göstermesine yol açması ile dünya gündemine oturdu. 2017 Ekim ayının başında 'Ambazonya' adını verdikleri sembolik bir devlet kurduklarını ilan eden ayrılıkçılar, bağımsızlık ilanlarının başarısızlığa uğramasından sonra mücadelenin silahlı bir aşamasına başladılar. Yaşanan olaylarda çok sayıda sivil ve güvenlik görevlisi hayatını kaybetmesi üzerine, Birleşmiş Milletler ve Avupa Birliği önde olmak üzere birçok uluslararası örgüt ve ülke Kamerun Hükümeti'ni göreve çağırarak, Anglofon krizine çözüm bulma aracı olarak samimi ve yapıcı bir diyaloğu başlatması gereğini belirtti.

Panele konuşmacı olarak katılan Achiri Emmanuel panelin ilk konuşmasını yaparak, "Kamerun'da Savaşı Durdurun Koalisyonu"nu tanıttı ve diğer genç Kamerunlu'lara girişime katılmaları için çağrıda bulundu. Emmanuel girişimlerinin Kamerun'un tüm problemlerine çare üretmediğini, ancak süregelen Anglofon krizinin çözümüne katkıda bulunmayı amaçlayan farklı platformlardan biri olduğunu vurguladı. Emmanuel'in ardından bir konuşma yapan Tantoh Didimus, Kamerun'un karmaşık sömürge tarihinin kökenlerini açıklayarak Anglofon krizini genel hatlarıyla anlattı. Krizin sonlandırılması için dört aşamalı çözüm süreci önerisine değinen Didimus'un konuşmasının ardından katılımcılar ateşkes, insani yardım, diyalog ve bütünlüklü yaklaşımın önemine vurgu yaparak konuşmalarını yaptılar. Ateşkesin önemini vurgulayan bir konuşma yapan Nancy Achu, girişimlerinin Afrika Birliği'nin diyaloğu başlatmak için arabulucu atadığı ve barış gücünün güvenceye alacağı bir ateşkes önerdini belirtti.

Asanga Fon ise insani yardımın ve diyaloğun önemine değindi. Girişimlerinin süren savaşın kurbanlarına yardım için ısrarlı olacağını belirten Fon, bu yardımları direk olarak şahıslara veya güvenilir insani örgütler vasıtasıyla dolaylı yollardan kanalize edeceklerini ifade etti. Ayrıca diyaloğun önemine vurgu yapan Fon, Afrika Birliği arabuluculuğunda uyuşmazlığın iki tarafının da temsilcileri ve diğer çıkar çevreleri arasında pozisyon odaklı değil çözüm odaklı bir ulusal diyalog çağrısında bulundukları açıkladı.

Kapsamlı yaklaşımın önemini vurgulayan Formella Collins ise girişimlerinin BM'nin at gözlüğünü çıkararak erken uyarı işaretlerini farkına varması ve öncelikli koruma sorumluluğunu yerine getirmesi için talepte bulunduğunu ifade etti. Collins bunun için BM'nin self determinasyon konularında uzman olan kişilerden oluşan bir daimi komisyon ve ayrılık ile self determinasyon vakalarında hakemlik edecek Uluslararası Adalet sistemi gibi somut mekanizmalar kurulmasını önermesi gerektiğini belirtti.

Panelin son kısmında ise Prof. Dr. Sözen mevcut BM sisteminin çok başarılı olmadığı erken uyarı ve erken müdahale sistemlerinin önemini vurgulayarak bu konularda BM'nin adım atmasının önemini ifade ederek oturumu kapattı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.