TÜRKİYE
okuma süresi: 4 dak.

Vicdani Redde Türkiye'deki retçilerden destek: "Kıbrıs'taki mücadele hepimizi umutlandırıyor!"

Vicdani Redde Türkiye’deki retçilerden destek: “Kıbrıs’taki mücadele hepimizi umutlandırıyor!”

Türkiye'de faaliyet gösteren Vicdani Ret Derneği (VR-DER), yazılı açıklama yaparak, "Kıbrıs'taki vicdani ret mücadelesi hepimizi umutlandırıyor!... "Kıbrıs'ta yükselen vicdani ret seslerinin tüm coğrafyalarda yankı bulacak" ifadelerini kullandı.

Yayın Tarihi: 10/01/19 11:48
okuma süresi: 4 dak.
Vicdani Redde Türkiye’deki retçilerden destek: “Kıbrıs’taki mücadele hepimizi umutlandırıyor!”
A- A A+
Kıbrıs Postası - Rahmican ÇALIŞKAN

Ülkenin en önemli gündem maddesi haline gelen; 'Vicdani Ret' konusuna Türkiye'den de destek geldi.

Türkiye'de faaliyet gösteren Vicdani Ret Derneği, yazılı açıklama yaptı.

Dernek, Kıbrıs'ta insan haklarıyla ilgilenen herkesi umutlandıran gelişmelerin söz konusu olduğunu belirterek, Vicdani ret düzenlemesininMeclis'in gündemine girdiğini hatırlattı."İnanıyoruz ki Kuzey Kıbrıs'ta da vicdani ret düzenlemesinin kanunlaşması, barış içinde bir arada yaşama iradesini gösteren insanların barış için daha rahat mücadele etmelerini sağlayacak" ifadelerini kullanan VR-DER, ancak söz konusu düzenlemede dikkatçeken bazı olumsuz durumların olduğunu vurguladı.

"VİCDANİ RETÇİLER, MİLİTARİST AYGITIN HİÇBİR ALANINDA OLMAK İSTEMEYEN İNSANLARDIR"

Dernek yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Öncelikle vicdani retçilerin durumlarını inceleyecek olan Vicdani Ret Değerlendirme Kurulu'nun içinde yer alacak kişilerin özellikleri oldukça önemlidir. "Herkes faydalanmayacak" söylemlerine kurban edilebilecek vicdani retçilerin olması ve buna sebep olabilecek kişilerin varlığı bu kurulun ve dolayısıyla bu düzenlemenin anlamını sıfıra indirecektir.Yine düzenlemenin en önemli noktasını oluşturan orduda sivil bir hizmet yapmak veya silahlı kuvvetler tarafından kamu yararına kamu kurumlarında görevlendirilmek hususları öne çıkmaktadır. Vicdani retçiler, militarist aygıtın hiçbir alanında olmak istemeyen ve hayatını silahların gölgesinde, onların hizmetinde geçirmek istemeyen insanlar olduğu için vicdani retçilerin vicdani kanaatleriyle çelişmeyecek hizmetlerin öngörülmesi vicdani ret hakkının ayrılmaz bir parçasıdır."

"TÜRKİYE'NİN DE VİCDANİ RET HAKKINI TANIMASIYLA SAĞLANABİLİR"

"Total retçilere ilişkin hiçbir düzenlemenin öngörülmemesi ise en büyük eksiklik.

Adada bulunan Türkiye Devleti askerlerinin varlığı, adanın tamamında maalesef vicdani ret hakkının geçerli olduğunu söylememizde engel oluşturmaktadır. Bilindiği üzere TC Devleti henüz uluslararası yükümlülüklerine aykırı olarak vicdani ret hakkını tanımamış durumda olup vicdani retçilere sürekli ceza davaları açılmaktadır. Kıbrıs denilince akla barışın gelmesi, Yunanistan ve Güney Kıbrıs devletlerinin ardından Türkiye Devleti'nin de vicdani ret hakkını tanımasıyla sağlanabilecektir."

"KIBRIS'TA YÜKSELEN VİCDANİ RET SESLERİ TÜM COĞRAFYALARDA YANKI BULACAK"

"Kıbrıs'ta Vicdani Ret İnisiyatifi ve vicdani ret çalışmaları olmasaydı, orada vicdani ret mücadelesinin içinde yer alan insanlar olmasaydı hepimizi umutlandıran bu gelişmeler de yaşanmazdı. Bu vesileyle Kıbrıs'ta yaşanan gelişmelerin barışa atılan adımlar olduğunu vurgulayarak herkesi Kıbrıs'la dayanışmaya çağırıyoruz. Kıbrıs'ta yükselen vicdani ret seslerinin tüm coğrafyalarda yankı bulacağına inanıyor ve her bir coğrafyadaki vicdanı retçilere, savaş karşıtlarına ve anti-militaristlere barış için dayanışmayı büyütmeye çağırıyoruz.

Savaşsız Bir Dünyada Barış İçin Vicdani Ret!"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.