İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Sokağın Nabzı: "Vatandaş vicdani redde soğuk, seferberliğe ise 'külfet' olarak bakıyor"

Sokağın Nabzı: “Vatandaş vicdani redde soğuk, seferberliğe ise ‘külfet’ olarak bakıyor”

Vicdani Ret Yasası ile ilgili hükümetin baş döndürücü hızı, vatandaşın diğer hayati yasalarla ilgili beklentisini artırırken konuyla ilgili Kıbrıs Postası'na konuşan vatandaş, Vicdani redde karşı olduğunu, ancak seferberliğin gereksiz bir külfet olduğu görüşünde…

Yayın Tarihi: 11/01/19 14:30
okuma süresi: 6 dak.
Sokağın Nabzı: “Vatandaş vicdani redde soğuk, seferberliğe ise ‘külfet’ olarak bakıyor”
A- A A+
Kıbrıs Postası - Rahmican Çalışkan

Kıbrıs'taki mevcut 'ateşkes' halini hatırlatan halk, bu şartlarda, askerlik yapmanın zorunlu olduğunu dile getirdi ve Güney Kıbrıs'ın savunma sanayii harcamalarını işaret etti.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın Vicdani ret Yasası kararını veto edeceğini, veto etmesi gerektiğini de aktaran vatandaş, askeri gücü olmayan ülkelerin kendisini koruyamadığını, kendisini koruyamayan ülkelerin ise, yok olduğunu ifade etti.

Beyit Tabur: "Vicdani redde karşıyım, seferberlik bir konferans gibi olabilir"

"Vicdani redde kesinlikle karşıyım. Askerliğimi 1 yıl önce bitirdim, 15 ay askerlik yaptım, günü gelirse yeniden yaparım. Vicdani Ret Yasası geçirmeye çalışıyorlar, özellikle ateşkesin olduğu bir ülkede yaşananların unutulmaması lazım. Her genç erkeğin askerliğini yapması gerektiğini düşünüyorum. Vicdani redde karşıyım, bunun için herhangi bir eylem olursa katılırım, ayrıca bu yasanın geçmesini istemiyorum. Seferberlik, askerden sonra ilk 3 yıl olabilir, ama sonrasında devlete ve vatandaşa bir külfet, seferberlik bir konferans gibi olabilir"

Yenal Garabli: "Vicdani ret bana göre saçmalık, seferberlik olmayabilir"

"Vicdani ret bana göre saçmalık. Ateşkes olan bir ülkede yaşıyoruz, vicdani reddin olması mümkün değil. Bu konunun geçmişte bu vatan için kan döken insanlara saygısızlık olduğunu düşünüyorum. Seferberlik olmayabilir, şart değil, seferberlikte yapılan bir şey de yoktur. Bence seferberlik olmayabilir, ama vicdani ret tamamen saçmalık. Zaten bu hükümetin doğru adım attığını görmedim ben, her şeyi saçmalık. Bu kadar zaman askerlik yapan, kan döken insanların vicdanı ne olacak?"






Cumali Avşar: "Vicdani reddi düşünenlerin aklından zoru vardır. Savaş olursa Rumlara süpürge sapı mı tutacaklar?"

"Vicdani reddi düşünen kişinin aklından zoru vardır. Biz de 24 ay bu vatanı sıcağında soğuğunda bekledik. Yarın savaş olursa Rumlara karşı süpürge sapı mı tutacaklar? Rumların yapmış olduğu katliamları göz önünde bulundursunlar. Şimdiki nesil hepsini unuttu. Seferberlik kalkmamalı. Yeni silahları kullanmayı öğrenmeliyiz. Herkes seferberliğe gitmeli"




Yılmaz Güney: "Askerliğimi yaptım seferberliğe ise, gitmeyeceğim"

"Ben askerlik kavramına karşıyım. Bence askerlik olduğu gibi saçma bir şey. Herkesin sevgi ve barıştan yana olması gerekiyor. Dünyada sınır olmasına da karşıyım. Askerliğimi yaptım seferberliğe ise, gitmeyeceğim. Herkesin özgürce istediği ülkede yaşaması gerekiyor"



Faiz Garabli: "Askeri gücün yok ise, dünyada yoksun"

"Bakanlar Kurulu'nun vermiş olduğu bir kararı Cumhurbaşkanı'na iletmek zorundadır ve Cumhurbaşkanı'nın da bu yasayı veto etme hakkı vardır. Bence askerlik yapılmalı, bunu savunuyorum. Çünkü bir askeri gücün yok ise, dünyada yoksun. Seferlik olmalı bence. Kullanması unutulan silahları tekrardan öğrenmeye yardımcı oluyor. Dış güçlerin saldırısına karşı kendimizi savunmamız için seferberlik gerekli"

Mehmet Menteşoğulları: "Vicdani ret imkânsız, seferberlik; hem devlete hem insanlara külfet"

"Ben vicdani reddi kabul etmiyorum, çünkü biz yıllarca askerlik yaptık. Onların canı var da bizim yok mu? Bu vatan borcudur. Ayrıca halâ savaş durumu var Kıbrıs'ta. Vicdani ret imkânsızdır. Askerlik yapmak vergi vermek gibidir. Vatanını korumazsan kim koruyacak seni? Seferberlik bence boşuna; ne eğitim oluyor ne de aktivite. Bence seferberliğin anlamı yok, gereksiz. Hem devlete hem insanlara külfet"

Arif Menteşoğulları: "Vicdani ret saçmalık, seferberlik gerekli"

"Vicdani ret ile ilgili, askerliğin yapılması gerektiğini düşünüyorum. Vatanın korunması gerekir. Vicdani ret saçmalık bence. Birilerinin nöbet tutması gerekir. Savaş durumunda kendimizi korumamız için askerlik yapılmalı. Seferberlik de gereklidir bence"

Pervin Üstünsoy: "Vicdani ret yanlış, Rumların yaptıklarını unuttular mı?"

"Vicdani ret yanlış bir şey bana göre. Benim evlatlarım iki sene askerlik yaptı. Şimdi askerlik kalkarsa, kimse yapmazsa kimse tüfek tutmayı bilmez ise, Rum bizi ne yapar. İki kaşık suda boğar, öldürür. Bence bu olay yanlış, zaten 1 yıl. Tüfek tutmayı bilmeliler. Rumların yaptıklarını unuttular mı? Seferberlik de olmalı. 2 gün gidiyorlar da ne oluyor? Gidecekler tabi ki. Alışsınlar, unutmasınlar"


Hüseyin Aksay: "Kim nöbet tutacak? Evin temelini atmadan tuğla koymaya gerek yok"

"Vicdani reddi uygulamak için öncelikle profesyonel ordu kurulması lazım, şu an için bu da zor. Vicdani reddi yaparsak, ordumuzu nasıl donanımlayacağız? Kim nöbet tutacak? Evin temelini atmadan tuğla koymaya gerek yok. Cumhurbaşkanı'nın da bu kararı veto etmesi gerekir. Seferliğin ara ara yapılması gerekir. Savaş çıksa herkesin yardım etmesi gerekir. Bu toprakları savunmamız için seferberliğe ihtiyacımız var. Kendisini savunamayan ülkeler yok olmuştur"


Abdullah Çerkez: "Herkesin vicdani ret hakkı olmalı"

"Vicdani ret mahkemelerini izledim, Murat Kanatlı'yı haklı bulmadım. Herkesin vicdani ret hakkı olmalı, ama askere gitmeden, eline silah almadan önce kullanılmalı. Askere, seferberliğe ve sonra ava gideceksin, ama vicdani ret diyeceksin, olmaz, bana samimi gelmiyor. Seferberlik çok güzel bir olay, askerlik yaptığımız arkadaşlarla buluşuyorduk, keyiflik vakit geçiriyorduk. Adada ateşkes olduğu için seferberlik olmalı"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.