İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Şahali: "Taşıma suyla değirmen dönmez… Dikkat etmek lazım"

Şahali: “Taşıma suyla değirmen dönmez… Dikkat etmek lazım”

Türkiye'nin de küresel ısınmadan etkilenebileceğine dikkat çeken Bakan Şahali, "Böyle bir şey olsun hiç istemem ama gün gele; küresel ısınma sebebiyle Türkiye'den ülkemize su gelemeyecek noktaya ulaşabilir" diyerek "Taşıma suyuyla değirmen dönmez. Dikkatli olmak lazım" vurgusunda bulundu.

Yayın Tarihi: 11/01/19 07:37
okuma süresi: 3 dak.
Şahali: “Taşıma suyla değirmen dönmez… Dikkat etmek lazım”
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ertuğrul SENOVA

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) tarafından 5 Aralık 2018 gecesi Lefkoşa -Girne Anayolunun Ciklos mevkiinde meydana gelen taşkın olayı ile ilgili hazırladığı değerlendirme raporunda, mühendislik hataları ve menfez sorunları yanında, küresel ısınmaya bağlı olarak yaşanan iklim değişikliğinin Kıbrıs adası üzerindeki etkilerine de değinildi.

Raporda, 5 Aralık günü saat 13.00 ile 21.00 saatleri arasında gerçekleşen yağışın saatte maksimum 30 ile 40 mm'lik bir oranla gerçekleştiği açıklanmıştı. Fakat saatler 21.00'ı gösterdiğinde bu oranın saatte 50 ile 60 mm arasına çıktığı da ifade edilmişti.

Raporu hazırlayan bilim insanlarından Ortadoğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu Hidroloji ve Su Kaynakları Mühendisi BertuğAkıntuğ, sadece 1 saat boyunca ve sadece Ciklos mevkii bölgesine düşen rekor orandaki yağışın, küresel ısınmanın bir sonucu olduğunu belirtmişti.

Akıntuğ, bu tip yağışların şuan sadece Kıbrıs'ta değil, tüm dünyada iklim değişikliği sebebiyle aynı şekilde gerçekleştiğini ifade etmişti.

Uzmanlar, özellikle Akdeniz bölgesinin küresel ısınma dolayısıyla yaşanan iklim değişikliği sorunundan ciddi şekilde etkilendiğini belirtiyor.

Bu durum, akıllara 'KKTC'de iklim değişikliği politikası var mı?' sorusunu getirdi.

"KIBRIS, KÜRESEL ISINMANIN EN BÜYÜK KURBANLARINDAN"

Konuyla ilgili Kıbrıs Postası muhabirinin ulaştığı Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, Kıbrıs'ın iklim değişikliğiyle ilgili etkilerinin son derece sınırlı olduğunu fakat buna karşın en büyük kurbanlarından biri olduğunu söyledi.

İklim değişikliği konusunu yakından takip ettiklerini belirten Şahali, bugünü güvence altına almak ve yer üstü kaynaklara sahip çıkmak gerektiğini vurgulayarak, su rezervlerinin ıslahı konusuna dikkat çekti.

"TÜRKİYE'DEN GELEN SU KATALİZÖR GÖREVİNDE"

Doğal kaynaklar konusunda bütçenin yok denecek kadar az olduğuna dikkat çeken Şahali, Türkiye'den gelen suyun önemine dikkat çekti. Gelen suyun iklim değişikliğiyle mücadele konusunda katalizör görevi gördüğünü belirten Şahali, Türkiye'nin de küresel ısınmadan etkilendiğine vurgu yaptı.

"TAŞIMA SUYUYLA DEĞİRMEN DÖNMEZ…"

Şahali, "Böyle bir şey olsun hiç istemem ama gün gele küresel ısınma sebebiyle Türkiye'den ülkemize su gelemeyecek noktaya ulaşabilir" diyerek "Taşıma suyuyla değirmen dönmez. Dikkatli olmak lazım" vurgusunda bulundu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.