EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 4 dak.

Çeler: "Asgari ücret yeterli değil... Eksiklerimizi ek maaş sistemiyle tamamlamaya çalışacağız"

Çeler: “Asgari ücret yeterli değil... Eksiklerimizi ek maaş sistemiyle tamamlamaya çalışacağız”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çeler, mevcut asgari ücretin yeterli olmadığını her yerde açıkladığını belirterek, Perşembe günü Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yeniden toplanacağına işaret etti, "Bazı yapamadıklarımızı ek maaş sistemiyle tamamlamaya çalışacağız" dedi.

Yayın Tarihi: 15/01/19 09:47
okuma süresi: 4 dak.
Çeler: “Asgari ücret yeterli değil... Eksiklerimizi ek maaş sistemiyle tamamlamaya çalışacağız”
A- A A+
Kıbrıs Postası – Ertuğrul Senova

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler dün akşam Genç TV'de Didem Gürses'in sunduğu 'Sözün Özü' isimli programa konuk oldu.

EK MAAŞ ÇALIŞMALARI… "İŞVERENLERE TAVSİYEM EK MAAŞ DESTEĞİNİ İYİ ARAŞTIRSINLAR"

Ek maaş konusuna değinen Çeler, konuyla ilgili şu bilgileri paylaştı:

"Ek maaşın pilot çalışmasını basın sektöründe yaptık. Bir teşvik sistemi hazırladık. Örgütlü bir sendikayla TİS imzalanması karşılığında tüm çalışan KKTC vatandaşlarının sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı bakanlığımız tarafından ödenecektir dedik. Bir da artı koyduk. Çalışan her 5 işçiye karşı bir tane da KKTC vatandaşı iletişim fakültesinde okuyan bir gencimizin asgari ücret oranının yüzde 60'ını biz ödeyeceğiz dedik. Bunu şuan yapan gazete ve televizyonlar var. Ve sendikalaştılar. Yazdan bu yana sendikalaşıyorlar. Ne oldu şimdi basın çalışanları her gün iş mi durduruyor, her gün yol mu kapıyor sendikalı olunca? Aksi gibi herkes mutlu. İşverenin aldığı payı da yatırımları biz yapıyoruz. İşverenlere tavsiyem ek maaş desteğini iyi araştırsınlar."

SEKTÖREL BAZDA ASGARİ ÜCRET KONUSU…

Asgari ücretin tanımının değişmesi gerektiğine dikkat çeken Bakan Çeler, "Belirlenecek taban asgari ücret üzerinden sektörelbazda ücretin belirlenmesi lazım. Bunu yapacağımızda masaya sektörlerle oturacağız" dedi.

Sektörelbazda asgari ücretin tanımını belirli senaryolarla vatandaşa aktaran Bakan Çeler şöyle devam etti:

"Bankacılık, turizm veya sanayi sektöründe belirlenecek taban maaşlar çalışanın daha iyi maaşlar almasını sağlayacak. Örneğin Kıbrıs'ın güneyinde de böyle olur. Mesela turizm sektöründeki işveren sendikaları ile işçi sendikaları, hükümet yetkilileriyle masaya oturur. Diyelim ki bu yıl sektörde yüzde 30'luk bir artış oldu. Madem kar oldu, çalışanlar olmasa kar yapamazdınız. Bunu ona yansıtmalısınız deniyor. Ya da 2019'da bizi çok ciddi bir ekonomik kriz mi bekliyor. Örneğin yüzde 20'lik bir düşüş oldu. İşveren bu durumda ne yapacak? Ya işten durduracak ya da ciddi kısıtlamalara gidecek. İşverenin bunları yapmaması için ne olmalı? Artış konusunda fikir sunacak komisyona. Ona göre tartışılacak. Sistemi, işçinin iş yerine sahip çıkacağı, işverenin de işçisini köle gibi görmeyeceği bir düzene dönüştürme çabasındayız."

BAKAN ÇELER'İN KAFASINDAKİ RAKAM NE?

Program sunucusunun, Bakan Çeler'i asgari ücrete yönelik kafasındaki rakamı sorması üzerine Çeler, "Rakam söylemek doğru olmaz. Rakamları önümüzdeki Perşembe günü konuşacağız. Umut ederimki Perşembe günü toplantıyı tamamlarız" dedi.

Mevcut rakamın kesinlikle yeterli olmadığını, kafasında çok daha büyük rakamlar olduğunu ama kendisinin de bir bakan olduğu hatırlatan Çeler, "Bazı yapamadıklarımızı ek maaş sistemiyle tamamlamaya çalışacağız" şeklinde konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.