EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 6 dak.

Muaz'ZAM' hükümet!

Muaz‘ZAM’ hükümet!

Şubat 2018'de göreve gelen ve bir yılını dolduran 4'lü koalisyon hükümeti vatandaşın cebini yaktı. Tepkiler çığ gibi büyüdü...

Yayın Tarihi: 29/01/19 07:58
okuma süresi: 6 dak.
Muaz‘ZAM’ hükümet!
A- A A+
Kıbrıs Postası - Rahmican ÇALIŞKAN / Vatan MEHMET

Türk Lirası'nın döviz karşısında değer kaybetmesi ile artan döviz kurları gölgesinde enflasyon bir yılda yüzde 30'luk bir artış gösterirken rekor zamlar en çok elektrikte yaşandı…

4'lü koalisyon hükümetinin bir yıllık döneminde Tüp Gazda yüzde 25, Akaryakıtta ortalama yüzde 31, Toplu Taşımada ortalama yüzde 45-50 oranında artış yaşandı.

Döviz kurlarında ise tablo; Sterlin yüzde 29, Euro yüzde 28, Dolar ise bir yılda yüzde 40 yükseldi.

Mobil iletişimde GSM operatörlerinin tarifelerine ise ortalama yüzde 30'luk zam yansıdı. Tütün ve alkol fiyatları da zamlardan nasibini aldı… 2019'un ilk zammı ise vatandaşın "yeni yıl hediyesi" şeklinde nitelediği yüzde 30'la harçlarda gerçekleşti.

ELEKTRİK YÜZDE 52

KIB-TEK rekor borçlanmalara imza attı. Yıl içinde görülen petrol fiyatlarındaki görece düşüş ise faturalara hiç yansımadı.

Temmuz, Mayıs ve Eylül ayında yapılan zamlarla bir yılda halkın en çok kullandığı tarifelere toplamda ortalama yüzde 52'yi aşan zamlar geldi. Eylül ayında yapılan okkalı zam ardından Başbakan Erhürman yeni yıla kadar zam yapılmayacağını açıkladı.

Erhürman, yaşanan global artışla elektriğe yüzde 18 zam yapılması gerektiğine fakat bunun yaşanmaması için hükümet olarak çalışma yaptıklarına değindi. Erhürman şöyle konuştu: "Petrol fiyatı zirveyi görmüştü herşeyi ortaya koyduğumuzda...

Bizim yüzde 18 zam yapmamız lazımdı. Elektrik daha pahalıya mal oluyordu. Bir bakıyoruz Türkiye'de elektriğe yüzde 50 zam yapıldı, bizde de yüzde 52 zam yapıldı. Bir bakıyoruz ki Türkiye farklı farklı kaynaklardan elektrik de elde edebiliyor.

Biz de yılbaşına kadar zammı engellemek için bu işi maliyenin üzerinden alıyoruz".

TÜP GAZA YÜZDE 25 ZAM

Ocak 2018'de 48 TL olan tüp gaz fiyatının şimdi ise; 60 TL olduğu verilere yansıdı. Elde edilen verilere göre, hükümetin göreve geldiği günden itibaren tüp gaza yüzde 25'lik zam yapıldı. Tüp gaza Ekim ayında yüzde 39 zam yapıldı, aynı ay içerisinde tüp gazın depozitosuna da yüzde 100'lük zam yapıldı. Ağustos'ta da 12 TL'lik zam yapılan tüp gaza, Kasım'da ise 6 TL'lik indirim yapıldı.

AKARYAKIT FİYATLARI ORTALAMA YÜZDE 31.25 ZAMLANDI

Akaryakıt fiyatlarında, yılda ortalama yüzde 31.25 oranında artış yaşandı. Hükümet göreve gelmeden önce 95 oktan benzinin litre fiyatı 3,85 TL iken, şimdi ise litresi 5.16 TL oldu, yani bir yılda, toplamda yüzde 34'lük bir zam gerçekleşti.Bir yıl önce 98 oktan benzinin litre fiyatı 4.04 TL iken, şimdi ise 5.07 TL oldu. Buna göre 98 oktan benzinin fiyatı, bir yılda yüzde 25 zamlandı.Hükümet göreve gelmeden önce Euro Dizelin litre fiyatı 3.78 TL iken, şimdi ise, 4.95 TL oldu. Bu verilere göre Euro Dizelin fiyatı bir yılda yüzde 30 yükseldi.Akaryakıt ürünlerinin içerisinde en yüksek zam gaz yağında yaşandı. Bir yıl önce 3.55 TL olan gaz yağının fiyatı, şimdi ise 4.86 TL oldu. Elde edilen verilere göre, gaz yağına bir yılda tam yüzde 36 zam geldi. Akaryakıt fiyatlarına 2018 yılı içerisinde Eylül, Nisan, Mayıs, Temmuz ve Ağustos ayları olmak üzere 5 kez zam yapıldı.

Öte yandan, akaryakıt fiyatlarına Kasım 2018'de ise indirim yapıldı.

STERLİN YÜZDE 29 ARTTI

Hükümet göreve başlamadan hemen önce, Sterlin 5.36 bandında seyrediyordu, Sterlin şimdilerde ise, 6.96 sularında devam ediyor. Buna göre Sterlin kuru bir yılda yüzde 29'luk artış gösterdi. Bir yıl önce 4.70 dolaylarında olan Euro, şimdilerde ise, 6.04'lerde seyrediyor. Buna göre Euro kuru, bir yılda yüzde 28 oranında arttı. Dolar ise, bir yılda en fazla artış gösteren döviz kuru oldu. Bir yıl önce 3.77 bandında olan Dolar, şimdilerde 5.28 sularında seyrediyor. Dolar, bir yılda yüzde 40 oranında arttı. Bu verilere göre döviz kurları ortalama yüzde 32 arttı.

TOPLU TAŞIMA ÜCRETİ YÜZDE 45-60 ORANINDA ZAMLANDI

Yetkililerden edinilen bilgiye göre, geçtiğimiz yıl şehir içi toplu taşımacılığın fiyatı, bölgelere göre 2.75 TL civarlarında iken şimdilerde, şehir içi toplu taşımacılığın fiyatının ortalama 4 TL olduğu dikkat çekti. Bu verilere göre toplu taşımacılık ücretleri bir yılda, yüzde 45'lik düzeyde arttı.

SİGARA DA NASİBİNİ ALDI, YENİ ZAM KAPIDA

Nisan 2018'de ithal edilen paket sigaralara 0.50 kuruş ile 1 TL arasında zam yapılırken, ağustos ayında Bakanlar Kurulu tütün ve tütün mamulleri ile birlikte alkole de fiyat istikrar fonu çerçevesinde zam yapılacağını duyurdu.

GSM'E YÜZDE 30'LUK ZAM!

Öte yandan, bir yılda özel Mobil İletişim Sistemi (GSM) operatörlerine ise, 'sessiz sedasız' yüzde 30'luk zam yansıdı.

2019'UN İLK ZAMMI HARÇLARA YAPILDI: YÜZDE 30 ARTTI! VATANDAŞ TEPKİ GÖSTERDİ

2019'un ilk zammı Bakanlar Kurulu kararı ile onaylanan ve yürürlüğe giren karara göre, gelirler bütçesindeki harçlara yüzde 28-30 oranında zam geldi. Vatandaş, zaten 2018'in zam yılı olduğunun altını çizerek, yeni yıla da zamla uyandıklarını, bu zamların 'hükümetin yeni yıl hediyesi' olduğunu belirtti ve yüzde 30'luk rakamın haddinden fazla olduğunu kaydetti.

Devlet Planlama Örgütü (DPÖ)'nün resmi verilerine göre, geçtiğimiz yıla göre, ekmeğe yüzde 28, damacana suya ise, yüzde 35'e varan zam yapıldı. KKTC uyruklu yükseköğrenim öğrencilerin harçlarına ise, yüzde 40'lık zam yapıldı. Ambalajlı süte yüzde 31, hellime ise, yüzde 56'lık zam yapıldı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.