EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 3 dak.

Hasat ZAM'anı gelse ne olur!

Hasat ZAM’anı gelse ne olur!

Çiftçiler geride bıraktığımız yıl mahvoldu. Gübreye, zirai ilaca gelen zamlarla beli büküldü… Hasat zamanı yaklaşırken çiftçi girdi maliyetlerinin artması nedeniyle mahsul verimli de olsa ümitsiz.

Yayın Tarihi: 02/02/19 10:34
okuma süresi: 3 dak.
Hasat ZAM’anı gelse ne olur!
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ertuğrul SENOVA

Dörtlü koalisyonun Şubat 2018'den bu yana devam eden iktidar sürecinde uygulanan zamlardan üretici de fazlasıyla nasibini aldı.

Gübre ve zirai ilaçlarda uygulanan yüzde 100'lük zamların yanında, akaryakıt indirimi nitelikli 'vergisiz akaryakıt' bütçesi geçtiğimiz yıldan bu yana 13 milyon TL'de sabitlenmiş durumda. Fakat akaryakıt fiyatları bütçe gibi sabit durmadı.

2018 Şubat'ta litre başına 3,78 TL fiyatından satılan Eurodizel, şuan 4.95 TL'den satışa sunuluyor.

Öte yandan su konusunda ise umutlar Türkiye'den gelecek 'tarım suyuna' bağlanmış durumda. Temeli Aralık 2018'de atılan tarım suyu projesinin ilk etabı 1 buçuk yıl sonra sona erecek. Fakat aktarılacak suyun fiyatı henüz bilinmiyor.

YÜZDE 113 ORANINDA DAHA AZ AKARYAKIT…

Üreticiye 2018'de verilen 'akaryakıtta vergi indirimi' nitelikli 13 milyon TL'lik bütçe, geçen süre zarfında değişmedi. Fakat akaryakıt fiyatları fazlasıyla değişti. Buna göre, Şubat 2018'de 13 milyon TL'lik bütçe ile 343 bin 915 litre akaryakıtı vergisiz alan üretici, şuan aynı bütçeyle 303 bin 030 litre akaryakıt alabiliyor. Bu da yüzde 113 daha az akaryakıta işaret ediyor.

GÜBREDE YÜZDE 110'LUK ZAM

Tarım sektörünün vazgeçilmez ürünü gübrede de ciddi oranda artış mevcut. Şubat 2018'de 72 TL'ye alınan bir torba gübre, şuan 150 TL'ye satılıyor. Bu da yüzde 110'luk bir zamma işaret ediyor.

ZİRAİ İLAÇLARA DA YÜZDE 92 ORANINDA ZAM

Zirai ilaçlara gelen zamlar da, gübre ve akaryakıttaki rekor nitelikli artışlarla aynı. Örneğin üreticiler arasında "Lapsana ilacı" olarak bilinen 'Amin' isimli zirai ilacın 17 litresi, Şubat 2018'de üreticiyle 250 TL'lik bir rakamla buluşurken, bu ilaç şuan 480 TL'ye satılıyor. Bu da yüzde 92'lik bir artışa tekabül ediyor.

UMUTLAR TÜRKİYE'DEN GELECEK 'TARIM SUYUNA' BAĞLANDI

Öte yandan sektörün olmazsa olmazı 'su' konusunda ise umutlar Türkiye'den getirilecek tarım suyuna bağlanmış durumda.

Öyle ki, mevcut su fiyatları üretici birliklerine 90 kuruştan veriliyor. Birlikler de üreticiye 1 TL ile 2,40 TL arasındaki fiyatlardan suyu ulaştırıyor. Türkiye'den gelecek tarım suyunun fiyatı ise henüz belli değil. Çalışmaların 1 buçuk yıla kadar bitmesi planlanıyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.