SAĞLIK
okuma süresi: 2 dak.

UKÜ'lü akademisyen Yrd. Doç. Dr. Çınar, doğru antibiyotik kullanımına dikkat çekti

UKÜ'lü akademisyen Yrd. Doç. Dr. Çınar, doğru antibiyotik kullanımına dikkat çekti

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eczacılık Fakültesi Dekan Yardımcısı, Moleküler Mikrobiyoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ender Volkan Çınar, ezbere antibiyotik kullanımının viral hastalıklara yanıt vermeyeceğini açıklayarak, bakterilerin antibiyotik dirençliliği kazanmasına da sebebiyet verdiğini ve var olan antibiyotiklerin dirençli bakteriler üzerinde etkisiz kalabileceğini kaydetti.

Yayın Tarihi: 05/02/19 12:31
okuma süresi: 2 dak.
UKÜ'lü akademisyen Yrd. Doç. Dr. Çınar, doğru antibiyotik kullanımına dikkat çekti
A- A A+
Yrd. Doç. Dr. Ender Volkan Çınar, antibiyotik kullanımının tahliller yapılarak, doktor kontrolünde kullanılması gerektiğinin altını çizdi. Antibiyotiklerin bakteriyel enfeksiyonlarda, doktor kontrolünde, önerilen dozlarda kullanılmasının önemini vurgulayan Çınar, hastanın kendisini iyi hisseder hissetmez, tam doz bitmeden antibiyotiğin bırakılmasında bakterilerin dirençlilik kazanmasına bir etken olduğunu da açıkladı.

Viral hastalıklarda antibiyotiklerin yarar göstermeyeceğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Çınar, insan vücudunda var olan bağışıklık sistemi, metabolizma gibi vücut fonksiyonlarında önemli rolü olan yararlı bakterilerin ve mikroorganizmaların da bilinçsiz antibiyotik kullanımından dolayı negatif etkilenebileceğini belirtti.

Yaşanan mevsim değişiklikleri nedeniyle bakteri ve virüslerin sebep olduğu enfeksiyon hastalıklarında artış yaşandığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Çınar, bu süreçte ilaç kullanımı hakkında halkın bilgilendirilmesinin önem arz ettiğini belirtti. Ender Volkan Çınar, mevsimsel enfeksiyonların önlenmesinde el yıkamanın önemli olduğunu da sözlerine ekleyerek, kapalıve kalabalık alanlardan da kaçınmanın faydalı olacağını bildirdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.