TÜRKİYE
okuma süresi: 3 dak.

"İstanbul'da düşen UH-1 tipi helikopterler Kıbrıs Harekatı'nda da kullanıldı"

"İstanbul’da düşen UH-1 tipi helikopterler Kıbrıs Harekatı’nda da kullanıldı"

Dün İstanbul'da düşen ve içinde bulunan 4 askerin şehit olduğu UH-1 tipi helikopterlerin Kıbrıs Barış Harekatı'nda da kullanıldığı ortaya çıktı.

Yayın Tarihi: 12/02/19 08:55
okuma süresi: 3 dak.
"İstanbul’da düşen UH-1 tipi helikopterler Kıbrıs Harekatı’nda da kullanıldı"
A- A A+
Dün İstanbul Çekmeköy'de UH-1 tipi helikopter düştü, kazada 4 asker şehit oldu.

2,5 ay önce aynı model bir helikopter yine İstanbul'da düşmüş ve 5 asker şehit olmuştu. İstanbul Çekmeköy'de dün akşam saatlerinde bir askeri helikopter düştü. Kazada 4 asker şehit oldu. 2,5 ay önce aynı model bir helikopter yine İstanbul'da düşmüş ve 5 asker şehit olmuştu. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından, İstanbul'da meydana gelen askeri helikopter kazasının incelenmesi için Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın görevlendirildiği bildirildi.

1970'DE ENVANTERE GİRDİ

Bu helikopterler, 1970 yılından beri TSK envanterinde. Skorsky'lerin, göreve başlamasının ardından UH-1'ler, daha çok eğitim uçuşlarında kullanılmaya başlandı.

KIBRIS'TA DA KULLANILDI

UH-1 1974 yılındaki Kıbrıs Barış Harekatı'nda da görev aldı. UH-1 arama kurtarma, nakliye ve pilot eğitimleri görevlerinde kullanılmak üzere ABD merkezli Bell firması tarafından üretildi. 4 bin 309 kilo ağırlığa sahip olan modelin menzili 318 kilometre. 17 metre uzunluğundaki UH-1 maksimum 9 kişiye ev sahipliği yapabiliyor. 1956'DA ÜRETİLDİ UH-1'in iskelet yapısı Bell Model 204'e dayanıyor. ABD yapımı UH-1'ler İlk uçuşlarını 22 Ekim 1956'da yaptı, Pentagon envanterine ise 1959'da girmişti.

İLK OLARAK VİETNAM SAVAŞI'NDA KULLANILDI

İlk olarak Vietnam Savaşı'nda kullanılan helikopterin UH-1B modelinde kabin, 9 asker ve 3 sedye alabilecek şekilde düzenlenmiştir. Son üretimi 1976 yılında yapılan helikopterden bugüne kadar yaklaşık 16 bin adet üretildi. Bu modelin yaklaşık 5 bini Vietnam Savaşı'nda kullanılamaz hale geldi. Tek motorlu UH-1 helikopterleri, dönem dönem yenilenen versiyonlarıyla 1980'lı yılların sonuna kadar TSK'nın helikopter filosunun bel kemiğini oluşturdu. Ancak Skorsky'lerin devreye girmesiyle, eğitim helikopterleri olarak kullanılmaya başlandı. ABD Ordusu 2004'de elindeki bütün UH-1'leri UH-60 Blackhawk'lar ile değiştirdi. Avusturya Ordusu da birkaç yıl önce UH-1 helikopterlerini emekliye ayırmıştı. TSK da 2020 yılı sonuna kadar UH-1 helikopterlerinin tamamını envanterinden çıkartmayı, yerine yerli ve milli imkanlarla geliştirilen "T-625 Genel Maksat Helikopterleri"ni kullanmaya başlamayı hedefliyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.