İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Mecliste KIB-TEK'e yönelik soru önergesi

Mecliste KIB-TEK’e yönelik soru önergesi

Eski Enerji Bakanı Atun, Kıbrıs Postası'nın bugün manşetine taşıdığı ve KIB-TEK yönetimine yönlendirdiği soruları meclis gündemine taşıdı. Atun, KIB-TEK'in özellikle borçlanma tabloları ve aylık ödemeleri konusu ile tahsilatlarla ilgili meclise soru önergesi vereceklerini söyledi.

Yayın Tarihi: 12/02/19 14:20
okuma süresi: 4 dak.
Mecliste KIB-TEK’e yönelik soru önergesi
A- A A+
Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET

Eski Enerji Bakanı Sunat Atun, mecliste yaptığı konuşmada Kıbrıs Postası'nın bugün manşetine taşıdığı ve KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hüdaoğlu'na yönlendirdiği soruları meclis gündemine taşıdı.

Atun, KIB-TEK'in özellikle borçlanma tabloları ve aylık ödemeleri konusu ile tahsilatlarla ilgili meclise soru önergesi vereceklerini söyledi.

Atun, şöyle konuştu:

"Elektrik dolara bağlılığı ile maliyet artışına neden oldu. Elbette petrol fiyatları da son derece anlam ifade eder. Esas artış ihtiyacını yaparken ifade edilen kur ve akaryakıttaki artıştır.

Bu ileriye sürülüyor.

Biz hükümeti 2 Şubat 2018'de devrettik. Dolar 3,81 varil petrol ise 65 dolardı.

Şimdi varil petrol 52 dolara inmiş.

Hükümetin zam yaptığı ilk yüzde 32'lik zamda kur 4,03 varil ise 70 dolar…

Yani bizim devrettiğimiz güne mukayese ile kur yüzde 4 artmış varil petrol ise yüzde 7.

Buna karşı yüzde 32'lik zam yapılmış. Aradan iki ay geçmiş 10 Temmuz'da bir yüzde 20'lik zam daha…

O tarihte ise kur 4,60, varil petrol ise aynı seviyede… Kurdaki artış oranı yüzde 15; elektrikte ise yüzde 20.

Toplamda yüzde 52'lik bir zam farkı da halka… Hükümetteki dört parti başkanlarının açmazı popülist politikalar.

KIB-TEK'te mali yönetimi sağlayamadılar; Devlet tarifesini 19 TL ye çıkardılar ve bunu dahiyene bir formül olarak düşündüler.

120 milyon TL'lik bir borç… Asla da tahsil edilemeyecek.

Elektrik kurumunun borçları da ayrı bir mesele…

Yıllık 60 milyon Euro'ya yakın akaryakıt alımı var. 120 Milyon TL demek 20 milyon Euro demek. O da 3 ila 3,5 aylık foil oil'in karşılığıdır.

Bu beyefendiler dönem dönem stokları 3-4 günlük stoğa kadar düşürdüler. Şu yönetime bakın…

Hep dahiyane formülerle…"

O SORULAR

Kıbrıs Postası bugünkü haberinde şu soruları yönlendirmişti:

Bir yıl dolmadan KIB-TEK neden 36 Milyon Dolar borçlandı?

2013-2018 yılları arası 200 Yüz Bin Dolar borç ödediğini ifade ediyor. Şu halde 10 ay içerisinde elektriğe gelen yüzde 52'lik zamma rağmen yaklaşık bir yılda kurumu neden ve nasıl 36 Milyon Dolarlık borca soktunuz?

Yanlış mali yönetimden doğan gelir kaybını yine halk mı ödeyecek?

Kurumun "Teşvik Alacakları" öteden beri kronik bir sorun olduğu halde bu, zam ve borçlanmaya gerekçe olarak gösteriliyor ve maliyenin ödeme gücü olmadığını bile bile 120 milyon TL'yi 'Maliye ödesin' denilip kurum neden 120 Milyon TL gelir kaybına uğratılıp borçlanmaya itildi? Yanlış maliyönetimden doğan bu gelir kaybını yine halk mı ödeyecek?

Tahsilat oranları neden düştü? Kimlerden tahsilat yapılamıyor?

Tahsilatlar aylık ortalama 80 Milyon TL ile devralındı. Yüzde 52'lik zamla tahsilatın 120 milyon TL olması gerekirken nerelerden tahsilat yapılamıyor da 40 Milyon TL gelir kaybı oluşuyor?

AKSA'nın Kira Bedeli anlaşmasını bu yönetim tazelemedi mi?

En büyük giderin AKSA'ya ödenen kira bedeli olduğu iddia ediliyor. 2018'de 1,57 dolar cent'lik kira bedelini 3,56 dolar cent'e çıkaran ve ülkemize geldiği günden beri AKSA'yı en iyi bilen ve yönetim kurulu başkanı olarak bu anlaşmaya imza atan Ahmet Hüdaoğlu'nun kendisi değil mi?

Master Plana yatırım neden durdu?

Yıllardır uygulanan Master Plan çerçevesinde son yönetim50 milyon dolarlık alt yapı yatırımı yaptı; Şu an neden Master Plan çerçevesinde hiçbir yatırım yapılmıyor, neden durduruldu? Yoksa ihtiyaç mı yok?

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.