EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 5 dak.

Ders zili çaldı ancak veliler iki kat artan masraflar nedeniyle endişeli

Ders zili çaldı ancak veliler iki kat artan masraflar nedeniyle endişeli

Yarıyıl tatilini tamamlayan öğrenciler için dün sabah ilk ders zili çaldı… Kıbrıs Postası'na konuşan veliler, eğitim masraflarının bir yılda iki kat arttığına dikkat çekti. Ekonomik krizin eğitim sektörünü de vurduğunu dile getiren, asgari ücretin yetmediğini söyleyen veliler, kırtasiye, kıyafet gibi masrafların cep yaktığını ifade etti.

Yayın Tarihi: 19/02/19 07:33
okuma süresi: 5 dak.
Ders zili çaldı ancak veliler iki kat artan masraflar nedeniyle endişeli
A- A A+
Kıbrıs Postası - Rahmican ÇALIŞKAN

Yarıyıl tatilini tamamlayan öğrenciler içindün sabah ilk ders zili çaldı. Yaklaşık 48 bin ilkokul, anaokulu, ortaokul ve lise öğrencisi dün okula başladı.

2018-19 Öğretim Yılı, haziranın ilk haftası tamamlanacak ve ardından öğrencilerle öğretmenler yaz tatiline girecek.

İlkokullarda ikinci dönem 17 Haziran'da karne ve ilkokul tamamlama belgelerinin verilmesiyle tamamlanacak.

Genel Orta Öğretim Dairesi ve Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Müdürlüğü'ne bağı okullarda öğrenim görenler ise karnelerini 10 Haziran'da alacak.

Selay Çamlı Çeribaşı: "Eğitim masrafları geçtiğimiz yıla kıyasla iki katı arttı"

"Tam gün eğitime geçileceği konuşuluyor. Bence tam gün eğitim sistemi yararlı olur. Tam gün eğitim olmasını çok isterim tabi ki. Ama uygulaması ne derece olacağı tartışılır. Kapsamlı bir çalışmayı gördükten sonra konuşmak daha iyi olur. Çocuğum, yarıyıl tatilini güzel bir şekilde geçirdi. Kitap okudu, arkadaşları ile vakit geçirdi, gayet güzeldi. Okul kıyafeti, kırtasiye masrafları gibi harcamaların fiyatları geçtiğimiz yıla kıyasla iki katı arttı. Boya kalemini bile 40-50 TL'ye alıyoruz. Bir okul çantası en az 150 TL'den başlıyor. Yeni eğitim yılını yeni masraflar olarak değerlendiriyorum"

Ceran Tunalı: "Ekonomik kriz eğitimi de vurdu, masraflarda artışlar oldu"

"Tam gün eğitime pek sıcak bakmıyorum, çünkü çocukların sosyal aktiviteye de ihtiyacı var. Ama bazı kesimler için yararlı olacağını düşünüyorum, tam gün eğitim olduğunda, aileler çocuklarını öğleden sonra bakamayanlar ve özel sektörde çalışanlar için de tam gün eğitim iyi olur. Aslında tam gün eğitimin detayları da önemli. Faydalı olup olmayacağını da görmek isterim. Eğitim masraflarında, ekonomik kriz kaynaklı artışlar oldu. Kırtasiye, kıyafet, özel ders masrafları gibi harcamalarda artışlar yaşandı, bu artışlar da aileleri derinden etkiledi. Asgari ücret yükseldi, ama asgari ücretteki artış da fayda etmedi. Ekonomik kriz eğitimi de vurdu. Yarıyıl tatilinde çocuklarımızla ilgilenme şansı bulduk, yeni eğitim dönemine başladık. İnşallah bu seneyi de atlatacağız"

Mustafa Endezilci: "Özel derse o kadar fazla para ödedik ki; kırtasiye, kıyafet gibi masrafları hissetmedik"

"Eğitim masrafları yüksek, ama özel derslere verilen ücret daha da yüksek. Çocuklarımızı at yarışındaki gibi koşturtuyoruz. Artık tüm çocuklar kolejlerde öğrenim görmek istiyor. Mevcut eğitim sisteminin ne problemi var ki; tam gün eğitim sistemine geçilmesi isteniyor. Çocuklar daha fazla ders mi alacaklar? Çalışmanın içeriğini öğrenmek gerekiyor. Yarıyıl tatilinde torunum, hem İngilizce derse gitti, geri kalan zamanlarını ise annesi ve babası ile geçirdi. Çocuklarımızı çok yoruyoruz. Eğitim sistemi bence iyi. Özel derse o kadar fazla para ödedik ki; kırtasiye, kıyafet gibi masraflar az geldi, hissetmedik"


Erhan Kapılgan: "Eğitim masrafları, bir yılda iki katı arttı, eğitim sisteminde eksiklik var"

"Tam gün eğitim bana göre daha zor olur. Mevcut sistemde, öğle arası olduğu için daha rahat alıyorum çocuğumu. Ancak tam gün eğitim de çocukların faydasına olacaksa olabilir, desteklerim. Çocuğum yarıyıl tatilini evde geçirdi, ders çalıştı, kitap okudu, gezmeye çalıştık. Eğitim masrafları, geçtiğimiz yıla nazaran, hemen hemen iki katı arttı. Döviz kurlarından dolayı herkes etkilendi, dolayısıyla biz de etkilendik. Önümüz karanlık. Her şeyde olduğu gibi, eğitim sisteminde de eksiklik var. Öğretmen yetersizliği, kitap krizi de yaşadık, bu gibi sorunlar yaşadık"


İbrahim Kas: "Geçtiğimiz yıla kıyasla eğitim masrafları iki katı arttı, kırtasiye masrafları 500 TL'den başlıyor"

"Tam güne geçilmesini savunuyorum. Ancak bu koşullarda, alt yapının yetersiz olduğu koşullarda tam gün eğitime geçilmesi hem ailelere, hem çocuklara işkence olur. Bu koşullarda tam gün eğitim sistemine geçilmesi boş tabağa benzer, boş tabakta kimse doymaz. Öncelikle altyapı oluşturulması gerekiyor. Eğitim masrafları her zaman artıyor. Kırtasiye masrafları en az 500 TL'den başlıyor. Geçtiğimiz yıla kıyasla eğitim masrafları iki katı arttı. Birçok aile için zor bir durum. Yarıyıl tatilinde çocuğum dinlendi, ders için fazla zorlamadık, bütçemiz oranında gezmeye çalıştık"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.