EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 5 dak.

İktisatbank Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu: ABD-Çin ticaret görüşmeleri küresel riskli aktiflere alım getirdi

İktisatbank Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu: ABD-Çin ticaret görüşmeleri küresel riskli aktiflere alım getirdi

ABD ile Çin arasında devam eden ticaret görüşmelerinde, özellikle fikri mülkiyet, teknoloji transferleri, tarım ve döviz kuru politikaları da dahil olmak üzere pek çok fikir ayrılığında gelişme kaydedildiği yönünde haberler, küresel mali piyasaların haftaya olumlu bir şekilde başlamasına neden oluyor .

Yayın Tarihi: 25/02/19 09:35
okuma süresi: 5 dak.
İktisatbank Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu: ABD-Çin ticaret görüşmeleri küresel riskli aktiflere alım getirdi
A- A A+

Haliyle, olumlu havanın yardımı ile bu sabah Asya piyasalarında coşkulu bir alım furyası görüyoruz. Şangay borsası %5,5 artıda günü tamamlamaya çalışırken, Çin'de lokomotif en büyük 300 şirketi izleyen CSI300 endeksi %6 değer kazanarak Haziran 2018'den bu yana en yüksek seviyeye yükseldi .

Asya piyasalarının genelinde görülen olumlu hava, ABD vadeli hisse senedi piyasalarını da yukarıya çekmiş. Avrupa piyasalarının da olumlu bir şekilde haftayı karşılamasını bekliyoruz .

Özetlemek gerekirse, küresel ortamın bir numaralı gündem maddesi olan ticaret görüşmelerinin olumlu bir patikada ilerlediğineyönelik gelen açıklamalar ve beraberinde önde gelen merkez bankalarının destekleyici duruşu, küresel borsalara alım getirdi.

Hatırlanacağı üzere, yılın ilk toplantısının tutanaklarını açıklayan ABD Merkez Bankası FED, faiz politikası konusunda üyeler arasında farklı görüşlerin ön plana çıktığını teyit ederken, bilanço küçültme programına ilişkin ise hemen hemen tüm üyelerin 2019 yılında sürecin sonlandırılması konusunda görüş birliğine sahip olduğunu gösterdi (finansal koşulların daha esnek seyredeceği algılandı). Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası toplantı tutanakları da, büyüme üzerinde yakın vadeli risklerin aşağı yönlü olduğunun altının çizerken, bu minvalde, yeni bir parasal genişleme adımının da yeniden gündeme gelebileceği anlaşılıyor.

Türk mali piyasaları geride bıraktığımız haftayı göreceli olarak sakin ancak bir miktar da olsa satış baskısı ile tamamladı. TCMB'nin hemen hemen her ortamda sıkı para politikasına devam edeceğinin altını çizmesine ve fiilen de politika faizini mevcut koşullarda piyasa dinamiklerinin üzerinde tutmasına rağmen, geçtiğimiz hafta sonu yapılan zorunlu karşılık oranlarındaki indirim, sıkı para politikası duruşu ile çelişerek TL ve TL cinsi varlıklarda bir miktar da olsa satış eğilimine neden oldu.

USD/TRY kuru geride bıraktığımız hafta 5,28 seviyelerine kadar geriledikten sonra haftayı 5,32'li seviyelerden tamamladı. Borsa İstanbul 100 endeksi, 102,800 seviyelerinden başladığı haftada yükselişini 103,185 puan seviyesine kadar sürdürse de, 4 Ocak tarihinde başlayan ana yükseliş dalgasının hız kestiğini görüyoruz. Nerdeyse yılbaşından Şubat'ın ilk haftasına kadar %21 değer kazanan Borsa İstanbul, 106bin seviyesinin kıyısına kadar gelmesi ardından son 3 haftadır yeni bir zirve yapamadı. Öte yandan, 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi, Şubat başında test edilen %18 seviyesine nazaran (Haziran 2018'den bu yana en düşük seviye) haftayı %18,82 seviyesinden tamamladı.

Her hafta Perşembe günü TCMB tarafından açıklanan para ve banka istatistikleri, gerçek kişilerinin DTH'ları 102,4 milyar dolara yükselerek yılbaşına nazaran 6 milyar dolar; Ağustos 2018 ortasına göre ise 16,3 milyar dolar arttığına işaret etti. Yurtiçi yerleşiklerin döviz alımları ve ters para ikamesinin devam ettiğini not etmek gerekiyor (önemli bir kırılganlık).

Haftanın son iş gününde açıklanan reel kesim güven endeksi Şubat'ta mevsimsellikten arındırılmış bazda bir miktar yükseliş kaydetse de, geçtiğimiz yılın aynı ayına göreceli düşük seyir devam ediyor. Benzer bir şekilde mevsimsellikten arındırılmış kapasite kullanım oranı ise %74,1 düzeyinde gerçekleşti.

İngiltere Parlamentosu Brexit oylamasının 12 Mart'ta yapılmasını planlarken, 29 Mart tarihinde gerçekleşecek AB'de resmi boşanma öncesinde erteleme talep edilebileceğine yönelik haberler okuyoruz. Buna karşın, GBP/USD paritesi haftayı 1,3070 seviyelerinde karşılarken, asıl hareketin 1,3190 seviyesinin aşılması ile başlayacağını düşünüyoruz.

Bugünün veri takvimi göreceli olarak sakin görünüyor. ABD'de yarın açıklanacak Şubat ayı tüketici güven endeksi, Çarşamba günü Euro Bölgesi ekonomik güven endeksi, Perşembe günü ise ABD 2018 4. çeyrek büyüme verileri takip edilecek.

USD/TRY kurunda, 5,36 seviyesi geçilmeden önemli bir hareket olmayacağının düşünmeye devam ediyoruz.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.