EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 5 dak.

Herşey seninle güzel: Mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranı tüm zamanların en düşüğünde...

Herşey seninle güzel: Mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranı tüm zamanların en düşüğünde...

Hafta sonu, ABD ile Çin arasında devam eden ticaret görüşmelerinden ilerleme kaydedildiği haberleri, dün Asya piyasalarını şaha kaldırdı.

Yayın Tarihi: 26/02/19 09:43
okuma süresi: 5 dak.
Herşey seninle güzel: Mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranı tüm zamanların en düşüğünde...
A- A A+

Trump'ın, Pazar günü yaptığı açıklamada, Çin'den ithal edilen 200 milyar dolar değerinde ürüne yönelik gümrük vergisini yükseltme kararını erteleyeceğini belirtmesi, Asya Pasifik borsalarında son dönemlerin en yüksek artışının kaydedilmesine neden oldu.

Asya borsalarını takiben dün gün genelinin olumlu geçtiğini de not etmek gerekiyor. İçerde USD/TRY kuru güne başladığı 5,32 seviyesinden gerileyerek 5,29'lu seviyeleri test ederken, BİST100 ana endeksi küresel risk iştahına ayak uydurarak günün ilk yarısında lokomotif sektör bankacılık endeksinin önderliğinde yükseliş kaydetti. Tahvil cephesinde ise 2 yıllık gösterge tahvil, dün sınırlı gerileme ile %18,79'a ; 10 yıllık tahvil getirisi ise 7 baz puan düşüş ile %15,15 seviyesine geriledi.

İngiltere Başbakanı May'in, AB'den resmi boşanma tarihi olan 29 Mart'ı ertelemek için yoğun mesai harcadığı haberleri ile bu sabah Sterlin'de sert alımlar dikkat çekiyor. Asıl yükselişin 1,3190 seviyesinin geçilmesi ile başlayacağını düşünüyoruz.

Yeni günde gözler, FED Başkanı Powell'in ABD Senatosu Bankacılık Komitesine yönelik yapacağı sunuma çevrildi. Özellikle, FED'in beklenmedik bir şekilde U dönüşü yaparak daha güvercin bir para politikası duruşuna geçmesinin arka planı ile ilgili verebileceği detaylar, her zaman olduğu üzere, küresel piyasaların yönü açısından önemli olacaktır. Powell'in yanı sıra, veri takviminde bugün ABD'de açıklanacak ekonomik aktivite ve tüketici güven endeksi yakından takip edilecektir.

Haftanın geri kalanında ise, küresel ekonominin gidişatına ışık tutacak Çin ve ABD'de açıklanacak imalat verileri ile ABD dördüncü çeyrek GSYH verilerini takip edilecek.

USD/TRY kurunda, her gün yenilediğimiz üzere, 5,36 seviyesi geçilmeden anlamlı bir hareket halen daha beklemiyoruz

Piyasa faizlerinde gerileme (kredi ve mevduat) devam ederken, kredi hacminde ise beklenilen düzeyde artışın henüz olmadığını görüyoruz.

Mutluluk endeksi Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranı %53,4 oldu. Bu rakam, 2017 yılında %58 iken 2018 yılında %53,4'e geriledi. Verinin yayımlanmaya başladığı tarihten bu yana en düşük seviyede hatta 2009 küresel kriz döneminden bile daha düşük açıklandığını not etmek gerekiyor. Mutsuz olduğunu beyan eden bireylerin oranı ise %11,1'den %12,1'e yükseldi Raporun alt kırılımında, evli kadınların evli erkeklere göre daha mutlu olduğu; okul bitirmeyen bireylerde ise mutluluk düzeyinin daha fazla olduğu görüldü. Bireyleri en çok aileleri mutlu ederken, mutluluk kaynağı olan değerlerde sağlık ilk sırayı aldıSterlin Başbakan May'in, olası bir anlaşmasız boşanma ihtimalini ortadan kaldırmak adına, 29 Mart tarihindeki resmi ayrılma tarihini ertelemeye çaba sarf ettiği yönünde gelen haberler, Sterlin cephesinde memnuniyet yarattı. Resmi boşanma tarihinin ötelenebilmesi için, haliyle AB tarafının da ikna olması gerekiyor. Gelişmelere olumlu tepki veren GBP/USD paritesi, sabah saatlerinde 1,3170 seviyelerine kadar yükseliş kaydetti. Sterlin cephesinde yükseliş yönünde hareketin, teknik manada 1,3190 seviyesinin aşılması ile başlayacağının düşünüyoruz (ters omuz baş omuz formasyonu).

Şangay Borsası Ticaret savaşlarının çözüme ulaşacağı haberleri ile dün sabah şaha kalkan Şangay borsası, tarifelerin ilk uygulanmaya başladığı Haziran 2018 düzeylerine geri yükselmiş durumda.

Kredi faiz oranları ve kredi büyüme hızı TCMB verilerine göre, Ekim 2018'de %38 ile zirve yapan kredi faiz oranları, en son verilere göre %26 seviyesine gerilerken, 13 haftalık ortalamalara göre kredi büyüme hızı halen daha negatif bölgeden çıkamadı. Büyümenin yeniden başlaması için, kredilerin mutlak surette ivme kazanması gerekiyor Benzer bir şekilde, kredi faizlerinde yaşanan gerileme, mevduat faiz oranlarının da gerilmesine neden oluyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.