EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 8 dak.

İktisatbank, Türkiye'deki eflasyon rakamlarını, Çarşamba günü ise TCMB PPK toplantısını takip edecek

İktisatbank, Türkiye‘deki eflasyon rakamlarını, Çarşamba günü ise TCMB PPK toplantısını takip edecek

Kıbrıs İktisat Bankası, 4 Mart 2019 tarihli günlük piyasa analiz ve yorumunu yayımladı.

Yayın Tarihi: 04/03/19 09:59
okuma süresi: 8 dak.
İktisatbank, Türkiye‘deki eflasyon rakamlarını, Çarşamba günü ise TCMB PPK toplantısını takip edecek
A- A A+

İktisatbank 4 Mart 2019 Pazartesi gününe ait piyasa analiz ve yorumu şu şekilde:

Cuma günü açıklanan İTO verilerine göre İstanbul'da Şubat ayında perakende fiyatlar %0,98 artış kaydetti (yıllık %18,37). Bugün TÜİK'in açıklayacağı Şubat ayı resmi enflasyon verisini takip edeceğiz. İTO ile TÜİK arasında güçlü bir korelasyon bulunuyor. Bu minvalde, TÜFE enflasyonunun %20,65 seviyesinde gelmesi gerekiyor (Reuters anketine göre piyasa beklentisi ise %0,40 artış yönünde; yıllık %19,90). Hatırlanacağı üzere, yıllık TÜFE enflasyon son 15 yılın rekor seviyesini Ekim ayında %25,24 ile görmüş daha sonra sınırlı gerileyerek Ocak ayında %20,35'e gelmişti (bakınız grafik)

İstanbul Sanayi Odası (İSO) ile Markit işbirliğinde açıklanan Türkiye imalat PMI endeksi (satın alma müdürleri endeksi) büyümenin öncü göstergesi, Şubat ayında 2,2 puan artarak 46,4 seviyesine yükseldi. Her ne kadar PMI verisi 11 aydır büyüme ile daralmanın ayrıldığı kritik 50 eşik seviyesinin altında açıklansa da, Ağustos 2018'den bu yana en yüksek seviyeye yükseldiğini görüyoruz. Lakin, genel hatları ile, göreli zayıf seyrin sürdüğünü söylememiz gerekiyor (bakınız grafik)

USD/TRY kuru, Cuma günü %1'den fazla yükseliş kaydederek 5,40 seviyesini aştı. Kurun 16 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını görüyoruz. Kurun teknik manada 5,36 seviyesini aşması ardından piyasanın alıcıların kontrolüne geçeceğini daha önce paylaşmıştık (bakınız grafik)

Özellikle, gelişmekte olan ülke para birimlerinin geneline yansıyan satış dalgası, içerde Rusya'dan alınacak hava savunma sistemi gerginliği ile birleşince, TL'de satışlar daha da derinleşti. Türkiye'nin ABD'nin Patriot şartını reddetmesi ve ABD Savunma Bakanı Vekili'nin Türkiye'yi S-400 alımından vazgeçirmeye çalıştığını, bu alımın, Türkiye'nin de üretiminde yer aldığı yeni nesil F-35'lerin satışı ihtimalini tehlikeye attığını söyledi.

USD/TRY kurunda Cuma günü yaşanan yükseliş, alternatif piyasaları da vurdu. Cuma günü gösterge faiz 10 baz puan artışla %18,89'a, 10 yıl vadeli tahvil getirileri ise 30 baz puan yükselişle %15,30'a yükselirken, borsa sert geriledi.

Cuma gününün son işlem saatlerinde ABD'de yayımlanan bir dizi makroekonomik veri doların küresel çapta değer kaybetmesine neden oldu. ISM imalat sektörü verisi Kasım 2016'dan bu yana en düşük değere gerilerken, Michigan tüketici güven endeksi de beklentileri karşılayamadı. Öte yandan, kişisel gelirlerin Ocak ayında üç yıldan uzun bir süreden beri ilk defa gerilemesi ve nihayetinde tüketim harcamalarının Aralık'ta azalması, doların küresel çapta değer kaybetmesine neden olurken, verilerin FED'in faiz artırımlarında sabırlı olacağı beklentisini desteklemesi ile, USD/TRY kuru da haftayı 5,40 denemesi ardından 5,37'li seviyelerde tamamladı.

Türkiye'ye Patriot füze sistemleri konusunda resmi bir teklif sunan ABD ise NATO sistemleri ile uyumlu olmayan S-400'lerin satın alınması halinde Türkiye'nin ABD yaptırımları ile karşılaşabileceğini açıklamıştı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Cuma günü ABD'nin Türkiye'ye Patriot hava savunma füze sistemini satma teklifini iki ülkenin müzakere ettiğini söylerken, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi bugün Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.

ABD ile Çin arasında devam eden ticaret müzakerelerinde ilerlemenin daha da arttığı ve anlaşma zeminine yakın olunduğu yönünde haberler, küresel risk iştahını haftanın ilk gününde destekliyor. Sabah Asya piyasalarında hakim rengin yeşil olduğunu ve haliyle yükselişi Çin borsasının sürüklediğini not edelim.

Mali piyasaların gündeminde bugün en önemli başlık TÜİK tarafından TSİ10:00'da açıklanacak enflasyon verisi olarak takip edilecektir. Enflasyon verisinin yanı sıra finans kesimi dışında şirketlerin döviz varlıkları ve yükümlülükleri de açıklanacak. Yurt içinde ayrıca yarın reel efektif döviz kuru, Çarşamba günü ise TCMB faiz kararı açıklanacak. Yurtdışında ise hafta boyunca, ABD'de ISM hizmetler sektörü beklenti endeksi ile Euro Bölgesi perakende satışları, Çarşamba günü ABD özel sektör istihdamı ve dış ticaret dengesi verileri, Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası faiz kararı ile Cuma günü ABD Şubat ayı işgücü verileri açıklanacak.

TÜİK verilerine göre, 6-7 yıl önce Türkiye'de yapılan evliliklerin sayısı boşanmaların 5 katıyken, bu oran 2018'de gerilemiş. Evlilik sayısı azalırken, boşanmanın çoğaldığını görüyoruz (bakınız grafik)

BOŞANMA SAYILARI

TÜİK verilerine göre, evlenen çiftlerin sayısı 2017 yılında 569 bin iken 2018 yılında %2,9 azalarak 553 bin oldu. Kaba evlenme hızı binde 6,8 olarak gerçekleşti. Boşanan çiftlerin sayısı 2017 yılında 128 bin iken 2018 yılında %10,9 artarak 142 bin oldu. Kaba boşanma hızı binde 1,75 olarak gerçekleşti.

Yabancı gelinlerin sayısı 2018 yılında 22 bin olup toplam gelinlerin %4,1'ini oluşturdu. Yabancı gelinler uyruklarına göre incelendiğinde, %15,7 ile Suriyeli gelinler birinci sırada yer aldı. Suriyeli gelinleri %13,9 ile Azerbaycanlı gelinler ve %10,9 ile Alman gelinler izledi.

İTO ENFLASYON VERİSİ

İstanbul'da Şubat ayı enflasyon rakamları belli oldu. İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, İstanbul'da Şubat'ta bir önceki aya kıyasla perakende fiyatlar %0,98, toptan fiyatlar ise %0,95 arttı. Bu veriler ile birlikte, İstanbul'da Şubat'ta geçen yılın aynı ayına kıyasla perakende fiyatlar %18,37, toptan fiyatlar ise %23,00 artış gösterdi.

Bugün TÜİK'in açıklayacağı Şubat ayı resmi enflasyon verisini takip edeceğiz. İTO ile TÜİK arasında güçlü bir korelasyon bulunuyor. Bu minvalde, TÜFE enflasyonunun %20,65 seviyesinde çıkmasını bekliyoruz.

TÜRKİYE İMALAT SANAYİ PMI ENDEKSİ

Ekonominin bugünkü gidişatına en iyi ışık tutan veri olan PMI endeksi Cuma günü açıklandı. Türkiye'de imalat sanayi aktivitesine ilişkin beklentileri gösteren PMI endeksi, ekonomik aktivitedeki ivme kaybının hız kestiğine işaret etse de, halen daha daralma ile büyümenin ayrıştığı kritik 50 seviyesinin altında seyrettiğini görüyoruz. Endeks, Şubat'ta 46,4'e yükseldi (Ocak 44,2).

Her ne kadar Şubat ayında PMI verisi Ağustos 2018'den bu yana en yüksek seviyeye yükselse de, 11 aydır kritik 50 eşik değerinin altında seyrediyor.

USD/TRY

Günlerdir bültenimizde teknik manada 5,32 ve devamında 5,36 seviyelerine vurgu yapıyor, bu seviyeler geçilmeden önemli bir hareket beklemediğimizi paylaşıyorduk. Perşembe günü başlayan hareketlilik (5,32 seviyesinin aşılması) Cuma günü de devam ederken, USD/TRY kuru 5,4050 seviyesine kadar yükselerek 16 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. Teknik manada, 5,36 seviyesinin üzerinde kalması koşulu ile yukarda 5,55 seviyesinin olduğunu düşünüyoruz.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.