EĞİTİM
okuma süresi: 5 dak.

RDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Bıçak, Bahreyn'in Uluslararası AMA Üniversitesi'ni denetledi

RDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Bıçak, Bahreyn’in Uluslararası AMA Üniversitesi’ni denetledi

Rauf Denktaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Bıçak, 3-7 Mart 2019 tarihleri arasında Bahreyn'de Filipin Kökenli AMA Eğitim Sistemleri içerisinde yer alan Bahreyn Uluslararası AMA Üniversitesi'ni denetledi.

Yayın Tarihi: 12/03/19 08:59
okuma süresi: 5 dak.
RDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Bıçak, Bahreyn’in Uluslararası AMA Üniversitesi’ni denetledi
A- A A+
Beş gün süren denetlemelerde Prof. Bıçak'ın başkanlığını yaptığı uzmanlar panelinde Birleşik Krallık Kalite Güvence Kurumundan Dr. Gillian King, Oman Yüksek Öğretim Kalite Güvence Kurumundan Dr. Ali Hassnawi, Cezayir'in Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. AhmedGuessoum ve Bahreyn Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi ve Bahreyn Kalite Oteritesi (BQA) denetçisi Dr. Amal Al-Wakil görev aldı. Halen 16 üniversitesi bulunan Bahreyn'de Prof. Bıçak daha önce de aralarında Bahreyn Üniversitesi ile Bahreyn Politeknik'in bulunduğu 4 üniversiteyi denetlemişti.

2008 yılında faaliyete geçen Eğitim ve Öğretim Kalite Oteritesi (BQA) 2008-2011 yılları arasında 14 Üniversiteyi kurumsal bazda ve aynı dönemde de 30 programı değerlendirerek Birinci Tur Denetlemelerini tamamlamışlardır. Program bazında İkinci Tur denetlemelere 2012 yılında başlanmış ve bugüne kadar da 105 program denetlenmiştir. Kurumsal bazda üniversitelerinin ikinci tur denetlemelerine 2018 yılında başlayan DHR, geçtiğimiz yılda 3 üniversiteyi denetlemiş ve 4. üniversite olarak da Uluslararası AMA Üniversitesi'ni programına almıştır.

Bahreyn Eğitim ve Öğretim Kalite Oteritesi (BQA) üniversitelerini kurumsal bazda denetlerken 8 standart ve bu standartlar altında 25 kriter kullanmaktadır. Her kriter için ise, yerine getirilmesi istenen

şartlar belirlenmiştir. Bir üniversite kurumsal veya program bazında değerlendirilirken alınan kararlar bu kriterler çerçevesinde ve somut bulgulara dayandırılmaktadır. Bu esaslar çerçevesinde üniversiteler, 1. Misyon, Yönetişim ve Yönetim, 2. Kalite Güvencesi ve İyileştirilmesi, 3. Eğitim Kaynakları ve Altyapı, 4. Eğitim ve Öğretim Kalitesi, 5. Öğrenci Destek Hizmetleri, 6. İnsan Kaynakları İdaresi, 7. Araştırma ve 8. Tumluma Hizmet başlıkları altındaki faaliyetleri ile denetlenmektedir.

Uluslararası AMA Üniversitesi'nin denetlenmesi 2 ay öncesinde panel üyelerine üniversitenin hazırlamış olduğu 150 sayfalık özdeğerlendirme raporu ile 1,000'in üzerinde destek materyalinin gönderilmesi ile başlamış ve ara raporlardan sonra panel üyeleri telekonferans ile ilk değerlendirmelerini yapmışlardır. 3 Mart Pazar günü Üniversitede başlayan değerlendirmenin birinci gününde Panel Üyeleri Üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Marei Victoria, Rektör Yardımcıları, Mütevelli Heyeti Başkan ve iki üyesi ve öğretim üyeleri ile görüştüler. Müteakip günlerde ise, dekanlar, bölüm başkanları, öğrenciler, mezunlar, işverenler ve danışma kurulu üyeleri ile ayrı ayrı görüştüler. Değerlendirmelerin 5. gününde Panel Üyeleri özdeğerlendirme raporunda yazılanlar, destekleyici materyaller ile görüşmelerde elde ettikleri bilgileri değerlendirerek özet bir Rapor hazırladılar. Söz konusu Raporu, Panel Başkanı Prof. Bıçak, Rektör ve Senato Üyelerinin katıldığı bir toplantıda sundu ve Raporun son şeklinin yayınlanmasına kadar takip edilecek olan süreci anlattı.

Prof. Bıçak, birçok uluslararası uzmanın katkısı ile hazırlanan "yükseköğretim kalite değerlendirme standartları ve süreçleri" konusunda başta Bahreyn olmak üzere diğer Körfez Ülkelerinin, Birleşik Arap Emirlikleri, Oman ve Suudi Arabistan'ın yakından takip edilmesinde ve örnek alınmasında büyük yarar olacağını ve bu yönde yapılacak olan çalışmaların başarılı olabilmesi için de gerekli birikim ile deneyimin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Prof. Bıçak sözlerine devamla, bugüne kadar 40'ın üzerinde kurumsal ve program bazında çeşitli ülkelerde ve çeşitli kalite güvence kurumu adına denetlemelerde bulunduğunu ve kaliteli eğitim verme adına elde ettiği bilgi ve deneyimlerinin Rauf Denktaş Üniversitesi'nin gelişiminde büyük yarar sağlayacağını söyledi. Bu çerçevede, Mayıs ayı içerisinde Rauf Denktaş Üniversitesi'nin kapsamlı bir Stratejik Planının, tüm paydaşların görüşleri alındıktan sonra, üniversitenin çeşitli alt birimlerini de kapsayacak şekilde ve uygulama planları ile gerçekleştirileceğini söyledi. Söz konusu Stratejik Planının bir bütçesinin olacağını ve her yıl için öngörülen hedeflerin de çeşitli performans kriterleri ile değerlendirileceğini söyledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.