EĞİTİM
okuma süresi: 3 dak.

UKÜ'de kanserle yaşamak ve kanser araştırmalarında yenilikler konusu tartışıldı

UKÜ'de kanserle yaşamak ve kanser araştırmalarında yenilikler konusu tartışıldı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Biyoteknoloji Araştırma Merkezi (BRC), İstanbul Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Yerleşkesi ile Kanser Araştırma Vakfı'nın (KAV) işbirliğinde "Kanserle Yaşamak ve Kanser Araştırmalarında Yenilikler" adlı panel düzenlendi.

Yayın Tarihi: 13/03/19 07:50
okuma süresi: 3 dak.
UKÜ'de kanserle yaşamak ve kanser araştırmalarında yenilikler konusu tartışıldı
A- A A+

KAV Başkanı ve BRC Baş DanışmanıProf. Dr. Mustafa Camgöz "Kanser Bilgisinde Yeni Gelişme", Prof. Dr. İsmail Toröz "Çevre Kirliliği ve Kanser İlişkisi", Dr. Gülsen Meral "Kanser ve Beslenme", Dr. Ömer Diker "Kanserde Sık Sorulan Sorular" adlı sunumlarını gerçekleştirirken, panelin moderatörlüğünü ise Aysu Basri Akter üstlendi.

Prof. Dr. Mustafa Camgöz, kanserin modern yaşamın bir parçası olduğuna dikkat çekerek, kanser hastalığı için birçok ilaç türünün bulunduğunu ancak bu ilaçların belli bir noktadan sonra tedavide ciddi anlamda yan etkiler oluşturduğunu kaydetti. Kanserin dinamik bir hastalık olduğunu da vurgulayan Camgöz, metastaz yani dağılma, sodyum kanalı gibi harekete geçiren proteinlerin kanser tedavisinde önemli olduğunu belirtti. Kanserin günümüzde genetik değil, esas epigenetik bir durum olduğunu aktaran Camgöz, bu nedenle doğru beslenmenin önemli olduğunu da ekledi.

Prof. Dr. İsmail Toröz, su kaynaklarının kalitesi üzerine sanayileşme, kentleşme, turizm ve tarım faaliyetlerinin bir baskı yarattığını açıklayarak, su ve hava kirlenmesini önlemek için katı atıkların içerisinde bulundurduğu zararlı kimyasalların birbirinden ayrıştırılması gerektiğine dikkat çekti. Bu atıkların kanser riskini arttırdığını da dile getiren Toröz, endüstriyel sanayi tesislerinden ortaya çıkan özellikle tehlikeli atıkların sağlıklı bir envanteri olması gerektiğini kaydetti.

"Kanser ve Beslenme" hakkında konuşan Dr. Gülsen Meral, yemek yemenin asıl amacının dokuları yenileyerek, dışarıdan gelecek hastalıklara karşı direnci arttırmak olduğunu belirterek, insan sağlığı için sadece beslenmenin değil, çevresel faktörler, uyku, egzersiz ve psikolojik durumların da etkili olduğunu dile getirdi.

Dr. Ömer Diker ise kanser üzerine kalıplaşmışsöylemleri değerlendirerek, doğru bilenen yanlışları ve yanlış bilinen doğruları aktardı. Kanser hastalarında şeker kısıtlamasının kilo kaybı ve strese sebep olduğunu belirten Diker, hastanın sağlığını da kötü yönde etkileyebileceğini kaydetti.Diker, kanseri geriletme maksadıyla medikal esrar kullanımının ise deneysel olmaktan öteye geçmediğini aktardı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.