SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Çatalköy Belediye Meclis Üyesi Sakallılar: "Meme kanseri KKTC'de hızla artış gösteriyor"

Çatalköy Belediye Meclis Üyesi Sakallılar: "Meme kanseri KKTC'de hızla artış gösteriyor"

Çatalköy Belediye Meclis Üyesi Yeşim Sakallılar, Girne Postası'na özel açıklamalarda bulundu. "Kansersiz yaşam" projesinden bahsetti...

Yayın Tarihi: 14/03/19 13:53
okuma süresi: 3 dak.
Çatalköy Belediye Meclis Üyesi Sakallılar: "Meme kanseri KKTC'de hızla artış gösteriyor"
A- A A+
Girne Postası – Burcu Ece Yılmaz

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle kadın sağlığını ilgilendiren iki önemli projeye imza attığını söyleyen Sakallılar, Çatalköy ve Arapköy'de ikamet eden kadınlar ve Merkezi Cezaevi'ndeki kadın mahkumlar için sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirdiği belirtti.

"MEME KANSERİ KKTC'DE DE HIZLA ARTIŞ GÖSTERİYOR"

Meme kanserinin tüm dünyada olduğu gibi KKTC'de hızla artış gösterdiğini belirten Sakallılar, kanser yayılmadan önce teşhis edilmesinin önemine işaret etti. Kanser yayılmadan tespit edilirse kişinin kurtulma şansının yüzde 96 oranına kadar yükseldiğini bildiren Sakallılar, bunun da kanser taraması yaptırmayla mümkün olabileceğini söyledi.

Kadınların hayatlarının belirli dönemlerinde mutlaka kanser taraması yapması gerektiğini vurgulayan Sakalıllar, bu işin gönüllük esasına dayandığını belirterek, "Kadınların taramanın ne zaman, nasıl ve neden yapılacağı ile ilgili bilinçlendirilmesi çok önemlidir" dedi.

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Adil Özyalkın ile birlikte "Kansersiz Yaşam" adlı projeyi gerçekleştirdiklerini vurgulayan Sakallılar, 30-69 yaş arasındaki kadınlara rahim Ağzı Kanseri, 40-69 yaş arasında ki kadınlara meme kanseri taraması (MAMOGRAFİ),50 – 74 yaş aralığındaki kadınlara da kolon kanseri taraması yapılacağını belirterek, projeyi Çatalköy ve Arapköy'de yaşayan kadınlara armağan ettiklerini söyledi.

"CEZAEVİNDEKİ KADINLARA DA KANSER TARAMASI YAPILACAK"

Bir diğer önemli projenin ize cezaevindeki kadın mahkumlar için olduğunu söyleyen Sakallılar, projenin Sağlık Bakanlığı'ndan onaylanması nedeniyle duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Cezaevindeki mahkum kadınlara da rahim kanseri, meme kanseri ve kolon kanseri testleri yapacaklarını bildiren Sakallılar, taramaya cezaevinden 8 kadının katılacağını söyledi. Merkezi Cezaevi Müdürü ile görüşmesinin ardından mahkum kadınların hastaneye aktarılarak tetkiklerinin yapılacağını kaydeden Sakallılar, taramanın önümüzdeki hafta gerçekleşeceğini bildirdi.

Projenin hazırlanmasına Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu'nun da destek verdiğini ifade eden Sakallılar, "Projenin dağıtımında Çatalköy Belediyesi ve köy muhtarlarımızdan ciddi destek aldık. Projenin hayat bulması için önemli yardımları dokundu" dedi. Çatalköy Belediye Başkanı Hulusioğlu'nun taramanın gerçekleşeceği gün kadınların ulaşımını sağlayacağını dile getiren Sakallılar, "Belediye Başkanımız Hulusioğlu'ya yükümüzü azaltıp kolaylaştırdığı için teşekkürlerimi sunuyorum. Bize katkısı çok büyüktür" şeklinde konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.