GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 5 dak.

Fotiu: "Lefkoşa kayıplarla ilgili bir eylem planı ve diplomatik girişimler hazırlıyor"

Fotiu: "Lefkoşa kayıplarla ilgili bir eylem planı ve diplomatik girişimler hazırlıyor"

Rum Başkanlık Komiseri Fotis Fotiou, kayıplarla ilgili Rum yönetiminin yeni bir eylem planı hazırlığında olduğunu açıkladı.

Yayın Tarihi: 15/03/19 08:00
okuma süresi: 5 dak.
Fotiu: "Lefkoşa kayıplarla ilgili bir eylem planı ve diplomatik girişimler hazırlıyor"
A- A A+

Kıbrıs Haber Ajansı'na verdiği mülakatında Fotiou, KKAK'nın çalışmalarına destek beyan ederek, Türk ordusunun arşivlerine ulaşım konusunda, Araştırma Komitesi'nin üçüncü üyesi Paul-Arni Arni'nin daha dinamik bir tavır üstlenmesini istedi. Fotiou, KKAK'nın kayıp kişilerin sorunlarıyla ilgili hizmetleri sağlamak için bölgesel bir merkeze dönüştürülmesi yönünde zaman zaman yapılan önerilere itiraz ederek, Araştırma Komitesi'nin Kıbrıs'taki sorunun çözülmesine odaklanması gerektiğini vurguladı.

KKAK'nın verilerine göre, 2017'de yapılan 42 ve 2018'de 10 kazı çalışmasına kıyasla bu yıl sadece iki kazı çalışması gerçekleştirildiğine dikkat çeken Fotiou şöyle dedi:

"Bir adım daha ileri gitmeliyiz. Dışişleri Bakanı ve tüm ilgili yetkililerle belli bir eylem planı hazırladık ve bu, önümüzdeki haftalar veya günler içinde Bakanlar Kurulu tarafından tartışılacak. Yunanlı kayıpların bulunduğu bir sırada, Yunanistan ile işbirliği içinde özellikle çalışmaları finanse eden AB gibi karar alma merkezleriyle yoğun bir diplomatik girişim olması gerekir."

Fotiou, Birliğin 2020'de tüm durumu yeniden gözden geçireceğini ve AB'nin Türkiye tarafından bir açıklama yapılmasını isteme zamanının geldiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler'le ilgili olarak Fotiou, Türk ordusu arşivlerine ulaşımda KKAK Üçüncü Üyesi Paul-Arni Arni'den daha dinamik bir tutum beklediğini kaydetti.

Fotiou, "İnsani bir konu olan kayıplar sorununu çözmek için burada bulunduğunu aklında tutması gerekir. Bu politik bir konu değil, insani bir konudur. Bu nedenle bu politikaların kayıp şahıslarla ilgili Güvenlik Konseyi kararlarıyla uyuşması için bu yönde ve bu politikalarla ilerlemelidir" dedi.

Fotiu, Arni aracılığıyla, Türklerin Türk ordusu arşivleriyle ilgili verdikleri sözlerin sürekli bir şekilde ertelenemeyeceğini vurguladı ve KKAK'nın arşivlere ulaşımın sağlanması için çeşitli ülkelere başvurmasına rağmen, "Türkiye işbirliği yapmayarak ısrarlı bir şekilde ordu arşivlerini vermeyi reddediyor. Üçüncü üye daha yoğun ve dinamik bir şekilde bu konuyu tartışmalı ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin çabalarını desteklemelidir" ifadelerini kullandı.

Kayıpların belirlenmesi konusunda, Fotiou, KKAK'nın bunca yıllık çalışmalarının sonuçlarının çok yetersiz olduğunu belirterek "KKAK'nın çalışmalarını ve programını destekliyoruz ama diğer yandan sonuçlardan memnun değiliz. Bunun sorumlusu KKAK değil 'işgal' güçleridir" diye konuştu.

"Arni'nin alınan sonuçların diğer ülkelerle kıyaslanması konusundaki açıklamalarını kabul etmiyorum, çünkü veriler çok farklıdır" diyen Fotiou, KKAK'nın bölgesel bir merkeze dönüştürülmesi yönünde zaman zaman yapılan önerileri de kabul etmediğini belirterek, "KKAK Kıbrıs'taki kayıp şahıslar sorununun çözümüne odaklanmalıdır. Umarım bu sorunu çözmeyi başarırız ve KKAK daha sonra böyle bir merkeze dönüşebilir" dedi.

Bulunan kayıp sayısıyla ilgili olarak Komiser, 2016'da Kıbrıslı Rum ve Yunanlı kayıpların sayısındaki düşüşün devam etmesi durumunda çıkmaza girileceği uyarısında bulunduğunu hatırlattı ve "rakamlar ne yazık ki hiç iyi gitmediğimizi gösteriyor. 2019 yılı iyi başlamadı" dedi.

Fotiou geçen yıl bulunan 10 kemik bulgularının bütün bir iskeletle bağlantılı olmadığını, tam tersine kalıntıların taşınmasından geriye kalan parçalar olduğunu kaydetti.

"Tüm bunlar bizi endişelendirerek acil olarak bir şeyler yapmamız gerektiğini ortaya çıkarıyor" diyen Fotiou devamla, "KKAK'nın çalışmalarını destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz çünkü insani sorunu çözme konusunda bunun önemli bir araç olduğuna inanıyoruz. Ama işbirliğine ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.

Komiser iki noktada Türkiye ile işbirliği yapılması gerektiğine dikkat çekerek "İlki Temmuz-Ağustos 1974'teki toplu mezarlarla ilgilidir. İkincisi ise kemiklerin bir yerden başka bir yere taşınmasıdır ve bu da Türkiye'nin yaptığı bir savaş suçudur" iddiasında bulundu.

2015'te çıkarılan izinlerle işgal altındaki askeri bölgelerdeki kazılarla ilgili olarak Fotiou, bunların sonuçlarının çok yetersiz olduğunu belirterek, "bu askeri bölgede çok sayıda kaybın gömülü olduğu düşünülüyordu. Tabii 'işgal' güçleri öyle olmadığını biliyordu" dedi.

Fotiu'ya göre, verilen izinlerin tüm dünyaya Türkiye'nin işbirliği yaptığını gösterme çabasından kaynaklanmaktaydı ve "bir taraftan Türkiye'nin işbirliği yaptığı mesajı verilirken diğer yandan sonuçlar beklendiği gibi değildi" dedi.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.