İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

ABD tarihinin en genç siyasetçisi Girne Postası'na konuştu

ABD tarihinin en genç siyasetçisi Girne Postası’na konuştu

ABD'de doğup büyüyen, 19 yaşında Belediye Meclis Üyeliğine seçilerek ABD tarihindeki en genç siyasetçi ünvanına sahip olan Hacıbey Çatalbaşoğlu, hayat hikayesini Girne Postası'na anlattı…

Yayın Tarihi: 15/03/19 12:23
okuma süresi: 5 dak.
ABD tarihinin en genç siyasetçisi Girne Postası’na konuştu
A- A A+
Girne Postası – Burcu Ece Yılmaz

Aslen Türkiye kökenli olan Çatalbaşoğlu, Yale Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi okuyan Giresunlu bir ailenin çocuğu… Çatalbaşoğlu ABD genelinde yapılan yerel seçimlerde, Demokrat Parti 3. sıradan Connecticut Eyaleti'ne bağlı New Haven kenti belediye meclis üyeliğine seçilerek ABD tarihinde en genç belediye meclis üyesi oldu.

"SİYASET İNSANLARA YARDIM ETMEK İÇİN ÖNEMLİ BİR ARAÇ"

Siyasete girme kararı almasının ardında yatan sebepleri anlatan Çatalbaşoğlu, babası Kadir Çatalbaşoğlu'nun 1992 yılında kaçak yollarla ABD'ye göç ettiğini, 2008 yılında babasının ülkeden atılacağını ancak bölgenin belediye başkanının yardımları sayesinde ülkede kaldıklarını belirterek, siyasi bağlantıların insanlara yardım etmek için önemli bir araç olduğunu farkettiğini söyledi. Belediye başkanından etkilenerek siyasete adım atma kararı aldığını bildiren Çatalbaşoğlu, "Tek istediğim insanlara yardımcı olabilmek" dedi.

New Haven kentinde belediye meclis üyeliğine girme sürecine değinen Çatalbaşoğlu, "Yale Üniversitesi'ne girmeden önce, siyasetler ilgili işler yaptım. Belediye başkanına, Washington Dc senatörüne yardım ettim. Bu süreçte siyasete olan ilgim arttı. Üniversiteye geldiğim ise siyasete girmek için ilk adımı attım. 30 kişilik bir grupla çeşitli kampanyalar yürüttük. 9 aylık kampanya sürecinin ardından belediye meclis üyeliğime seçildim. Böylece ABD içerisinde üyeliğe seçilen en genç Müslüman ve Türk olmayı başardım" ifadelerini kullandı.


"TÜRK OLMAK BANA ZENGİNLİK KATTI"

Türk kökenli olduğu için herhangi bir ayrımcılığa uğramadığını aksine Türk olmanın kendisi için bir zenginlik olduğunu belirten Çatalbaşoğlu, "Türk olmak meclis üyeliğine girmemde bana bir güç kattı. Çünkü ABD değişikliği seven bir ülke ve pek fazla Türk yok" şeklinde konuştu.

Yale Üniversitesi'nde başarılı şekilde politika eğitimini sürdüren Çatalbaşoğlu, ailesinde ilk üniversiteye giden kişinin kendisi olduğunu belirterek, eğitimine Master ile devam edeceğini söyledi.

"TÜRKİYE'DEKİ SURİYELİ MÜLTECİLER İÇİN YARDIM KAMPANYASI GERÇEKLEŞTİRDİM"

İleri de ne olursa olsun yapmak istediği şeyin insanlara yardım etmeye devam etmek olduğunu kaydeden Çatalbaşoğlu, daha önce Türkiye'de yaşayan savaştan kaçmış Suriyeli mülteciler için gerçekleştirdiği yardım kampanyasından bahsetti. Üniversitede başlattığı kampanya ve öğrencilerin de desteği ile mont, bot, kazak gibi giyecekleri Türkiye'deki mültecilere ulaştırdıklarını söyleyen Çatalbaşoğlu, duygusal bir tecrübe edindiğini vurguladı.

Kuzey Kıbrıs'a gelme nedeninin ise Kıbrıs İlim Üniversitesi'nde "Amerika'nın Politika Sistemi ve Trump Etkisi" konulu bir konferans vermek için olduğunu bildiren Çatalbaşoğlu, Kıbrıs İlim Üniversitesi'nin Mütevelli Heyet Başkanı Selman Arslanbaş'ı yakından tanıdığını, Arslanbaş'ın eğitimini Amerika'da sürdürdüğü dönemlerde tanıştığını belirtti.



"KIBRIS'I ÇOK SEVDİM, İLERİDE TEKRAR GELMEK İSTİYORUM"

Kıbrıs'ı çok ilginç bulduğunu dile getiren Çatalbaşoğlu, "Açıkcası buraya gelmeden önce Kıbrıs hakkında çok bir fikrim yoktu" dedi. ABD'nin havasıyla kıyasladığında Kıbrıs'ınkinin çok daha güzel olduğunu ifade eden Çatalbaşoğlu, "Kıbrıs'ı sevdim. Buraya ileride de gelmek isterim" dedi.

Belediye meclis üyeliğine 1 yıl önce seçildiğini aktaran Çatalbaşoğlu, göreve geldiğinde yaptığı ilk için Ramazan Bayramı'nda okulların tatil edilmesi için yaptığı çalışmalar olduğunu kaydetti. Yahudi ve Hristiyanlık gibi dini bayramların okullarda tatil edildiğini ancak Müslümanların dini bayramında böyle bir uygulamanın olmadığını söyleyen Çatalbaşoğlu, "Küçükken Ramazan Bayramlarında okula gitmiyordum ve derslerden geri kalıyordum. Yürüttüğüm kampanya sonrası seneye ve sonraki yıllarda okullarda bayram tatili olacak" dedi.

2 yıllık görevinin tamamlanmasının ardından tekrar aday olmayı düşündüğünü kaydeden Çatalbaşoğlu, "Ancak insan bir yer de tıkılıp kalmamalı, 4. Yıldan sonra tekrar belediye meclisine üye olmayı düşünmüyorum" dedi.

Hayat hikayesiyle birçok gence örnek olan Çatalbaşoğlu, insanların hayallerinden vazgeçmemesi gerektiğine değinerek şu mesajı verdi:

"Yapmak istediğin ne varsa yeter ki çalış yaparsın. Başıma zor şeyler geldiği zamanlarda hep babamı düşünüyorum. Babam Türkiye'den binbir zorlukla Amerika'ya gelip aile kurdu ve ben belediye meclisine girebildim… İnsanlar da istedikleri her şeyi yapabilir."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.