EĞİTİM
okuma süresi: 5 dak.

Denktaş ve Küçük LAÜ'de anıldı

Denktaş ve Küçük LAÜ'de anıldı

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü ve Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi tarafından "Kıbrıs Türkünün Varoluş Mücadelesine Adanan İki Onurlu Yaşam: Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Raif Denktaş" konulu panel düzenlendi.

Yayın Tarihi: 15/03/19 15:52
okuma süresi: 5 dak.
Denktaş ve Küçük LAÜ'de anıldı
A- A A+

ModeratörlüğünüLAÜ Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. İhsan Tayhani'nin yürüttüğü panele, Gazeteci/YazarAvukat Fuat Veziroğlu ile Emekli Büyükelçi, KKTC Cumhurbaşkanlığı Eski Görüşmecisi ve Sözcüsü Osman Ertuğ konuşmacı olarak katıldı.

"Bugün, Küçük ve Denktaş'ı tanımaya, ömürlerine sığdırdıkları o mücadeleyi anlamaya ve kavramaya çalışağız" diyenTayhani, Kıbrıslı Türkler bugün bağımsız bir biçimde varlıklarını adada sürdürüyorlarsa, bu topraklar üzerinde iki bayrak dalgalanıyorsa ve giderek gelişmekte olan bir devlet varsa, bunlarıKüçük ve Denktaş ile onların mücadele arkadaşlarınaborçlu olduğumuzun hiçbir zaman unutulmaması gerektiğini vurguladı.

Veziroğlu: Küçük, Kıbrıs Türk halkının özgürlük mücadelesinin lideridir

Küçük'ün bir hekim, bir gazete sahibi, politikacı ve hepsinin üstünde Kıbrıs Türk halkının özgürlük mücadelesinin lideri olduğunu vurgulayanVeziroğlu, "Aynı zamanda Küçük bugün sahip olduğumuz KKTC'nin temeline ilk harcı koyan kişidir. Temeli Küçük atmış, ilk harcı da koymuş, bunu Denktaş tamamlamış, çatıyı Denktaş yükseltmiştir" dedi.

Küçük'ün hekim olduğunu ve haftanın belli günlerinde yoksullara ücretsiz olarak bakıp tedavi ettiğini ifade eden Veziroğlu, "Küçük, hekimliği çok uzun süre devam ettiremedi çünkü ulusal dava ve ulusal mücadele ağır bastı, kendini bu davaya adadıve hekimliği belli bir süre sonra bırakmak zorunda kaldı" dedi.Her olayın kendi koşulları ve zamanı içinde değerlendirildiğini söyleyen Veziroğlu, bu yüzdenKüçük'ünmücadeleye başladığı günleri bugünle karşılaştırılamayacağını ve bugünün koşullarında değerlendirilemeyeceğini dile getirdi."Dolayısıyla Küçük'ü anlamak için mücadele günlerinin şartlarını da bilmek lazım" diyen Veziroğlu, o günün şartlarını yaşadığı örneklerle açıkladı.

Ertuğ: Denktaş yaşayan bir efsaneydi

Mücadele ateşini Küçük'ün başlattığını söyleyen Ertuğ, Kurucu CumhurbaşkanıDenktaş'ın o meşaleyi alarak zirveye taşıdığını ve devlet olma noktasına getirdiğini ifade etti. KKTC'nin, dünya ve tarih önünde bu iki kurucu lider sayesinde ortaya çıktığını söyleyen Ertuğ,"Aynı zamanda aziz şehitlerimizin ruhları da şad olsun onları rahmetle ve minnetle anıyoruz" dedi. Denktaş'ın,yaşayan bir efsane olduğunu dile getiren Ertuğ,"Bunu sadece ben söylemiyorum. Bunu kendisini tanıyan yabancılarda herzaman ona karşı hayranlıklarınıifade etmişlerdir" dedi.

Denktaş'ı anarken, gençlerin hatırlaması açısından kolaylaştırıcı bir yöntem bulduğunu dile getiren Ertuğ, 4D 1E diyebir sistem geliştirdiğini ve Denktaş'ın bunlar ile anılabileceğini söyledi. "4D'nin birincisi, "Direniştir"; öncelikle tabi ki kendi özel direnişimiz, Türk Mukavemet Teşkilatı, arkasından uluslararası alanda verdiği mücadelelerle direniş, haksızlığa karşı direniş ve adeletsizliğe karşı direniştir" dedi. İkinci D'nin"Devlet" olduğunu söyleyen Ertuğ, Denktaş'ın devlet kurucusu olduğunu vurguladı. "Üçüncü D harfi, "Dava". Anavatanımız diye kucakladığımız Türkiye'nin veKKTC'nin ortak milli davası. Dördüncü D bizzat kendisidir,"Denktaş". Birde E harfi var, "Egemenlik". Ulu önder Atatürk'ün egemenliğe dayanmayan hak hak değildir özdeyişinden hareketle Denktaş da her zaman bu özdeyişi bize hatırlatmıştır" dedi.Son olarak Ertuğ, "Bazı liderleri anlatmak yıllar alır ve hiç bitmez. Bizde sanırım bundan sonra rahmetli Küçük ve Denktaş'ı yaşadığımız sürece anlatmaya devamedeceğiz, umarız sizlerde onları yaşatmaya devam edeceksiniz" dedi.

Panelin sonunda Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saadettin Yıldız tarafından Veziroğlu'na, Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Serin tarafından ise Ertuğ'a teşekkür belgesi takdim edildi.

Sergi tüm gün ziyaret edildi

Ayrıca, Hukuk Fakültesi giriş katında düzenlenen"Dr. Fazıl Küçük Doğumunun 113'üncü Yılında Kalplerde Yaşıyor" ve "Ulusal Kıbrıs Davası'nın Unutulmaz Bayraktarı: Rauf Raif Denktaş" konulu sergi tüm gün ziyaret edildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.