EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 3 dak.

Üçlü Tarife öngören 'Kontrol Sizde' kafa karıştırdı!

Üçlü Tarife öngören ‘Kontrol Sizde’ kafa karıştırdı!

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) üç zamanlı tarife uygulaması başlattı. "Kontrol Sizde" tarifesi 1 Nisan'dan itibaren uygulamaya konacak.

Yayın Tarihi: 19/03/19 07:38
okuma süresi: 3 dak.
Üçlü Tarife öngören ‘Kontrol Sizde’ kafa karıştırdı!
A- A A+
Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET

Yüzde 35'e varan bir tasarrufu mümkün gören yeni tarifeye göre 22:00 -07:00 saatleri arası Kilowat saat ücreti 0,65… 07:00-17:00 saatleri arası 0,98; 17:00-22:00 saatleri arası ise 1,29 TL olacak.

Buna göre tüketimin en çok olduğu zaman dilimi olan akşamüzeri saat 17.00'den gece 22.00'ye kadar 80 kuruş olan Kilovatsaat 1,29 TL'ye çıkarak yüzde 60'ı geçen bir zam görmesi dikkat çekerken 0,80'den 0,65'e inen indirim yalnızca 22:00-07:00 saatli gece tarifesinde gerçekleşti.

07:00-17:00 saatleri arası ücretler ise 0,79 kuruştan 0,98'e çıkmış oldu.

Bu durumda yüzde 35 olarak öngörülen indirimin pratikte nasıl gerçekleşeceği bilinmezken yeni uygulamanın Yönetim Kurulu Kararıyla gerçekleştiği öğrenildi.

1 Nisan itibariyle konutlar otomatik olarak bu tarifeye geçecek. Ancak bunu istemeyen aboneler KIB-TEK'e müracaat ederek bunu istemedikleri yönünde başvurabilecek. KIB-TEK'in reklam kampanyası ile duyurduğu yeni tarifeye ise sosyal medyada tepkiler var.

Öte yandan KIB-TEK 30 günlük periyotta kullanımı 300 kilovat saat veya altında olan ev aboneliklerinde ister tek zamanlı tarife, isterse üç zamanlı Kontrol Sizde Tarifesi abonesi olsun fark etmeksizin faturadan yüzde 15 indirim yapacağını açıkladı. Bu durum ise vatandaşlar tarafından ikinci konut sahibi olanların yararlanacağı bir durum olarak eleştirildi.

Mecliste konuşan UBP Genel Başkanı Ersin Tatar, Kıb-Tek'in yeni tarifeleriyle ilgili açıklama yapılmamasını eleştirerek, bazı dilimlerde yüzde 50 zam yapıldığını, bu tarifeyle amaçlananın ne olduğunu bilmeye hakları olduğunu belirtti.

Tüketicileri tasarrufa teşvik edecek bir sistem getirmeyi amaçladıklarını ifade eden Enerji Bakanı Özdil Nami ise, dün mecliste yaptığı konuşmada isteyenin başvurarak tarifesini kendisinin seçebileceğini, ticarilerin önceki tarifeden devam edeceğini ancak isterlerse bu yeni sisteme geçmek için KIB-TEK'e başvurabileceğini belirtti.

Bakan Nami, bu sayede enerji tüketiminin aşağıya çekileceğini ifade etti.

"Çoklu Tarife Sistemi" ve diğer konulara ilişkin ise kafa karışıklığının bugün düzenlenecek basın toplantısı ile giderilmesi bekleniyor… Bakan Nami'nin katılımı ile gerçekleşecek basın toplantısında, Bakanlık ve KIBTEK yöneticileri de hazır bulunacak.

2018'in son aylarında petrol fiyatlarının artışından kaynaklanan fiyat farkının konut tarifelerine yansıtılmaması amacı ile Ocak ayına kadar devlet tarifesine yansıtılmıştı. Yeni nizamnameye göre bu farkın vatandaşa yansıtılması gerekiyordu. 3'lü tarifeyi aynı dönemde yürürlüğe koyarak vatandaşa hafifletme ve seçenek verme öngörülüyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.