İÇ HABERLER
okuma süresi: 9 dak.

'Kim daha güvenilirdir' kavgası

'Kim daha güvenilirdir' kavgası

<P>Kıbrıs Gazetesi ile Havadis arasında 'Kim daha güvenilirdir' kavgası. Her iki gazete de yayınladıkları kamuoyu araştırmalarında kendilerini daha güvenilir ilan ettiler. Kıbrıs Gazetesi kendi anketinde kendisini güvenilirlik açısından açık ara önde gösterirken, Havadis Gazetesi'nin anketinde Kıbrıs güvenilirlik sırasında Afrika ve Yenidüzen'in ardınan beşinci sırada yer aldı. Havadis'in anketine göre en güvenilir gazete Halkın Sesi çıktı.</P>

Yayın Tarihi: 01/08/09 14:51
okuma süresi: 9 dak.
'Kim daha güvenilirdir' kavgası
A- A A+

İşte iki gazetenin yaptırdıkları güvenilirlik araştırması sonrasında yayınladıkları haberler.

KIBRIS GAZETESİ'NİN HABERİ
KKTC'de parayla gazete satın alanların yüzde 63.8'i KIBRIS'ı tercih ediyor

Gazete okuma alışkanlıkları… Ciddi kamuoyu araştırma kuruluşu KADEM'in, KKTC genelinde 1017 kişi ile yüz yüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirdiği anketin sonuçlarına göre, para ile gazete satın alan halkın yüzde 63.8'i KIBRIS'ı tercih ediyor. Geriye kalan yüzde 36.2 oranındaki okuru 11 gazete paylaşıyor.

KADEM Direktörü Muharrem Faiz, dünya standartlarında ve öngörülen ortalamanın üzerinde insanla gerçekleştirilen kamuoyu araştırmasında toplam 1017 kişi ile yüz yüze görüşüldüğünü açıkladı. Buna göre para ile satın alınan gazeteler sıralamasında KIBRIS yüzde 63.8 oranı ile lider gazete konumunu açık ara farkla sürdürürken, diğerlerinin sıralaması şöyle oldu:

"Havadis yüzde 17.9, Yenidüzen yüzde 11.4, Afrika yüzde 9.8, Halkın Sesi yüzde 7.1, Star Kıbrıs yüzde 5.2, Güney yüzde 4.2, Kıbrıslı yüzde 3.3, Volkan yüzde 2.4, Vatan 2.4, Ortam 1.8, Demokrat Bakış yüzde 1.3"

Halkın sorunlarına sahip çıkıyor
KIBRIS'ı satın alarak veya bir başka şekilde okuyanların yüzde 70.5'i, KIBRIS'ın 'halkın sorunlarına yeterince sahip çıktığına ve bunları yansıttığına' inanıyor.

KADEM'in, temmuz ayında gerçekleştirdiği ankette "KIBRIS gazetesinde çıkan haberlere inanıyor musunuz?" sorusuna halkın yüzde 74'ü güven belirtirken, yüzde 72'si, gazetenin 'yaptırım gücü' olduğuna inanıyor. 1977 yılında "KIBRIS daha çok ortada duruyor" diyen okurların oranı yüzde 43 iken, 2005'te yüzde 33.2, 2008'de yüzde 41.8, 2009'da yüzde 45.6 oldu.

Reşat Akar, en çok okunan köşe yazarı
KADEM'in kapsamlı araştırma sonuçlarına göre, KIBRIS Medya Grubu Genel Yayın Yönetmeni Reşat Akar 'en çok okunan' köşe yazarı oldu. KKTC'de günlük yayınlanan gazetelerin köşe yazarlarının yer aldığı uzun listenin ilk sırasına yüzde 36 ile yerleşen Reşat Akar'ı, yüzde 32.7 ile Hasan Hastürer izliyor.

KIBRIS köşe yazarları Akay Cemal, Bilbay Eminoğlu, Ali Baturay, Serhat İncirli ve Ahmet Tolgay, ilk 13'te yer aldı.

KADEM, günlük gazetelerden aşağıdaki isimleri vermek suretiyle okurların görüşlerini saptadı:

Levent Özadam, Hasan Hastürer, Hüseyin Ekmekçi, Başaran Düzgün, Ayla Karaman, Türem Delikurt,

Mehmet Ratip, Aytuğ Türkkan, Ahmet Tolgay, İsmail Kemal, Akay Cemal, Serhat İncirli, Ali Baturay,

Bilbay Eminoğlu, Reşat Akar, Osman Tabak, Arif Hasan Tahsin, Şener Levent, Tayun Çağra, Fatma Azgın, Sevgül Uludağ, Tahir Yeşilada, Nazım Beratlı, Filiz Besim, Ozan Ceyhun, Tumay Tuğyan, AysuBasri Akter, Sami Özuslu, Cenk Mutluyakalı, Necdet Ergün, Bülent Aykut, Eşref Çetinel, Ahmet Özsoy, Birikim Özgür, Mustafa Doğrusöz, Mehmet Levent, Mete Tümerkan, Özcan Özcanhan, Mehmet Davulcu, Artun Çağa, Erdoğan Baybars, Yurdagül Beyoğlu, Ali Tekman, Kartal Harman, Doğan Harman, Salih Egemen, Hasan Güngör, Osman Kurt, Harun Denizkan.

İlk 20'ye girenler
"Köşe yazarlarının sürekli ve ara sıra okuma oranlarına göre ilk 23'e giren köşe yazarlarının isimleri şöyle:
Reşat Akar, Hasan Hastürer, Hüseyin Ekmekçi, Başaran Düzgün, Akay Cemal, Bilbay Eminoğlu, Cenk Mutluyakalı, Ali Baturay, Serhat İncirli, Şener Levent, Arif Hasan Tahsin, Levent Özadam, Ahmet Tolgay, Sami Özuslu, Aysu Basri Akter, Harun Denizkan, Doğan Harman, Hasan Güngör, Sevgül Uludağ, Nazım Beratlı.

HAVADİS'İN HABERİ
Red Border araştırma şirketinin yaptığı ankette henüz yeni bir gazete olmasına rağmen, okuyucunun güvendiği gazetenin Havadis ile yılların gazetesi Halkın Sesi olduğu ortaya çıktı…

Vatandaşlar satın aldıkları gazeteleri büyük oranda inandırıcı ve güvenilir buluyor. Anket sonuçlarına göre Havadis okuyucuları, gazetelerine yüzde 81.2 oranında güven duyuyor. Bu oran KIBRIS Gazetesi'nde 71.2, Afrika'da 75.3, Yenidüzen'de 75.1, Halkın Sesi'nde ise 84.2

Havadis Gazetesi'ni okuma nedenini "köşe yazarları" ve "bol habere" bağlayan okuyucu, KIBRIS Gazetesi'ni de bol haber, alışkanlık ve ölüm ilanları ve seri ilanları gerekçe göstererek okuyor. Afrika Gazetesi'nin okunma nedeni önemli oranda "siyasi duruş ve kararlılık" olarak açıklanırken, seri ilanlar da okunma nedeni olarak görülüyor

Okuyucunun yüzde 68.1'i kendisinin veya aile fertlerinden birinin satın aldığı gazeteyi okuyor. Yüzde 16.8'i iş yerine gelen gazeteyi, yüzde 15.1'i ise kahvehane, kulüp, kütüphane, bayi gibi kamuya açık yerlerde bulduğu gazeteyi okumakla yetiniyor

Red Border Araştırma, Danışmanlık, Medya Hizmeti Şirketi'nin Havadis Gazetesi için hazırladığı "medya okur- yazarlığı" anketi, vatandaşın gazeteleri, "ne için" satın aldığını ortaya koydu.

"Okunan gazetelerin öncelikli tercih nedenine" yanıt veren okuyucu, "bol habere" önem verdiğini gösteriyor.

Havadis Gazetesi okuyucuları, köşe yazarları ve bol haber seçenekleri nedeniyle gazetelerini hem beğeniyor, hem de güveniyor. KIBRIS Gazetesi'nin öncelikli okunma nedeni ise bol haber. Afrika ve Yenidüzen gazetelerinin okunma nedenlerinde ise okuyucunun siyasi tercihi öne çıkıyor.

Gazetelerin güvenilirlik oranına bakıldığı zaman, genelde okuyucunun satın aldığı gazeteye yüksek oranda güvendiği görülüyor. Havadis okuyucuları gazetelerine yüzde 81.2 oranında güven duyuyor. Bu oran KIBRIS Gazetesi'nde 71.2, Afrika'da 75.3, Yenidüzen'de 75.1, Halkın Sesi'nde ise 84.2.

Okunan gazetelerin öncelikli tercih nedeni

Havadis Gazetesi
Yüzde 39.2 bol haber
Yüzde 45.9 köşe yazıları
Yüzde 14.9 diğer nedenler

Kıbrıs Gazetesi
Yüzde 56 bol haber,
Yüzde 20.2 alışkanlık
Yüzde 14.9 ölüm ve seri ilan gibi ilanlar
Yüzde 8.8 diğer nedenler

Afrika
Yüzde 75.2 siyasi duruş ve köşe yazıları
Yüzde 19.4 seri ilanlar
Yüzde 5.4 diğer nedenler

Yenidüzen
Yüzde 64.9 siyasi nedenler
Yüzde 20.1 alışkanlık
Yüzde 15 diğer nedenler

Halkın Sesi
Yüzde 72.7 tarafsızlık
Yüzde 17.2 alışkanlık
Yüzde 10.1 diğer nedenler

Havadis Gazetesi'ni okuma nedenini "köşe yazarları" ve "bol habere" bağlayan okuyucu, KIBRIS Gazetesi'ni de bol haber, alışkanlık ölüm ilanları ve seri ilanları gerekçe göstererek okuyor.

Afrika Gazetesi'nin okunma nedeni önemli oranda "siyasi duruş ve kararlılık" olarak açıklanırken, seri ilanlar da okunma nedeni olarak görülüyor.

Yenidüzen Gazetesi'nin de önemi oranda okunma nedeni "siyasi nedenler" olarak açıklanırken, alışkanlık da etken olarak gösteriliyor.
Halkın Sesi Gazetesi'nin okunma nedeni ise yüksek oranda tarafsızlık. Alışkanlık da Halkın Sesi'ni satın alma gerekçeleri arasında.

Okunan gazetelerin inandırıcılığı ve güvenilirlik oranı

Havadis Gazetesi
Yüzde 81.2 inandırıcı ve güvenilir
Yüzde 11.7 bazen/ kısmen
Yüzde 7.1 hayır değil

Kıbrıs Gazetesi
Yüzde 71.2 inandırıcı ve güvenilir
Yüzde 15.3 bazen/kısmen
Yüzde 13.5 hayır değil

Afrika
Yüzde 75.3 inandırıcı ve güvenilir
Yüzde 15.2 bazen, kısmen
Yüzde 9.5 hayır, değil

Yenidüzen
Yüzde 75.1 inandırıcı ve güvenilir
Yüzde 17.9 bazen, kısmen
Yüzde 7 hayır değil

Halkın Sesi
Yüzde 84.2 inandırıcı ve güvenilir
Yüzde 9.3 bazen/kısmen
Yüzde 6.5 hayır, değil

Vatandaşlar satın aldıkları gazeteleri büyük oranda inandırıcı ve güvenilir buluyor. Anket sonuçlarına göre, Havadis okuyucuları gazetelerine yüzde 81.2 oranında güven duyuyor. Bu oran KIBRIS Gazetesi'nde 71.2, Afrika'da 75.3, Yenidüzen'de 75.1, Halkın Sesi'nde ise 84.2.

Gazete okurları okudukları gazeteyi nasıl temin ediyor?

Yüzde 68.1 Kendisinin veya aile fertlerinden birinin satın aldığı gazeteyi okuyor

Yüzde 16.8 iş yerine gelen gazeteyi okuyor

Yüzde 15.1 Kahvehane, kulüp, kütüphane, bayii gibi kamuya açık yerlerde okuyor

Kent merkezlerinde iş yerine gelen gazeteyi okuma oranı artarken, kırsal alanda kahvehane, kulüp gibi kamuya açık yerlerde gazete okuma oranı artmakta.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.