SAĞLIK
okuma süresi: 2 dak.

UKÜ'lü akademisyen Prof. Dr. Gürsoy, kanserle mücadelede erken tanının önemine dikkat çekti

UKÜ'lü akademisyen Prof. Dr. Gürsoy, kanserle mücadelede erken tanının önemine dikkat çekti

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayla Gürsoy, Kanserle Savaş Haftası kapsamında erken tanının önemine değinerek, birçok kanser türünün erken teşhis edilmesi durumunda tedavi şansının yüksek olduğunu kaydetti.

Yayın Tarihi: 31/03/19 09:11
okuma süresi: 2 dak.
UKÜ'lü akademisyen Prof. Dr. Gürsoy, kanserle mücadelede erken tanının önemine dikkat çekti
A- A A+

UKÜ'den verilen bilgiye göre, Prof. Dr. Gürsoy, günümüzde ölüm nedenleri arasında kanserin ikinci sırada olduğunu belirterek, Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre kanser görülme sıklığının 2030 yılına kadar tüm dünyada iki katına çıkacağını açıkladı.

Kadınlarda en sık görülen beş kanser türünün meme, tiroid, kolorektal, mide ve serviks kanserleri olduğunu açıklayan Gürsoy, erkeklerde ise akciğer, prostat, mesane, kolorektal ve mide kanserlerinin yaygın olduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. Gürsoy, kanser oluşumunda genetik faktörler kadar çevresel faktörlerin de rol oynadığını kaydederek, çevresel faktörün yaşam tarzı, sigara-alkol tüketimi, beslenme alışkanlıkları, hava ve çevre kirliliği gibi unsurların kansere neden olabileceğini aktardı.

Ailenin kanser geçmişi, kalıtım, yaş ve kadın-erkek oranına göre dağılımı gibi kanseri tetikleyen etkenleri değiştiremediğimizin altını çizen Gürsoy, sağlıklı beslenme, fazla kilolardan kurtulma, düzenli spor, sigara-alkolü hayatımızdan çıkarmanın ise kanser riskini % 30-35 oranında azaltabileceğini kaydetti.

Prof. Dr. Gürsoy, en sık görülen kanser türlerinde erken tanı için kadınların 40 yaşından sonra yılda 1-2 kez mamografi, meme, 21 yaşından sonra yılda 3-5 defa jinekolojik muayene ve smear testinin yapılması gerektiğini açıkladı.

Erkeklerde ise, 45 yaşından sonra rektal muayene ve kanda PSA testinin yaptırılmasını öneren Gürsoy, herkesin 50 yaşından sonra 10 yılda bir kolonoskopi, 20 yaşından sonra yıllık cilt, ağız boğaz, lenf nodları, testis, yumurtalıklar dâhil olmak üzere ayrıntılı muayene olması gerektiğini belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.