EĞİTİM
okuma süresi: 3 dak.

Kıbrıs İlim Üniversitesi'nde "Özgür İrade: Ben ve Öteki" söyleşisi gerçekleştirildi

Kıbrıs İlim Üniversitesi'nde "Özgür İrade: Ben ve Öteki" söyleşisi gerçekleştirildi

Kıbrıs İlim Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Merkezi ile PDR Öğrenci Kulübü'nün ortaklaşa düzenlediği, Uzm. Klinik Psk. Yeliz Börekçi'nin konuşmacı olarak katıldığı ''Özgür İrade: Ben ve Öteki'' konulu söyleşi KİÜ Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Yayın Tarihi: 08/04/19 10:45
okuma süresi: 3 dak.
Kıbrıs İlim Üniversitesi'nde "Özgür İrade: Ben ve Öteki" söyleşisi gerçekleştirildi
A- A A+
UZMAN KLİNİK PSİKOLOG BÖREKÇİ'DEN ÖZGÜR İRADE KAVRAMI

Uzm. Klinik Psk. Börekçi, söyleşiye başlamadan önce katılımcılara "Kimler özgür iradesiyle geldi?" , "Kimler özgür iradesiyle gelmedi?" şeklinde bir soru yöneltti. Özgür iradenin, "ben" ve "öteki" olmak üzere iki kısımdan oluştuğuna dikkat çekti.

Uzm. Klinik Psk. Börekçi, gerçekleştirdiği söyleşide özgür irade kavramının detaylarına yer verdi.

Gerçeğe ulaşma kavramı ilegörme duyusunu ele aldığımız takdirde örneğin; bir odada oturan bir bey, perde, halı, duvar ve tablo nesnelerinden oluştuğunu düşünürsek, bu nesneler öncelikle retinaya düşer ve görme merkezimiz aracılığıyla karar alır. Dolayısıyla bu yapıyı işlemlerken dünyaya geldiğimizde boş bir yapı ile gelmediğimize ve algoritmik bir yapı ile dünyaya geldiğimize ve bu algoritmanın dünyayı okumamıza yardımcı olduğuna değindi.

Börekçi, özgür iradenin, seçtiklerimiz ve seçemediklerimiz arasında olduğuna dikkat çekti.

ÖZGÜR İRADEMİZİN SINIRLARINI KEŞFETMEK İÇİN BAŞVURABİLECEĞİMİZ YÖNTEMLER

Freud'unPsikanalitik Kuramlarından; topoğrafik kuramın bilinç, bilinç öncesi ve bilinç dışı kavramlardan oluştuğuna, yapısal kuramın id,ego,süperego ve psikoseksüel kuramın oral dönem, anal dönem, fallik dönem, latent (gizil) dönemleri içerdiği konularına yer verdi. Psikoseksüel gelişimde dikkat edilmesi gereken kısımlara değindi.

UZM. KLİNİK PSK. BÖREKÇİ:

"Oral karakterin göstediği özellikler; gece korkuları, okul korkusu ya da uyumsuzluk, yeme bozukluklar, isteme zorlukları, danışma ihtiyacı ve önemli konularda başkalarına bırakma alışkanlığıdır. Anal karakterin gösterdiği özellik ise; batıl inançlar, majik düşünceler, düzenlilik, tertiplilik, mükemmeliyetçilik, planlı ve programlı olmaktır" diyerek oral ve anal dönemin karakteristik özelliklerinin içeriklerini açıkladı.

Histrionik karakteri konu alan Börekçi, bu karaktere sahip kız çocuğunun babasına, erkek çocuğun ise annesine düşkün olmasının kaçınılmaz olduğuna değindi. Ayrıca narsistik özelliğe sahip insanlar ile empatik yoksunluğu olan insanların özelliklerine değinen Börekçi, empatik yoksunluğu olan insanların özgür irade ile karar alamayacağını vurguladı.

Uzm. Klinik Psk. Börekçi, özgür irade sandığımız şeyin bir kısmı, dünyaya geldiğimizde, gerçekliği yakalamak için sistemimize yüklü olan yazılım, birazı fizyoloji, birazı da ötekiyle kurduğumuz ilişkiler içinde şekillenen inanç ve davranış kalıplarımız olduğunu belirterek sözlerine son verdi. Söyleşi soru-cevap kısmının ardından, konuşmacıya plaket takdimi ile son buldu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.