EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 4 dak.

"Türkiye'den adım beklemek yerine kendi tedbirlerimizi almalıyız"

"Türkiye'den adım beklemek yerine kendi tedbirlerimizi almalıyız"

Kıbrıs Postası'na konuşan Ekonomistler, Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak'ın dövizi düşüş yönünde tetikleyen Yeni Ekonomi Programı kapsamında "Yapısal Dönüşüm Adımları" paketini açıklamasını değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 11/04/19 09:43
okuma süresi: 4 dak.
"Türkiye'den adım beklemek yerine kendi tedbirlerimizi almalıyız"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Rahmican ÇALIŞKAN

Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak'ın Yeni Ekonomi Programı kapsamında "Yapısal Dönüşüm Adımları" paketini açıklamasının ardından döviz kurlarında düşüş gerçekleşti. Albayrak'ın saat 11.30 sularında reform açıklamasından hemen önce 7.46'larda seyreden İngiliz Sterlini açıklamanın hemen ardından, 7.43 bandına geriledi. Açıklama öncesinde 6.43 sularında ilerleyen Euro, açıklamadan sonra, 6.41 dolaylarında seyretti.

Albayrak'ın açıklamasından önce 5.71 sularında olan Amerikan Doları ise, bakanın açıklamasının ardından 5.68 sularına geriledi.

EKONOMİSTLER KIBRIS POSTASI'NA DEĞERLENDİRDİ…

Konuyla ilgili Kıbrıs Postası'na konuşan Ekonomistler, Türkiye'den adım beklemenin öncesinde KKTC yetkililerinin çabalaması gerektiğine dikkat çekti. Yapılan açıklamaların hayata geçirildiği takdirde Kuzey Kıbrıs'a da faydalı olabileceğini anlatan ekonomistler, Türkiye ekonomisinin mevcut durumdan daha iyiye gittiğinde, Kuzey Kıbrıs'a da olumlu yansıyacağını belirtti.

EKONOMİST ŞAFAKLI: "KRİZ ORTAMINA UYGUN AÇIKLAMALAR"

Lefke Avrupa Üniversitesi'ndeki (LAÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Okan Veli Şafaklı, Berat Albayrak'ın yaptığı açıklamaların KKTC'ye doğrudan faydalı olmayacağını, ama açıklamaları sonuna kadar desteklediğini ve kriz ortamına uygun açıklamalar olduğunu kaydetti.

"KKTC YETKİLİLERİ, ÖNCE KENDİ SORUNLARIMIZI ÇÖZMEK İÇİN REFORM YAPMALI"

Türkiye'den önce Kuzey Kıbrıs yetkililerinin çalışma yapması gerektiğini ifade eden Şafaklı, ülkede Kamu Reformu'nun olması gerektiğini savundu. "KKTC yetkilileri, önce kendi sorunlarımızı çözmek için reform yapmalı" diyen Prof. Dr. Şafaklı, reform yapıldığı zaman Türkiye'den kaynağın da geleceğini dile getirdi.

EKONOMİST SAYDAM: "MADDELERİN HAYATA GEÇMESİ GEREK"

Yapılan açıklamanın Türkiye Cumhuriyeti için umut verici bir açıklama olduğunu kaydeden Ekonomist Mehmet Saydam, ancak bu açıklamada bahsedilen konuların hayata geçirilmediği müddetçe, sadece umut verici olarak kalacağını, yani söz konusu maddelerin hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

"TÜRKİYE'DEN YAPILAN AÇIKLAMALARA BAKMAK YETMEZ, KKTC YETKİLİLERİNİN ÇABALAMASI GEREK"

Açıklamaların hayata geçtiği takdirde, Kuzey Kıbrıs'a da olumlu yansıyacağını işaret eden Saydam, "Ancak Sayın Berat Albayrak'tan önce, KKTC yetkililerinin çabalaması gerek, sadece Türkiye'den yapılan açıklamalara bakmak yetmez, bizim yetkililer de ekonomiyi düzeltmek için adımlar atmalı" diye konuştu.

EKONOMİST AKİFLER: "TÜRKİYE'DEN ÖNCE KUZEY KIBRIS YETKİLİLERİNİN ÇABALAMASI GEREK"

Konuyla ilgili Ekonomist Ünal Akifler, söz konusu açıklamaların Kuzey Kıbrıs'a herhangi bir etkisi olacağını düşünmediğini dile getirerek, "Eğer Türkiye ekonomisi mevcut durumdan daha iyiye giderse KKTC için yararı olur" ifadelerini kullandı. Türkiye'den önce Kuzey Kıbrıs yetkililerinin çabalaması gerektiğinin altını çizen Akifler, adaletli gelir vergisi, kamu reformu gibi çalışmaların olmasının şart olduğunu savundu.

"KÖKLÜ BİR ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ VE BAŞKANLIK SİSTEMİ ŞART"

Geniş adaletin olması, ihtisas mahkemeleri kurulması, eğitim sisteminin ülke ihtiyaçlarına göre şekillenmesi gerektiğini söyleyen Ünal Akifler, tümbunlar için de köklü bir Anayasa değişikliği ve Başkanlık Sisteminin şart olduğunu aktardı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.