GİRNE
okuma süresi: 5 dak.

Kilise tehlikede, kemikler kayıp!

Kilise tehlikede, kemikler kayıp!

Girne'de tarihi kiliseye zarar verecek şekilde izin prosedürleri tamamlanmadan Girne Üniversitesi'ne ait inşaat kazısından insan kemikleri çıktı. Antik döneme mi ait yoksa 1974 öncesi kayıplara mı ait olduğu bilinmeyen kemiklerle ilgili araştırma, kemiklerin alelacele ortadan kaldırılması nedeniyle yapılamıyor. Kayıp Şahıslar Komitesi devrede ama tedirgin.

Yayın Tarihi: 13/04/19 09:50
okuma süresi: 5 dak.
Kilise tehlikede, kemikler kayıp!
A- A A+
Kıbrıs Postası

Girne-Karakum Bölgesinde bulunan tarihi kilise ve antik mezarların olduğu bölgede kimsenin izni alınmadan başlatılan inşaat çalışmaları gerek yazılı basın gerekse de sosyal medyada büyük tepki çekiyor.

Girne Üniversitesi sahibi Suat Günsel'e ait olduğu belirtilen inşaat çalışmasında Girne'nin doğusunda bulunan Karakum Bölgesindeki kazı çalışmalarında, bölgede bulunan tarihi kilisenin etrafı dozerle kazıldı, toprak alanı düzeltildi. Bölgede ayrıca antik çağlardan kalma kral mezarlarının bulunduğu bilgisi de verilirken, yine bölgede kayıp insanlara ait kemiklerin bulunması işin içine Kayıp Şahıslar Komitesi'ni de kattı.

İnşaatın Girne Üniversitesi sahibi Suat Günsel'e ait olduğu belirtilirken, basına açıklamalarda bulunan Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü ise söz konusu inşaatın herhangi bir izni olmadığını belirtti. Güngördü, inşaatın alınan ihbar üzerine mühürlendiğini belirtti.

YAPILAN KAZILARDA KAFATASI VE KEMİKLER ORTAYA ÇIKTI!

Önceki gün Girne Postası ve Kıbrıs Postası'nın gündeme getirdiği, Girne'de başlayan kazı ve inşaat çalışmalarını sosyal medyada ciddi tepkilere neden olurken dün bölgenin demir korkuluklarla kapatıldığı görüldü.

Yapılan kazılarda birçok kafatası ve kemiğin gün yüzüne çıktığı öğrenilirken, bu kemiklerin kimin tarafından toplandığı bilinmiyor.

Kazılarda ortaya çıkan kafatası ve kemiklerin Kıbrıslı Rum kayıplara da ait olabileceği konuşulurken kemiklerin Kayıp Şahıslar Komitesi üyelerinin değil başka kişiler tarafından toplandığı ifade edildi.

BÖLGE HALKI BELEDİYEYE TEPKİLİ

Öte yandan inşaatın bulunduğu alanın çevresinde yaşayan vatandaşlar çalışmalara tepki gösteriyor. Sürdürülen çalışmanın tarihi eserlere zarar vermesini ve buna yetkililerin sessiz kalmasına kızan vatandaşlar 'belediye inşaatı durdurdu ama verilen zarar ne olacak? Yarın öbür gün bir yolunu bulup yeniden inşaata başlarlar' şeklinde eleştirilerde bulunurken, çalışmaların bölgede hem gürültü hem de toz kirliliği yaratmasına da tepki gösterdiler. Vatandaşlar, Girne'deki inşaat patlamasının artık kontrolden çıktığını da ifade ederlerken, isteyenin istediği yere bina diktiği, istediği yeri kimselere sormadan kazdığını belirttiler ve Girne Belediyesini göreve çağırdılar.

TUNCAY: "YIKILMA TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA KALABİLİR"

19. yüzyıldan kalma olan Ayios Vasileios kilisesinin yanında yapılan kazı çalışmasının Kültürel Miras Komitesi uzmanlarının bölgede yaptıkları ziyaret sonucunda fark edildiğini belirten Tuncay, yaptıkları ilk tespitlere göre bölgede yaklaşık 3 metrelik bir kazı yapıldığı söyledi. 3 metrelik çalışma nedeniyle kazı alanı ve kilise arasındaki tabanın oldukça zayıfladığını vurgulayan Tuncay, kilisenin yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olabileceğine değinerek, kazı yapılan tabanda acilen güçlendirme çalışmaları yapılması gerektiğini ifade etti.

Ülke genelinde etkili olan aşırı yağışları hatırlatan Tuncay, olası bir şiddetli yağışta durumun daha kötüye gidebileceğini ve kilisenin zarar göreceğine dikkat çekti. Uzmanlarla birlikte konuyla ilgili değerlendirmelere devam edeceklerini bildiren Tuncay, Kıbrıs Vakıflar İdaresi ve Eski Eserler Dairesi ile de temasta olduklarını kaydetti.

İnşaatın bulunduğu alanda kemik ve kafatası bulunduğunun hatırlatılması üzerine Tuncay, kilisenin 19 yüzyıldan kalma bir kilise olduğunu belirterek, kilise etrafının genellikle mezarlık olarak kullanıldığını, yapılan derin kazı çalışmaları nedeniyle gün yüzüne çıkmış olabileceğini söyledi.

"KAZI YAPILAN BÖLGEDE İNCELEMELERDE BULUNACAĞIZ"

İlgili kurumların konuya hassasiyetle yaklaşması gerektiğini söyleyen Tuncay, kilise dibine yapılan kazı nedeniyle hali hazırda zayıf olan yapının yok olacak duruma geldiğini ifade etti. Tuncay, önümüzdeki hafta içinde Kültürel Miras Teknik Komite uzmanlarıyla birlikte kazı yapılan bölgede inceleme gerçekleştireceklerini ve konuyla ilgili ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.