KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 3 dak.

Cemal Mert'in yeni kitabı, 'Solcu Efendi - Barış ve Yeni Toplum İnşâsı' yayımlandı

Cemal Mert'in yeni kitabı, 'Solcu Efendi - Barış ve Yeni Toplum İnşâsı' yayımlandı

Politik aktivist ve yazar Dr. Cemal Mert'in yeni kitabı, Solcu Efendi - Barış ve Yeni Toplum İnşâsı yayımlandı.

Yayın Tarihi: 14/04/19 10:15
okuma süresi: 3 dak.
Cemal Mert'in yeni kitabı, 'Solcu Efendi - Barış ve Yeni Toplum İnşâsı' yayımlandı
A- A A+

2010 yılında, "Onuncu Köy", 2013 yılındaysa "Yöneten Sol" isimli kitapları yayımlanmış olan Dr. Cemal Mert, "Solcu Efendi" ile üçüncü kitabına imza atmış oluyor.

295 sayfadan oluşan kitabın ana teması, 21. yy'da Kıbrıs'ta ve Dünyamızda, barış ve yeni toplumun inşâ sürecine, Kıbrıslı Türk solcuların katkıda bulunmasına yönelik tezlerin ilerletilmesi çabası olarak öne çıkıyor.

Yazar Mert, Kıbrıs'ta barışa ulaşılabilmesi için radikal bir metodoloji değişikliğinin önemine işaret etmektedir. Barış mücadelesiyle bütünsel olarak Kuzey Kıbrıs'ta solun rehabilitasyon programını öneren yazar, KKTC yeni sağının dillendirdiği "KKTC'nin restorasyonu" söylemini reddediyor.

Onuncu Köy ve Yöneten Sol'da hâkim olan "eleştirel akla dayalı" tezlerini geliştiren Cemal Mert, Kıbrıs'ta barış ve yeni toplumun inşâ edilmesi gerekliliğini savunurken, dünyada da küreselleşmenin kaçınılmazlığı tezinden hareketle, küresel vicdanı ve küresel demokratik bir yönetimin gerekliliğini savunmaktadır. Yazar, Sonsöz'de, Fuzulî'den alınma "söylesem tesiri yok sussam gönül razı değil" dizesiyle ironi yapsa da, kitabın başlangıcında, Nietzsche'nin "en kötü kelime ve en ağır mektup bile kayıtsızlıktan iyidir" sözüyle gerçek niyetini açıkça belli ediyor.

Sekiz ana başlıkta toplanan ortak temalı makaleler ve eklerden oluşan kitapta yazarın, tanınmış yerli ve yabancı birçok yazarın eserlerinden alıntılarla tezlerini güçlendirdiği gözlemlenmektedir.

Kitapta yer alan bölüm başlıkları şöyledir: Toplumsal Vizyon ve Küresel Yurttaşlık Bilinci, Solcu Hükümet Deneyimine ve Topluma Eleştirel Bakış, Nisan 2015 Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine Giderken, Ucube Bir Deneyim CTP – UBP Koalisyonu, Kıbrıs'ta Solculuk Eylemek, Özersay Sendromunu Teşhis Etmek, KKTC'de Bir İç Faktör olarak TC, Kızıl Görmüş Boğalar ve Barış İnşâ Süreci.

Önceki kitaplarda olduğu gibi, Solcu Efendi'de de irdelenen zaman dilimlerindeki sağcı, milliyetçi politik liderlerin uygulamaları eleştirilirken, solcu politik liderler de eleştiriden muaf tutulmamış. Çağdaş politik mücadelede, önde gelen filozof Slavoj Žižek'in önermesi olan "Efendi'nin Rolü" tezine atfen, Kıbrıs'ta "Solcu Efendi" figürünü, barış ve yeni toplumun kurucu öznesi olarak tartışan kitabın, çölleşen entelektüel yaşantımıza bir katkı yapması beklenmektedir.

"Solcu Efendi" yerel kitabevlerimizde okuyucusuna sunulmuş bulunuyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.